«Krydret med herlige detaljer og observasjoner»

Ida Maria Fossum om «Ellas Hellas»av Gunn Helene Arsky:

Lengter du også etter en ferie i skjønne Grekenland? Nå har du muligheten til kun 250,-

Gunn Helene Arsky tar deg i romanen «Ellas Hellas» med til Kato Stalos på Kreta, helt uten behov for corona-pass eller vaksine. Alt du trenger i bagasjen er et papirlommetørkle eller to, så får du oppleve yoga, kjærlighet, vennskap, motgang og nyvunnet styrke i pittoreske omgivelser.

I «Ellas Hellas» møter vi igjen den rødhårede yogalæreren, hvis liv gjennomgår store endringer og personlig utvikling.

Denne gangen møter Ella utfordringer på en yoga-retreat hun arrangerer for å redde sin skakkjørte økonomi, men også for å oppnå en bedre balanse, som hun tror er strengt nødvendig, i forholdet til mannen hun elsker.

Gunn Helene Arskys andre roman om Ella Sandve, gjør leseren bedre kjent med karakterene vi kjenner fra første bok, «Ellas tilstedeværelse», men denne gang stiger de frem enda mer levende og troverdige. I tillegg møter man i «Ellas Hellas» en rekke andre personligheter som gjør boken lesverdig og humoristisk. Alt dette er svøpt inn og krydret med herlige detaljer og observasjoner. Irriterende trekk hos karakterene setter følelsene i sving, og slangen i paradis kveiler seg snikende rundt gjennom hele boken, nesten helt til siste side.

Boken inneholder mange små og noen større konflikter, som driver handlingen fremover. Arsky tar oss gjennom stemningstopper, vakre beskrivelser av det greske landskap, mennesker, miljøskildringer både fra Halden og Hellas, og ikke minst mat-opplevelser som gjør at man får vann i munnen, og ønsker seg en plass ved bordet på de ulike greske tavernaene reisefølget frekventerer. Det hele gjengis med så stor autentisitet, innlevelse og språklig presisjon, at man umiddelbart hensettes til det greske ferieparadis, og med en styrke som gjør at man føler man har vært ute på en lenge etterlengtet reise når boken legges fra seg. MED tårer i øyekroken, vil jeg tillegge. Romanen appellerer til, og pirrer alle sanser, fra duft og smak, til berøring, som føles opplevd, og synet av turkise bølger.

I tillegg er det en fryd å lese om disse svært ulike, men sterke og skjønne kvinneskikkelsene i boken som finner sin egen vei i verden. Og som følger hjertet.

Det som oppleves som en forbedring fra debutromanen, er følelsen av å komme karakterene mer under huden. Forfatteren tryller i enkelte scener frem for eksempel hjemlengsel, savnet etter forståelse og medfølelse, på en måte som rører ved dype følelser i leseren. Avsnitt hvor protagonisten eller andre karakterer får en dypere innsikt i eget sinn og følelsesliv, berører også sterkt.

I boken flettes yoga-praksisen og hva den kan lede til, tett sammen med handlingen. Dette oppleves som rogivende passasjer, og som at det er skrevet ut fra et faglig meget profesjonelt ståsted. Hvilket de også er, all den tid forfatter og forlagssjef Gunn Helene Arsky, selv er en svært dyktig og erfaren yogi, som arrangør av mange både yoga-retreats og mat-reiser, og hundretalls yogaklasser i ulike yoga-stiler. Flere ganger satt undertegnede med lysten til straks å lande på yoga-matten. Måtte bare lese litt til først…

Kun kort tid etter å ha lest «Ellas Hellas», dukker spørsmålene opp. Hvordan vil det gå med dem, alle de ulike personlighetene vi nå er blitt knyttet til og glad i?

Man kan bare håpe på at den multi-begavede Arsky allerede er i gang med å planlegge neste bok om Ella.

Ida Maria Fossum,

(Yogini og pilotleser)

 

Ellas Hellas er å få kjøpt hos Køhn Libris, og på nett her.

Kommentarer

kommentarer