Kveldshymner til en fugleelsker

Berit Opheim, sang, tekstlesing

Aasmund Kaldestad, sang, tekstlesing

Erlend Viken, feler

Thor-Harald Johnsen, theorbe, lutt

Mikko Perkola, Viola da gamba

Vannvogna Fredag 4. november

Det er morgen, men rommet er fylt med kveld. Det ble ikke fugl, men fele. Livet er omskiftelig og går sine egne veier. En mørk dag med lett nysnø ligger en fugleelsker for døden. Vi blir invitert på reisen i en skjør og vakker konsertforestilling.

Mikko Perkola på Viola de gamba.

Rammen er teksten «Til en fugleelsker» Av skuespiller og forfatter Tore Nysæther. I korte trekk går den ut på at en venn, en nabo, er alene med den døende i de siste timene. Vi er på et sykehjem i vår egen tid.

Musikken, derimot, er hentet fra senmiddelalderen. Norsk folkemusikk, gamle salmer, ballader og tidlige engelske sanger av Purcell, Campion og Dowland omhandler alle samme tema, avskjed og død. Et tema vi ofte fjerner oss fra, og som passer så fint ved inngangen til helgen vi feirer Alle helgens dag, og vi tenner lys for våre kjære.

Berit Opheim. Bak: Erlend Viken og Thor-Harald Johnsen.

Det er en særdeles velklingende og dyktig gruppe som er samlet. Det er lavmælt, vakkert og skjørt som et glassegg som må holdes forsiktig i hånden. Publikum er lydhøre. Vi synker inn i musikken for å få med oss alle detaljene. Det klinger så vakkert, så sprøtt og ja, det setter oss til en annen tid. Historien fra vår egen tid smelter forunderlig sammen med den gamle musikken. Døden er evig, til alle tider. Historien er usentimental og forteller mer om bisitterens usikkerhet enn om den døende. Han som ligger i sengen er nær, men fjern, Virkelig, men langt borte, slik døden også fortoner seg.

Det er virkelig en glede å høre disse musikerne sammen og hver for seg. Sangerne lyder utrolig godt sammen, den naturlige stemmeprakten i nydelig samklang med instrumentene. Enten de synger duetter eller hver for seg, er de behersket og uttrykksfulle. De tidlige engelske sangene lyder praktfulle i Aasmund Kaldestads tolkning. Berit Opheim synger salmer og folketoner  med varme og intensitet.

Utenfor leker barna og synger Alle fugler, ute i alle kuldegradene, før de går samlet rundt husveggen. Kanskje tar barnesangen sjelen med seg. Fugleelskeren slutter å puste, våren ringes inn på ny.

Berit Opheim og Aasmund Kaldestad.

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer