Læring skal aldri gå over

Kronikk fra alle rektorene i Østfolds videregående skoler:

Kjære elev i videregående opplæring i Østfold. Velkommen til oss. Vi som skriver for å hilse deg velkommen, er alle rektorene i videregående opplæring i Østfold. Vi skriver til deg for å fortelle deg at jobben vår er at du skal lære og ha det bra på skolen.

Du blir ikke utlært hos oss. Læring skal aldri gå over. Vår ambisjon er at du skal være mer nysgjerrig på å lære når du slutter hos oss enn du var da du begynte. Hvis vi ikke har klart å få til det, har vi mislykkes med oppdraget vårt. Vår jobb i videregående opplæring er å gjøre skolen til en arena der du kan utvikle deg og lære deg å mestre livet, tilegne deg kunnskap og læringsstrategier, i et samspill med oss «voksne» medarbeidere og medelevene dine. Vi skal sammen vekke nysgjerrigheten din på fag og på livet. Sånn at du vil lære på egen hånd utenom undervisningen.

Derfor må du lære deg å tenke selv og tilpasse deg til alle slags mulige situasjoner som du ganske sikkert kommer til å havne i senere i livet. Du skal jobbe til år 2068. Minst! Hvordan ser verden ut da? En verden som du, på det tidspunktet, har satt ditt preg på i en menneskealder allerede. Det betyr at du må tenke kritisk. Stille spørsmål ved sannheter. Stille de viktigste spørsmålene for deg selv og flokken du tilhører. Du og din generasjon kommer til å spille en helt avgjørende rolle i en av de viktigste kampene vi må kjempe sammen i tiden fremover.

Et slik konkret eksempel er den globale dugnaden for å få et bedre klima. Overgang fra fossile brennstoffer til grønn energi, tilgang til sunn og kortreist mat, reising av klimanøytrale bygg, bruk av digital teknologi til å samarbeide med mennesker over hele verden. Vi har begynt å bruke biler som styrer seg selv, og de elevene i Østfold som tar yrkesutdannelse som bilmekanikere kjenner godt til den nye, mer miljøvennlige teknologien. Og kanskje du vil oppleve en helt ny generasjon mennesker i framtida? Hybridmennesker. En blanding av menneskelige gener og ny teknologi. Supermennesker. Hva tenker du om det?

Til skolestart får du utdelt en bærbar datamaskin. Da vi «gamlinger» var unge, var ikke internett en vanlig måte å kommunisere på ennå. Men nå har du tilgang til alt mulig på nettet. For eksempel forelesninger om Shakespeares King Lear fra Yale eller Harvard. Ikke for å få fasiten, men for å bli inspirert til å lese selv, analysere selv, og gjøre deg opp dine egne meninger og tolkninger. Og dermed forstå litt mer av hva et menneske er, litt mer av deg selv, og samtidig oppleve hvor deilig det kan være å høre eller lese gode språklige prestasjoner. Det kan alle ha glede av, uansett om de har valgt et yrkesfaglig eller studieforberedende utdanningsløp.

Men datamaskinen du får utdelt ved skolestart kan også brukes til å skape noe selv. Du kan lage en presentasjon om en historiske hendelse, spille inn film om vennskap, skrive blogginnlegg om resirkulering, lagre dine egne digitale produkter i en mappe som dokumentasjon på din egen læring og utvikling, for å nevne noe.

Men det er ikke bare du som skal lære av andre. Andre kommer også til å lære av deg. Alle kan nemlig lære av alle. Mange tror at skole handler om å finne riktig svar. Men læring handler like mye om å stille riktige spørsmål? Slik lærer vi å bli hele mennesker. Hvem vil jeg være?  Er jeg en god venn? Er det noen rundt meg som ikke har noen å snakke med? Ser jeg ham eller henne, eller vender jeg ryggen til isteden?

Hva tenker jeg om de som er annerledes enn meg? Om det annet kjønn? Om de som har en annen sosial bakgrunn. Som har en annen etnisk opprinnelse? En annen hudfarge? Og hva bygger den tenkningen på? Og hvordan påvirker den måten jeg tenker om de som er annerledes enn meg? Hva tror jeg på? Er jeg kristen, muslim, jøde eller tilhører jeg en annen religion? Eller ingen religion i det hele tatt? Hva betyr det for måten jeg velger å leve livet mitt på? Hva tenker jeg om meg selv? Hva tror jeg at andre tenker om meg?

Vårt mål er at du skal møte mennesker i videregående opplæring i Østfold som ser både det gode du har ved deg og alt det fine du kan og behersker, men som også ser potensialet ditt. Som ser at du kan strekke deg og komme deg videre hvis du og vi andre jobber sammen for at du skal utvikle kunnskap, ferdigheter og holdninger. Det kan også være at du har spesielle behov og trenger tilrettelegging for å oppnå målene dine? Vi skal legge til rette for deg, så du opplever mestring, og har det bra på skolen hver dag. For uansett hvem du er, hvor du kommer fra og hvor du skal etter at du er ferdig, kan vi love deg at du skal føle deg ønsket og velkommen i videregående opplæring i Østfold. Det skal bety noe om du møter fram på skolen eller ikke. Når du er borte fra skolen, skal noen savne bidraget ditt, enten det er av faglig eller sosial art.

Vi gleder oss til å møte deg.

Velkommen til et nytt skoleår!

Arild Rød, Halden vgs

Brynjard Rønningen, Mysen vgs

Vigdis Gjerberg, Askim vgs

Lasse Thorvaldsen, Kirkeparken vgs

Sigrid Sandvand, Malakoff vgs

Pål Andre Ramberg, Glemmen vgs

Geir Eriksen, Frederik II vgs

Leif Østli, Frederik II vgs

Kristin Danielsen, Greåker vgs

Edvard Odberg, Borg vgs

Monica Østby, St Olav vgs

Torstein Maugesten, Kalnes vgs

 

Kommentarer

kommentarer