Lager øvingshotell og studio for unge på Berby

Mads Golden syntes ungdom i Halden burde ha flere øvingslokaler. Nå har han tatt skjeen i egen hånd og åpnet Aber Studio og Øvingshotell på Berby.

Det var Mads som fikk idéen. Øvingslokaler er mankovare i Halden, ikke alle har en garasje de kan rigge seg til i med forsterkere og trommesett. Ikke alle har forsterkere eller trommesett heller! Mads søkte Musikkutstyrsordningen om støtte til utstyr til øvingshotellet og studioet han drømte om å lage på Berby.

-Tilbudet er først og fremst retta mot ungdom, forteller Mads, de har jo ofte ikke tilgang på øvingslokaler, og har kanskje ikke forsterkere og annet utstyr man trenger til å øve med et band for eksempel. Her kan de komme og få prøve seg, og få låne proft utstyr. Jeg synes det er viktig at ungdom har et tilbud. Jeg spilte på bøtter og spann da jeg var ung, og hadde ikke tilgang på utstyr før jeg etter hvert våga meg ned på Rockehuset.

Noen i Musikkutstyrsordningen syntes øvingshotell for ungdom var en god idé, og Mads fikk positivt svar på søknaden. Da var det bare å sette i gang. Mads begynte å fylle opp herregården med det utstyret som trengs til to øvingslokaler; ett stort og ett lite. Og et studio. I tillegg til to øvingslokaler er det nemlig et fullt utstyrt innspillingsstudio på Berby nå.

Vakre Berby. Foto: Privat.

Anoop Chowdhury kom inn i prosjektet etter hvert som det skred frem.

-Jeg syntes det var et veldig spennende prosjekt Mads starta, forteller Anoop. Det er flott å få opp et kulturtilbud til unge i distriktene, der det ikke finnes så mange tilbud. Og dette er et lavterskeltilbud. Man får tilgang til bra utstyr, noe som er viktig for å videreutvikle seg som musiker når man er ung.

Selv om tilbudet først og fremst er retta mot ungdom trenger man ikke å være under atten for å leie lokalene i noen timer eller dager.

-Dette er vanlige øvingslokaler som hvem som helst kan booke seg inn i på timebasis, forteller Mads. Det er fullt utstyrte øvingslokaler, her er alt fra forsterkere og bass til orgel og trommer.

Anoops og Mads’ egne band The Phrenic har selv vært i studio på Berby.

-Vi spiller inn vår plate der, forteller Anoop, og vi har hatt flere andre lokale band som har spilt inn musikk der ute. Mallrats og Square Heads for eksempel.

Anoop Chowdhury og Mads Golden på Berby. Foto: privat.

I dag brukes Berby som selskapslokaler, i tillegg til at herregården huser en vevstue. Men i Berbys gamle stuer med rosetter i taket, persiske tepper og ærverdig møblement finner man nå også sanganlegg med mikrofoner, forsterkere, trommesett og gitarforsterkere.

-Det er mange rom i huset som ikke er i bruk, sier Mads, og det er store fine rom som faktisk er ganske fint egnet til musikk.

Se bilde fra øvingsrommene og studioet her:

Mads i studio på Berby. Alle foto: privat.

Kanskje vil det komme band langveisfra for å øve eller spille inn plate i idylliske omgivelser på Berby?

-Vi ser for oss at band kanskje leier hele huset for en helg for eksempel, sier Anoop, det er jo senger og alt som trengs til overnatting. Når man går i studio er man gjerne i en boble, og dette er jo en dritkul boble å være i der ute. Huset er jo utrolig flott, og naturen rundt også.

Det er også mulighet til å lage elektronisk musikk, både Mac og lydkort og alt finnes tilgjengelig. Anoop og Mads er bare i startfasen av sitt prosjekt, de har mange idéer for hvordan man kan utvide Øvingshotellet på Berby. Flere søknader om midler er i kjømda, her blir det spennende å følge med videre!

Sjekk ut Aber Studio og Øvingshotells hjemmeside.

Du finner Aber på Facebook også.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer