Kommandanten inviterer til Julebord

Det inviteres til et noe annerledes julebord hos Den Gamle Kommandant de tre første helgene i desember. 

Tradisjonen tro arrangeres det julebord hos Kommandanten i desember. I år får imidlertid julebordet en noe annen karakter enn tidligere. Årets julebord blir en helaften med norsk-britisk juletallerken på menyen, samt eminent underholdning i form av sang og klavérspill.

-Det var Adrian som kom på idéen med å blande britiske og norske juletradisjoner, forteller Kommandantens Dag Brandth.

På julebordet i år serveres ribbe og kalkun side om side, og Robert Aksmo skal komme opp med en kraftig julesaus som matcher den utradisjonelle kombinasjonen. Det diskes også opp med spennende norsk-britisk tilbehør så klart, her blir ovnsbakte poteter, bakt rosenkål, ristede kastanjenøtter og mye mer. Duoen på Kommandanten garanterer saftig kalkun.

– Den britiske julen er veldig koselig, sier Dag, de har så gode tradisjoner på å lage julemat. Det er så mye å ta av!

På menyen står også den ultra-engelske og tradisjonsrike retten Yorkshire-pudding.

– Vi elsker Yorkshire-pudding, sier Adrian, det er som en deilig oppblåst pannekake med fantastisk saus!

Helaften hos Kommandanten

På julebordet inviteres gjestene til å møte opp i syv-tiden. Da blir de varmt tatt imot med en tradisjonell engelsk juledrink ved navn Mulled Wine.

– Mulled Wine er den engelske versjonen av Glühwein, forteller Dag, det er en varm vindrikk med appelsiner, kanelstang og nellik.

Til velkomstdrinken serveres det julekanapéer. Etter litt mingling med velkomstdrink i hånd blir det bordsetning klokken åtte. Gjestene serveres deretter juletallerkenen, og man skal ikke se bort fra at Dag tar ordet en gang eller to underveis i middagen.

– Jeg liker å presentere maten, så jeg dukker nok opp fra tid til annen og prater litt med gjestene, sier Dag.

Til dessert serveres det Eton Mess á la Christmas. Adrian beskriver desserten som en dekonstruert Pavlova. Eton Mess er lag på lag med friske bær, marengs og krem. Alt servert i ett glass. Historien sier at retten så dagens lys da en servitør mistet en Pavlova i gulvet.

– Servitøren plukket opp desserten fra gulvet og dyttet alt ned i et glass, og krem og bær havnet hulter til bulter. Slik fikk retten navnet Eton Mess, forteller Adrian.

Det blir norsk-britisk juletallerken og proff musisering på julebordet hos Kommandanten i år. Fra venstre: Adrian, Dag, Eirik Grøtvedt og Eirik Haug Stømner.

Klassisk underholdning

Under måltidet blir det stemningsfull og klassisk musisering ved tenor Eirik Grøtvedt og pianist Eirik Haug Stømner. På repertoaret står operaperler, svisker, evergreens – og julesanger. Og anekdoter.

– Det blir ikke så veldig høytidelig, men det blir vakkert, sier Dag, i tillegg til å være fantastisk dyktige musikere, er disse guttene også vittige. De er skolerte musikere med humor!

Etter at maten er fortært og Eirikene har spilt seg ferdig åpner Dag og Adrian baren.

– Her legges til rette for å ta seg en fest for de som ønsker det, sier Dag, vi rydder bort bordene og setter på litt mer livat musikk.

Det blir julebord hos Kommandanten de tre første helgene i desember, og julebordet arrangeres både fredag og lørdag de aktuelle helgene.

Kvelden koster kr 650,- pr pers og plass bestilles på
post@dengamlekommandant.no eller tlf 941 73 069.

Den siste helgen har Eirik Grøtvedt ikke anledning til å synge hos Kommandanten, da blir Per Kristian Ruud- Enggrav hentet inn som erstatning.

Tidspunkter og flere detaljer om julebordet finner du her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer