Kreativ klynge i Tollboden

Blenderkollektivet på Tollboden er i ferd med å fylles opp. Nå er det bare fem ledige kontorplasser i det kreative arbeidskollektivet.

I fjor sommer ble kontorene i andre etasje i Tollboden pusset opp og satt i stand for nye leietagere. Halden kommune hadde bestemt seg for å la noen av Tollbodens rom gå til et arbeidskollektiv for kreative sjeler: Blender. Siden idéen ble lansert og kontorene åpnet er allerede ti av plassene i kollektivet fylt. Men hvem er det som rusler opp og ned de slitte trappene i Tollboden for å gå på jobb i dette nyetablerte kontorfellesskapet?

I denne første av to artikler om Blender presenterer vi fem av dem som nå har fått seg kontorplass i Tollboden: En grafisk designer, en filmfotograf, to eventbyrå-damer og en inspisient.

En grafisk designer og en filmfotograf

Blenderkollektivet var akkurat det grafisk designer Laverne Wyatt trengte.

-Å være en del av Blender er løsningen på mange av mine utfordringer, sier Laverne, jeg driver alene og er totalt avhengig av nettverk. Networking er ikke bare et ord, det er noe som skjer – og det skjer her. Siden jeg er medlem av Blenderkollektivet kan jeg også benytte kontorplassene på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Det er genialt. For meg betyr det en mulighet til å networke også i Fredrikstad.

Laverne har 17 års erfaring innen design og kommunikasjon, og i mars i fjor startet hun firmaet In Living Coloursom skal hjelpe firmaer å bli mer synlige på nett og i sosiale medier. Nå nylig har hun knyttet til seg flere andre grafiske designere, alle sammen internasjonale. Laverne har blant annet holdt kurset «Lag din egen hjemmeside» her i Halden.

Filmfotograf Bjørn Ronny Andersen og Laverne Wyatt har hver sin plass på Blender i Tollbodens andre etasje.

Filmfotograf, frilanser og massør (!) Bjørn Ronny Andersen har ikke sittet mye hjemme og kjedet seg på hjemmekontor i stua. Når man skal filme 71 grader nord eller Allsang på Grensen blir det ikke mye tid til å sitte på kontor.

-Jeg har jobbet først og fremst med underholdning, forteller Bjørn. De siste 22 årene har jeg vært frilanser.

Bjørn har gjort flere tusen TV-programmer gjennom sin lange karriere. For Bjørn blir kontorfellesskapet en mulighet til idéutveksling og til å etablere et nettverk i hjembyen.

-Jeg har et mål om å jobbe mer i Halden, jeg har pendlet veldig mye til Oslo. Nå vil jeg jobbe mer her i byen, for eksempel med film på eventer. Jeg tror på det konseptet vi har her, med mange kreative hoder under samme tak. Vi kan gjøre hverandre enda bedre.

Kruttrøyk

Nestleder i Blenderkollektivet Marita Rognøy var naturligvis den første til å booke seg en kontorplass på Tollboden. Marita er Blenders representant i Halden, og har ansvaret for rekruttering til kontorfellesskapet.  I høst lanserte hun event-byrået Kruttrøyk, som skal sette sammen små og store arrangementer for firmaer som ønsker å besøke Halden. Tove Sagstuen er medeier og sparringspartner. Når Tove og Marita dannet Kruttrøyk i høst trengte de et kontor, og parallelt med den prosessen ble Tollboden aktuell for Blender.

Tove Sagstuen og Marita Rognøy synes kreativ klynge er fint.

-Blender trengte noen til rekruttering, og det ble meg, forteller Marita. Målet er at Tollboden kjapt skal fylles med kreativ næringsvirksomhet, vi skal ha venteliste før første juni! Folk bør få vite hva de kan få når de blir med i Blender, man kan for eksempel få hjelp til å søke midler til en god forretningsidé innenfor kreativ næring. Når jeg sitter her nå er det fordi de har søkt Norsk kulturråd om midler for meg. For Kruttrøyk er Blender helt perfekt. Vi ser allerede flere synergieffekter av at vi sitter sammen her. Vi er faktisk allerede ni firmaer som har kontorplass her nå! 

En inspisient 

Synnøve Holsvik Sørland leste om kollektivet på Tollboden i HA. Synnøve jobber som inspisient, koordinator, kreativ konsultent og scenepersonell.

-Da jeg leste artikkelen i HA om at det var etablert et kreativt kontorfellesskap på Tollboden tenkte jeg; Yes, dette er akkurat det jeg trenger.

Synnøve Holsvik Sørland  synes hjemmekontor er oppskrytt, og trives med kontorplass på Blender i Tollboden.

Egentlig er Synnøve lærerutdannet, og har jobbet innen sosial- helse og kriminalomsorg i mange år. De siste årene har imidlertid karrieren tatt en helt annen, kreativ retning. I tillegg til å ha jobbet med logistikk i diverse settinger, som for eksempel på Tons of Rock, har hun de siste årene jobbet som inspisient på en rekke oppsetninger i Halden. Synnøve har stått og navigert i kulissene på både Jeppe på Berget, Multicultura, Fargespill og Juleselskapet på Rød for den Kulturelle skolesekken.

-Blender er et bra konsept. Mange kreative sjeler på samme sted er en god idé, og dette er også et rimelig alternativ. Jeg ville gjerne inn i et kontorfellesskap, hjemmekontor er oppskrytt. Hvis man står litt fast og trenger et godt råd er det mange man kan diskutere med her.

I neste artikkel vil vi presentere flere fra Blenderkollektivet på Tollboden.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer