Konsert på Knardal gård lørdag 31. august

For det sjette året på rad arrangeres den klassiske musikkfestivalen Kammerfest i Østfold! Neste uke vil klassisk musikk av alle slag klinge over det ganske fylke. 

Kammerfest i Østfold har i seks år besørget mange fine musikkopplevelser for østfoldingene. Den første uka i september vil du kunne få oppleve klassisk musikk på store og små scener på kryss og tvers av Østfold.

-Målet med festivalen er å nå ut til folket med den klassiske musikken, forteller en av festivalsjefene, Knut Henriksen. Folk tenker kanskje at klassisk musikk er en litt stiv sjanger, og forbinder den kanskje med litt snobberi. Men klassisk musikk er for alle. Begrepet klassisk musikk er jo så vidt også, det rommer noe for enhver smak. I Østfold kammerfest er vi først og fremst opptatt av at folk skal få gode musikkopplevelser, og kanskje oppleve musikk de ikke opplever så ofte.

Kammerfest i Østfold har hovedsete i Fredrikstad, men sørger for å spre musikkopplevelsene rundt i fylkets byer. Noen av konsertene i Østfold kammerfest blir avholdt i folks hjem, et slags hjemme hos-konsept. I år som i fjor skal hjemme hos-konserten i Halden arrangeres på Knardal gård, der Øyvind Høyem og Jon Harald Thorsås raust åpner dørene til sitt fantastiske hus for en intimkonsert i havestuen.

Svend Lundestad, Signe Sannem Lund og Christine Møklegård spilte fantastisk tango i havestuen på Knardal gård i august i fjor. Foto: Ellen Midtfjeld.

-Vi synes det er flott å holde disse intimkonsertene på fine plasser med en god historie, forteller Knut, sånn at vi kan hekte musikkopplevelsen på lokal kulturhistorie.

Intimkonserter gir flotte musikkopplevelser, føler Knut.

-Det å sitte hjemme i stua til folk og komme så tett på profesjonelle musikere gir en helt annen opplevelse av musikken enn om man sitter i en stor sal og musikerne befinner seg oppe på en scene. Før i tiden åpnet man ofte hjemmene sine for slike intimkonserter, og inviterte familie og venner på konsert. Jeg synes dette konseptet er utrolig bra.

I år er det saxofonkvartetten NoXaS som skal spille i havestuen på Knardal gård. Kvartetten kommer til å spille alt fra barokkmusikk til helt ny musikk. NoXaS har vært solister med Oslo Filharmoniske orkester, de har vært festivalprofil under Ilios-festivalen og hatt urfremføring på Festspillene i Bergen i 2018. Kvartetten har spilt konserter over hele Norge, og samarbeidet med flere av Norges ledende komponister, som Ørjan Matre, Jon Øivind Ness, Olav Anton Thommessen, Jan Erik Mikalsen, Henrik Hellstenius, Arnt Håkon Ånesen og Olav Berg.

NoXaS! Foto: Sissel Grønlund.

NoXaS er: Lars Lien på sopransaxofon, Ida Kristine Zimmermann Olsen på altsaxofon, Roger Andreas Holme på tenorsaxofon og René Wiik på barytonsaxofon.

-Det blir som et slags firstemmig saxofon-kor, sier Knut, det er fargerikt og det er virtuost. Kvartetten spiller på nær 100 år gamle instrumenter som er bygget etter de samme akustiske prinsippene som originalinstrumentene til Adolph Sax. Disse har en spesielt varm og homogen klang med en unik overtonerikdom. Det kommer til å bli en flott musikkopplevelse. Det å møte så gode musikere så tett på er en opplevelse jeg unner alle.

Tett på Signe Sannem Lund på intimkonsert på Knardal i fjor. Ganske så flott. Foto: Ellen Midtfjeld.

Konserten på Knardal gård i Halden vil bestå av ulik musikk fra forskjellige tidsepoker. Kveldens hovedverk vil være Alexander Glazunovs storslagne saxofonkvartett fra 1934.

-Dette er kanskje det verket der blåsere kommer nærmest strykekvartettens sterke posisjon innenfor romantisk musikk, sier Knut. Vi vil også få høre arrangementer av vakre mesterverk fra barokken. Arrangementene er i hovedsak gjort av den italienske komponisten Salvatore Sciarrino. Siden Knardal Gård er så nær svenskegrensen tar kvartetten også med seg musikk inspirert av svensk folkemusikk. Hele konserten blir bundet sammen med humoristiske anekdoter om saxofonens far Adolph Sax, og om saxofonens litt vanskelige historie fra den så dagen lys på 1840-tallet til i dag.

Kvelden på Knardal Gård skal krydres ytterligere med litt lokal historie. Øyvind Høyem vil ta seg tid til å fortelle litt om gården og arbeidet som gjøres i disse dager for å restaurere både hus og hage.

I pausen kan du beskue i Knardal gårds vakre hage hvis du vil. Foto: Ellen Midtfjeld.

-Knardal stod ferdig i 1844, forteller vert Øyvind Høyem, en morsom sammenheng med når saxofonen ble født og  om den sterke musikalske kulturen som blomstret på lystgårdene rundt Fredrikshald på den tiden!

Øyvind Høyem forteller om Knardal gård på Østfold kammerfest i fjor. Under konserten lørdag 31. august vil Øyvind fortelle litt om gårdens historie og arbeidet han og samboer Jon Harald Thorsås gjør for å restaurere både hus og hage.

I pausen blir det enkel bevertning, og mulighet til å vandre litt rundt og beskue den vakre hagen.

Konserten starter klokken 19. Men hagestuen er ikke så stor dere, her vil det bli begrenset med plasser! Ønsker du å sikre deg en billett anbefaler Knut å reservere billetter per telefon, enten ved tekstmelding eller ved å ringe 924 99 215.

Onsdag 4. september avholdes festivalens andre konsert i Halden, denne gangen blir det Østfold Serenadeensemble som skal underholde, i fint samspill med Sven Lundestad, Signe Sandem Lund og Christine Møklegård. Det skal du få lese mer om senere!

Sjekk ut Kammerfest i Østfold på Facebook da vel!

Forsidefoto: Øyvind Høyem.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer