Kulturnatt 2019

Kulturlysløypa var fylt med dans, musikk, kunst og teater fredag kveld. Kulturnatt 2019 ble et eventyr.

Jeg elsker Kulturnatt. Sentrum pulserer med kultur, og det er folk over alt. Folk rusler hit og dit, plukker ut sin egne kulturlysløyper i programmet og følger dem i den stadig mørkere septembernatten. Utenfor Kulturnatt-åstedene er det fakler og lykter tent, og de gule fotsporene viser veien inn.

Kulturnatten blir åpnet på Galleri WendA, der de fire blåserne Leann Currie, Rose Elin Aurstad Nes og Ingunn Lien Gundersen fra Det Norske Blåseensemble spiller sanntidsmusikk i den gamle aluminiumsfabrikken som nå huser tre gallerier. Thorkil Lindskog serverer litt bakgrunnshistorie for galleriene.

Værgudene var i godlune Kulturnatten 2019. I motsetning til fjorårets regnfylte affære blir årets Kulturnatt forsynt med ganske så behagelig vandrevær. Fornøyde haldensere kan rusle tørrskodd fra den ene kulturhappeningen til den andre. Og det er mange som er ute på kulturvandring fredag kveld!

Inne på Siste Reis er det klart for en av kveldens første konserter. The Astronomies er i ferd med å rigge seg til innerst i puben, men de har oppstartsproblemer.

Gitaren røyk selvfølgelig rett før konsertstart. Magnus Kallar får hjelp av musiker-far Ole Magnum Olsen, som fikser med kyndig hånd og loddebolt.
The Astronomies er Magnus, Amalie (på trommer) og Isa.

Folk stapper øreproppene godt inn i øra og setter seg til rette.

-Kom frem hit, roper Magnus til publikum, dere kan vel ikke sitte bak der? Jeg gir dere kun én låt på å komme dere opp fra stolene!

Pønkrocken fyller Reis, det er øl i glassene og stemninga er stigende. Men jeg må videre. Videre inn i Kulturnatten!

I banken er det blues med Espen Holtan og Geir Arne Westby. Som forventet er banken pakket med folk når jeg stikker innom. De fleste publikummerne er langt inne i den sløye, sugende bluesen når jeg sniker meg opp trappa. Og akk, den som kunne satt seg ned på en stol og bare sunket inn i bluesens verden… Ikke denne gangen dessverre, weiter weiter! Den som skal dekke Kulturnatten har fremdeles mange stopp til på ruta.

Espen Holtan og Geir Arne Westby spiller Blues i Banken.

På Erlandsens Conditori er det ikke mindre fullt enn i banken. Folk står langs veggene for å få se og høre Ida Gudim synge opera, til flott akkompagnement ved Mats-André Soli. Jeg må gå gjennom kjøkkenet for å få sneket meg til en liten kikk.

Ida Gudim synger opera på Erlandsens Conditori.

Et lite øyeblikk blir Idas vakre sang overdøvet av tromming fra gågata, det gjaller og det skraller i skarptrommer og basstrommer nedover Storgata. Men hoppsann, sånn er det på Kulturnatt, det ene kulturinnslaget avløser det andre.

Halden Drum Corps på vei nedover gågata.

Man kan ikke unngå å bli i godt humør når Halden Drum Corps trommer seg nedover gågata. Jøss, for et liv det blir! Helst vil man jo bare henge seg på, og danse etter dem hvor de går. Men det er mer kultur i vente oppover på nordsiden også, best å følge ruta videre og la trommekorpset gå.

På Halden bibliotek bokbades Jan-Erik Fjell av biblioteksjef Nina Ewart.
Kulturnatt på Konservativen. Her var det flere lokale kunstnere som hadde stilt ut sine verk.
Jon Terje Vaglen binder fluer med stø hånd på Konservativen.
Teatersport med Charlotte Fjell Lindmann på Halden Teaterskole i Violgata.

I Violgata utfordrer teaterpedagog Charlotte Fjell Lindmann drop in-teatersportutøvere til å gjøre nye ting. En tre kvarters teatersport-workshop venter, og det kan hende man må rusle en liten tur utenfor komfortsonen. Jeg tror deltagerne er klare for utfordringen, og etterlater dem i Charlottes kyndige hender.

Oppe i gågata er det åpent på både Alle Tiders, Libris og Strikkeholdeplassen.

Therese Leet og Eivind Mebust underholder de strikkende gjestene på Strikkeholdeplassen.

De gule fotsporene leder folk inn på Alle Tiders.

