Kulturvandring blant fortidsminner

Førstkommende torsdag er det klart for sommerens siste kulTURvandring. Denne gangen er det Idd og Enningdalen historielag som inviterer til tur blant fortidsminner fra jernalderen.

kulTURvandringene har blitt et populært arrangement i sommer-Halden, og denne vandringen er den syvende i år. Det har i tillegg vært to vandringer med tema ”Byen brenner” som en markering av 1716-jubileet.
Tradisjonen tro har Idd og Enningdalen historielag ansvaret for en vandring og leder Eivind Løvås forteller at turen går i området ved Ås, Solli og Gimmen på Idd.
– Vi skal gå gjennom et område med store gravfelt og forbi en rekke enkeltstående gravminner. Vi vandrer delvis på den gamle oldtidsvegen, en hulveg, som er fullt intakt.

Det er foretatt flere arkeologiske undersøkelser og registreringer i området. Første gang var antagelig i 1868, og deretter i 1909 og 1963.
– Bare på Ås søndre er det registrert 90 gravhauger, både langhauger og rundhauger, informerer Løvås. Det er også gjort flere oldtidsfunn i området, som for eksempel skaftehulløks, steinøkser, bryner, steinhammer og spinnehjul av kleber.
– Området er en del av Østfoldraet og må ha vært et bra sted å slå seg ned på i eldre tider. En så stor ansamling gravminner som vi har her vitner om tett bosetting. Interessant å tenke på når en går der i dag.

Arkeolog Sigrid Mansåker Gundersen skal være med på turen og fortelle om jernalderen på Idd. Underveis på turen blir det også en avstikker til gamle Ås skole.

Turen er torsdag 4.august kl. 18.
Veibeskrivelse: Kjør inn Kleppervegen, følg anvisning til parkering.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer