-Kom og finn ut om de gamle er eldst

Det er 12 år siden sist han sto på scenen. Nå hopper Herodes Falsk opp på scenen igjen og gjør tre eksklusive opptredener. En av dem er faktisk her i Halden. På onsdag.

En legende kommer til byen. Ja, sånn er det faktisk. I førti år fikk Herodes Falsk det norske folk til å le seg skakke med sin elleville satire. Først med Prima Vera, så i mange år med Tom Mathisen. Nå har det vært showpause for Herodes Falsk de tolv siste årene. Bortsett fra noen foredrag for næringslivet har han ikke stått på scenen. Men så ble han lurt ut på glattisen av Råde Parkteater.

-De ringte meg og lurte på om jeg hadde lyst til å stille opp i et show. Nei, sa jeg, hvorfor skulle jeg gjøre det? Da svarte de; Vi tror det er veldig mange som har lyst til å se deg på scenen igjen. Jeg tenkte: det er lenge siden jeg har gjort noe sånt – og jeg har jo ett show igjen i meg. Jeg gjør det.

Ett år gikk med på å skrive om livshistorie og karriere til standup. Så hadde Falsk fire mindre forestillinger i Horten, Råde, Oslo og Slemmestad. Alle gikk for fulle hus.

Da det kom Drammen teater for øret at bysbarnet Falsk var ute og humoriserte offentlig igjen, slo de på tråden.

-De lurte på hvorfor jeg ikke var der og spilte. Så da satte vi opp to forestillinger i Drammen teater, og de ble utsolgt på to dager.

Det var haldenser Trond Lie som booket showet i Drammen teater, og det er Tronds fortjeneste at Falsk kjører en forestilling her i Halden neste uke.

Se Herodes Falsk sende hilsen til Halden her:

Prater så folk trur meg

-Litt av greia mi er jo at folk trur på meg når jeg står på scenen. Da vi holdt på som verst i Prima Vera så trodde jo folk at vi faktisk var så gærne, forteller Falsk. Men vi hadde jo to sider. Jeg skrev jo Min første kjærlighet sammen med Jahn Teigen også i den tiden, så vi hadde den siden også. Men folk trodde nok at vi var spik spenna gærne. Det var kanskje både en styrke og en svakhet for Prima Vera.

I showet neste onsdag avslører Herodes Falsk blant annet noen backstage-historier fra Prima Vera-tiden.

-Det er en episode fra det aller første Prima Vera-showet med Jahn Teigen som er kjempemorsom, og den drar jeg på denne forestillingen.

Et langt liv med mye moro

Det er krevende å lage et one man show.

-Jeg må holde publikum helt alene nå, men det er jo også det som er gøy. Å gå ut der og jobbe for å få med meg publikum. Jeg inviterer jo publikum på fest. Når de først kommer må jeg jo sørge for at det blir en bra fest!

Så du er vertskapet?

-Ja, jeg er vertskap, for et langt liv med mye moro. Kuttet ned til halvannen time.

Har du oppdatert deg for å få med deg et yngre publikum?

-Nei, jeg er meg sjøl lik. Alder spiller ingen rolle, jeg tenker ikke så mye på det når jeg skriver, og jeg tror jeg appellerer til flere generasjoner. Da jeg spilte den forestillingen i Råde kom det noen tjueåringer bort og ville ha autograf. Jeg spurte; dere er så unge hvordan kjenner dere til meg? Da sa de: Onkelen vår hadde alle platene dine og vi begynte å høre på de platene lenge før vi visste hva øl var! 

Kai “Watson” Andersen 

Som mange andre artister har Falsk gode minner fra plateinnspillinger her i byen. Plata Alle fine damer har ei stygg venninne ble spilt inn i Athletic Sound.

Alle fine damer har ei stygg venninne. Spilt inn i Halden, mixet av Watson.

-Jeg husker godt at vi spilte inn den plata hos Kai Andersen. Vi kalte ham bare Watson. Jeg og Marius Müller var produsenter, men vi ble aldri enige om noen ting. Til slutt ble vi enige om at vi bare skulle sende plata til Kai, og så fikk vi den helt perfekt tilbake. Han visste akkurat hva som skulle til for å få det bra.

Humorlegenden har trua på sitt eget konsept. Tilbakemeldingene har vært svært gode, sjansen for å få bretta ut langfliret for publikum neste onsdag er stor.

-Jeg garanterer dere at dere aldri glemmer det showet. Med det så mener jeg ikke at jeg har tenkt til å tatovere publikum ved inngangen altså, men at det blir sabla moro. 

Herodes Falsk blir regnet av mange som Norges aller første stand up-komiker, og noen av dere har garantert sett ham live før. Til tross for en 12 år lang showpause renner showman-blodet fremdeles friskt i årene hans:

-Det med å stå på scenen ligger i ryggmargen min, med en gang jeg går ut på scenen detter alt på plass. På onsdag kan dere komme til kultursalen og finne ut om de gamle er eldst, avslutter Herodes Falsk.

En gang Herodes Falsk – alltid Herodes Falsk spilles på Brygga kultursal onsdag 14. mars. Billetter finner du her.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer