Kunstgården i Halden

Midt i gågata skal Haldens kunstnere få sitt eget hus, der de kan leie atelierplass, stille ut kunsten sin og samles i et kreativt og kunstnerisk felleskap.

Vi har et levende kunstmiljø i Halden, med mange kunstnere og en særs aktiv kunstforening. Men kunstnerne har manglet et møtested, et sted der de kan holde kurs, stille ut kunsten sin og samles. Nå får endelig Haldens kunstnere sitt kreative fellesskap! I Tungegården, med vinduer ut mot gågata, skal Haldens kunstnere ha både atelier, utstillingslokale og samlingsted.

– Vi ønsker å fremme Haldens kunstnere, sier hus-sjef Nina Kristiansen, og gi byens kunstnere et sted å være, og et sted å vise frem kunsten sin. Ikke minst ønsker vi å vise frem de unge kunstnerne vi har her i Halden, samt rekruttere nye unge kunstnere og gi dem en mulighet til å komme inn i et miljø. Og så vil vi selvfølgelig selge kunst her!

Nina er en av initiativtagerne til Kunstgården. Det var hun, sammen med kunstner Britt Rasmussen og leder for Halden kulturråd Johnny Nilsen som først startet å drømme høyt om et levende kunstnerhus i Halden. Nå får trioen drømmene oppfylt, med god støtte fra av lokale hjelpere. For eksempel gårdeier Hammervoll, som leier ut lokalene til en rimelig penge. Og ikke minst Sparebank1stiftelsen og Kjell Hagen, som trør til med hele 130 000 til prøveprosjektet!

Hus-sjef Nina Kristiansen i front, bak fra venstre: leder i kunstforeningen Wenche Høidal, styremedlem i Halden kulturråd Grete Ludvigsen og kunstner Britt Rasmussen.

Kunstgården er et prøveprosjekt som vil løpe ut 2021, og prosjektet er et samarbeid mellom Halden kulturråd og Halden kunstforening.

– Vi drømmer om å arrangere kurs, utstillinger og foredrag og mye mer her, sier Nina. Kanskje konserter også?

– Det er en stor etterspørsel etter produksjonslokaler i Halden, sier styremedlem i Halden kulturråd Grete Ludvigsen, og det er noe vi prioriterer å jobbe med i kulturrådet. Vi er også opptatt av de unge kunstnerne i byen, å gi dem et sted å vise seg frem.

I enden av det langstrakte lokalet blir det mulighet for byens kunstnere å leie seg en atelierplass med utsikt ut over bybroa. For en kunstner som ønsker et sosialt miljø å jobbe i, er dette en perfekt mulighet til å få seg en rimelig og sentral atelierplass. Unge kunstnere blir prioritert i køen! Bra, eller hva? Leder for Halden kunstforening Wenche Høidal synes prosjektet er fenomenalt.

– Dette blir utrolig spennende, sier hun, vi gleder oss! Det er så mange flotte mennesker som er med på dette, det blir kjempebra. Nå skal mange drømmer virkeliggjøres.

Logo: Britt Rasmussen.

Men denne gjengens drømmer stopper ikke med Tungegården. De håper naturligvis at dette forprosjektet gir mersmak for alle de involverte.

– Hvis dette blir en suksess håper vi naturligvis at vi kan utvide, sier Nina, og kanskje drive i enda større omfang. Dette kan fenge hele byen, kunst er for alle. Det er jo ingen hemmelighet at vi har drømt om å bruke biblioteket til et sånt formål, å fylle det med kunst og kunstnere.

Allerede i juni vi du få muligheten til å kikke innenfor dørene. På Haldendagen den 12. juni skal det skje ting på huset!

Er du en kunstner som ønsker deg atelier i Tungegården? Ta kontakt med hus-sjef Nina Kristiansen på telefon 916 19 183, eller leder for kunstforeningen Wenche Høidal på telefon 997 301 89.

Kommentarer

kommentarer