Kvartettens siste utstilling

I to og et halvt år har Kvartetten Visningsrom hatt månedlige utstillinger i Tungegårdens vinduer. Kvartettens siste kunstutstilling er med to av gruppas egne kunstnere; Maja Sjöström og Trond Arne Vangen.

Hver måned siden 2020 har Kvartetten Visningsrom åpnet en ny utstilling i Tungegårdens store og flotte vinduer.

– Det har vært et morsomt prosjekt, sier en av initiativtagerne til Kvartetten; Maja Sjöström. Og vi har hatt så utrolig mange dyktige kunstnere her!

Foruten Maja, er kunstnerne Trond Arne Vangen, Elise Jarem, Øyvind Koppang Eriksen og Thomas Pedersen med i prosjektet. Alle er profesjonelle kunstnere.

– Vi har blitt kjent med flere nye kunstnere gjennom dette prosjektet, forteller Trond, og så har vi jo blitt bedre kjent med kunstnere vi har jobbet med før. Vi har også hatt utstillinger med fem kunstnere fra Spinneriet. Det har vært mye spennende kunst her.

Spinneriet har vært Trond Arnes tilholdssted i mange år, det har oppstått et lite kunstnerkollektiv oppe i byggene langs fossen.

Stefan Schröder, som holder til i Spinneriet, stilte ut i vinduene i 2021.

– Det er ganske spennende å stille ut i disse vinduene, sier Maja, for man får jo en ganske stram ramme på prosjektene. I den begrensningen kan det oppstå mye kreativitet. Jeg bruker ofte å lage mine egne begrensninger, jeg liker å ha rammer.

– Jeg begrenser ofte egne prosjekter også, stemmer Trond Arne i, jeg synes det er best å jobbe sånn. Det er utfordrende, men det hjelper meg kreativt.

To måneder før pandemien stengte hele Norge i 2020 åpnet Kvartetten sin aller første utstilling. Gjennom hele pandemien har Kvartetten imidlertid holdt stand, og åpnet nye, månedlige utstillinger.

Den første utstillingen. I februar 2020 stilte Gry Hege Johansen ut sin kunst i Tungegårdens vinduer.

– Det har ikke alltid vært så lett å åpne utstillingene, vi har måttet stå ute i vær og vind. Men det har blitt fint allikevel, sier Elise Jarem. Det har vært så mye fin kunst i vinduene. Og så mange dyktige kunstnere vi har møtt!

– Ja, og det passet jo faktisk ganske bra at vi åpnet rett før pandemien, sier Maja, vi var jo omtrent de eneste som fikk ha utstillinger under pandemien! Hadde det vært innendørs, så hadde det jo ikke gått.

Februar 2021: Tor-Magnus Lundby stiller ut i Tungegården.

Det har vært mange Fredrikstadkunstnere innom Tungegårdens vinduer.

– Vi begrenset oss til Østfold, siden det var mest praktisk, forteller Maja. Det er naturlig at det blir mange kunstnere fra Fredrikstad, der har det samlet seg mange. Men vi har hatt kunstnere fra hele fylket, også indre Østfold.

Tittelen på den siste utstillingen er Ett ordlöst samtal – et möte mellan material. Mellan textil och trä. Mellan trä och trä. Utstillingen er altså et samarbeid mellom Maja og Trond. Trond bidrar med trekunst, og Maja med tekstiler.

Maja Sjöström jobber mye med tekstil.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å stille ut min egen kunst, forteller Maja. Men så visste vi jo ikke når vi måtte stenge, så det føltes utrygt å skulle be inn en kunstner utenfra – for så å plutselig måtte avlyse. Og så fikk jeg plutselig en tanke om at jeg gjerne ville jobbe med Trond Arne. Tre og tekstil er spennende i relasjon. Jeg kommer stadig tilbake til trær i mitt kunstnerskap.

– Det viktigste er jo samspillet, sier Trond, og jeg synes vi har fått til et fint samspill her. Vi hadde jo egentlig en drøm om en gruppeutstilling med alle kunstnerne i Kvartetten, men vi fikk det ikke til å passe for alle dessverre.

Hva skjer med Kvartetten videre nå?

– Det vet vi ikke, sier Elise, men per i dag er dette altså siste utstilling. Så får vi se hva som skjer!

Ta deg en tur og kikk på Kvartettens siste utstilling i Tungegården da vel! Den står i vinduene frem til slutten av juni. Og den er faktisk åpen hele døgnet.

Kommentarer

kommentarer