Kulturran!

Da er budsjett for 2020 lagt fram for offentligheten. Og som vanlig står kultur igjen som en av de store taperne. Riktignok økes budsjettrammene med noen kroner, men i realiteten snakker vi om et kutt i kulturbudsjettet når det gjelder frivillig kulturell virksomhet samt bibliotek. Det hjelper lite at posisjonen slår seg på brystet av at de har «reddet» kulturskolen fra kutt og kuttet mindre til bibliotek enn det kommunedirektøren gjorde i sitt forslag. Realiteten er at Halden kommune fortsetter å nedprioritere kultur «over en lav sko».

Ikke nok med at kultur som budsjettpost nedprioriteres (kultur har vært en salderingspost i mange år), men posisjonen har i dette budsjettet vedtatt å frata kulturen midler som de tidligere var lovet. Overskuddet fra Østfold energi skulle nemlig i utgangspunktet deles i tre deler. En del til idretten, en del til kulturen og en del til frivilligheten. Intensjonen var at man skulle spre midlene fra overskuddet over et bredt spekter av frivillig aktivitet. Dette velger nå posisjonen å se bort ifra og gir heller alle pengene til ett eneste idrettsformål.

Undertegnede var til stede på det siste utvalgsmøtet for samfunn, næring og kultur før valget i høst. Der var overskuddet fra Østfold energi en sak. Politikerne i utvalget sendte da saken tilbake til kommunedirektøren for gjennomgang av fordelingsnøkkel i forhold til de tre områdene som skulle få hver sin del av midlene. Flere av politikerne i utvalget ga uttrykk for at de ikke forsto hvorfor kulturen skulle tildeles ca. 3 millioner kroner. Det ender altså med at kultur får ingenting! Noe som kan betegnes som et ran!

Det er et paradoks hinsides all fornuft at man i en by hvor det er vedtatt at man skal leve av kultur og kulturell næringsvirksomhet, ikke satser på kultur eller forstår hvorfor man skal bruke penger på kulturell virksomhet.

Det skal skapes arbeidsplasser innen kulturindustrien, men man vil ikke bruke penger på å bygge et kulturfundament med utgangspunkt i lokal kulturelt engasjement og interesse. Det byens politikere og administrasjon driver med, kan sammenlignes med å bygge et hus fra taket og ned.

Istedenfor å skape interesse og engasjement blant barn, unge og voksne i forhold til kulturell virksomhet og arrangementsvirksomhet, starter man med arrangementene uten at byens innbyggere, arbeidsledige eller ikke, har den nødvendige kompetansen, interessen eller erfaringen som skal til.

I rapporten etter Robert Plant vises det løst til hvilke typer arbeidsplasser man ønsker å skape i byen vår gjennom arrangementsstrategien. Kommunedirektøren sier videre i rapporten at man ønsker å få til et samarbeid med Halden videregående skole i forhold til en arrangementslinje på den videregående skolen. For undertegnede er det utrolig komisk at ikke kommunedirektøren ser hvilken mulighet han har liggende rett foran nesa si. Nemlig kulturskolen. Engasjement og interesse blant barn og unge starter lenge før videregående skole. Utvid tilbudet på kulturskolen med forskjellige linjer innen arrangement. Lyd, lys, kulisser, kostymer, rekvisitter, inspisient, produsent, markedsføring og ledelse. Åpne opp for kurs for voksne. Utdann barn og voksne til å bli gode til å produsere arrangement.  Når det er gjort DA kan man begynne å snakke om å skape arbeidsplasser, spre lokal kompetanse og leve av kulturell næring.

Politikere og administrasjon i Halden prøver å høste fruktene fra et tre de ikke har sådd ennå. Faktisk flytter de frøene enda lenger bak i fryseren, mens de håper på den søteste frukt.

Johnny Nilsen

Kommentarer

kommentarer