I gatene er det folk over alt, noen går sydover og noen går nordover. Mange med Kulturnatt-programmet i hånda. I gågata møter jeg Wenche Erichsen og Eirin Finnanger, begge i Kulturnatt-komitéen og ute for å levere fra seg blomster og små Kulturnatt-gaver til alle kveldens bidragsytere. De er svært fornøyde med oppmøtet på årets Kulturnatt, og gliser bredt begge to.

Wenche Erichsen og Eirin Finnnanger i gågata på Kulturnatten 2019.

Jeg sykler videre. Sykkel er for øvrig et utmerket Kulturnatt-fremkomstmiddel for den som vil ha med seg mest mulig på programmet. Frivilligsentralen er neste stopp på lista, og der venter et par ting som virkelig gjør inntrykk. Det første er en danseoppvisning fra Festina Lente Dansekompani. White Box på Frivilligsentralen er fylt til randen, sjef for danseskolen Sverre Magnus Heidenberg roper på flere stoler når jeg rusler opp trappa til huset. Og flere stoler kommer. Så er det rett og slett fullt, noen må stå i gangen og kikke inn. Vi som ender opp ute i gangen glemmer fort at vi står litt ukomfortabelt, dansen griper oss prompte!

Vakker og heftig dans på Frivilligsentralen. Festina Lente er Andrea Dahl (i sort kjole), Solvei Krogstad (på gulvet) og Sara Stang Møller. Koreografi ved Tomas Glans.

Danseforestillingen er over før vi får summet oss. Folket i White Box flytter seg effektivt fra salen og innover i frivillighuset. Neste kulturinnslag er nemlig inne i Frivilligsentralens storstue. Der står flygelet klart for Fredrik André Olsen, som skal akkompagnere Anniken Falch Hillestad når hun synger musikal-tunes. Stua fylles til randen, også her står folk stablet langs veggene. Og så kommer Anniken. Er det noen av dere som har hørt Anniken synge før? Ojojoj. FOR en stemme denne dama har! Når jeg går videre ut i Kulturnatten er det med Annikens vakre stemme i hodet.

På Vannvogna har Halden kunstforening satset på noe helt annet enn en standard utstilling denne Kulturnatten. I år er det performance som står på agendaen, og temaet er intet mindre enn frykt. Publikum blir instruert til å ta på seg blå fotposer før de loses gjennom en sort gardin og inn til visningsområdet på Vannvogna. Der inne er det sort som i en sekk, og hva ER det vi tråkker på?

Plastikk? spør sidemannen. Jeg tror det er plastikk, men jeg ser jo ingen ting.

Det er ikke plastikk. Det er cornflakes. Og i hvert sitt hjørne sitter skuespillerne, i beskyttelsesdrakter. Vi ser dem ikke før de tenner sine kraftige lommelykter. De puster ikke med magen, og det gjør ikke vi heller. Vi kjenner på frykten.

Forestillingen Hazard tar for seg det frykt-drevne samfunnet vi lever i i dag. Vi er redde for alt. Plast i havet, Trump, krig, fremtiden. Hva hvis alt vi frykter faktisk skjer? Hva da? Det er nettopp dette Teatergruppa Teater Leikhus er ute etter å forske på  med forestillingen Hazard.

Utenfor teppet er angst og frykt ikke så tilstedeværende. Der kan man male sitt lille bidrag på årets store Kulturnattmalerier, og på den måten bidra aktivt til Kulturnatt 2019.

Immanuels kirke er et Kulturnatt-kapittel for seg selv. Kirken lyser opp i bybildet også på en vanlig høstkveld, men når det er Kulturnatt er kirken ikledd sin aller fineste lys-skrud.

Solfrid Molland ensemble spiller sigøynerlåter i dunklet i Immanuels kirke.

Inne spiller Solfrid Mollands ensemble digg sigøynermusikk til fullsatt kirke. Det er virkelig fullt av folk over alt denne Kulturnatten!

Kulturnatt 2019 går mot slutten. Jeg rakk ikke alt, til tross for heftig tråkking på el-sykkelen. Men jeg rakk ganske mye. Det er bare så leit at det er et helt år til neste gang!

Heldigvis er det sånn at det er helt ålreit å ha noe å glede seg til. Og foreløpig er jeg fortsatt opptatt med å glede meg over årets Kulturnatt, og det kommer jeg til å gjøre en stund fremover også.

Takk for den fantastiske Kulturnatten 2019!

I Kulturnattkomitéen:

Wenche Erichsen, Thorkil Lindskog, Ingrid Solberg Sætre og Eirin Finnanger.

Se resten av programmet for Kulturnatten 2019 her:

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer