Knallbra comeback for Kulturnatt

Tjuetjueto ble Det Store Comeback-året for Kulturnatt i Halden. For en Kulturnatt det var!

Fredag kveld kokte Halden sentrum! Kulturkok! Det var kultur i alle byens hjørner, og for et program! Det startet allerede i 17-tiden, med popuper av ulike slag, og påfølgende tromming og dans og korsang på nordsiden. Det var bare å spenne på seg kamerasekken og henge på, for makan til spekka program har jeg aldri sett på en Kulturnatt før! Stjerner i øya!

Halden Drum Corps spiller i Busterudparken!

Ladybirds synger på Galleri Lille Martine.
Showteam fra Halden danseskole danser i parken.

Dette var den reneste kultur-bonanza, og så mye BRA som det var på programmet! Man blir jo helt rørt av omfanget av dette her. En annen ting som var faktisk var ganske rørende fredag kveld, var oppmøtet. Haldenserne møtte opp. De møtte opp til gangs. De strømmet ut i gatene fredag kveld, de trosset regnet og møtte opp. Det var tjokk fullt på alle scener, og gatene myldret av folk til langt på natt.

FULLT hus på Operapub på Kulturhuset med Ulrik Frostung Stensrød og Mari Aschehoug.
Frank Skovrand synger fint på viseavdelingen på Kulturhuset på Kulturnatta.
Siv Langøy spiller også fint. Det gjorde også Eva Denis og Malin Möller!

Hvor enn jeg kom, var det folk, kaos og kø. Herlig!

Smekkfullt når Fir Arda spiller sin flotte, irske folkemusikk på Vannvogna.
Juha Rossi spiller flott.

På Aladdin scene var det premiere for en forestilling ved navn Grow! En sterk og vakker danseforestilling, danset av Carl André Johansson og makker Amalie Sunde, foran en animasjon laget av animatør Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen.

Sterk forestilling på Aladdin. Amalie Sunde danser, Carl André ligger og drar seg på gulvet bak. Neida. Han danset fint, de danset begge så fint!

På Skofabrikken var det flere Kulturnatt-happenings, her var det alt fra litteratur til musikalsang i løpet av kvelden.

Are Sende Osen er morsom. Han gjestet Halden bibliotek med sin forestilling «Kongerekka».
Tidligere Kulturnatt-general Wenche Erichsen viser frem utstillingen av program og bilder fra tidligere kulturnetter på Frivilligsentralen.
En hilsen til den nye generalen.
Thore Pettersen synger på Vekst.
Anniken Falch Hillestad synger musikaler på Frivilligsentralen.
Kulturnatt gjennom tidene!
Kulturnattgeneralen blir rørt når Anniken synger fra Den hvite dame!

Westby Bluesband skulle egentlig spille på taket på Grand Hotell, men siden værgudene ikke spilte helt på lag fredag kveld flytta de hele kalaset innendørs. Ojoj. Grand Bar har vel aldri vært så stappa noen gang i sin historie!

Jeg måtte opp på en sofarygg for i det hele tatt å få et glimt av Westby Bluesband på Grand Bar.

Halden Drum Corps derimot, er åpenbart helt vanntette, så de kjørte på med sitt imponerende og velregisserte lys/trommeshow på torget til tross for regn.

Trommekorpset gjør vei i vellinga. Warp Riders og 1 2 3 4 baner også vei i øregangene. Begge spilte på Vannvogna, for fulle hus!

Du kjenner bassen godt i brystkassa når Warp Riders spiller.
Jeg må bane meg vei frem når 1 2 3 4! spiller på Vannvogna.

Det var så høyt, og så GØY!

Høyt og gøy var det også i Immanuels kirke, der et gospelkor fra Indre Østfold sang så taket løfta seg i kirken. Fullt hus her også!

Indre Østfold Gospel Company synger vanvittig flott!

I tillegg til at alle byens scener var fylt med kultur fredag kveld, hadde byens butikker langåpent fredag.

Langåpent på Strikkeholdeplassen fredag kveld.

Kunstutstillinger var det også flere av fredag kveld. Halden kunstforening fyller 75 år i år, og har flere utstillinger planlagt i forbindelse med jubileet. På Kulturhuset var det utstillinger i to etasjer!

Været var til tider gresselig. Men det var ingen som klaget over det. Det regnet på publikummerne i Busterudparken da Salen Hornorkester spilte i paviljongen, men alle sto støtt og overvar hele konserten.

Et av de tradisjonelle høydepunktene på Kulturnatt for meg – et absolutt must – er nattjazzen med Norheims og Elnes i Immanuels kirke. Det er et vakkert lite hvileskjær i et maraton av en kveld, en øy med ro og fred og vakker, sjelfull musikk.

Jenny Norheim, Jan Erik Norheim og Arild Elnes stiller opp – tradisjonen tro – og spiller nattjazz i kirken.
Jenny Norheim har en vakker stemme.
Jan Erik Norheim.
Arild Elnes på sax.
Lyshowet på Immanuels kirke. Vakkert, ikke sant!
Nei, vi selger ikke vafler, vi gir bort vafler! Gratis vaffel og kaffe gjør underverker for humøret til Nina Garder og meg.

Jeg lander også littegranne i stolen når Monne synger på Kulturhuset. Det er gyngende, svingende, melankolsk og vakkert.

Vind var også en vakker opplevelse på Kulturnatt!

Altså. Hva skal man si. Color me impressed. Dette overgikk enhver forventning! Gratulerer til Kulturnattgeneral Aasmund Kaldestad og hans medsammensvorne, kultursjef Knut Olav Brekklund Sæves!

Knut Olav: med til the bitter end fredag kveld.

Åh. For en kulturboost. Jeg gleder meg allerede til neste gang jeg. Nå må jeg sitte stille i en stol i tre dager og la dette synke inn. For så lang tid tar det faktisk, å absorbere dette her.

Vil du se flere bilder? Det ligger mange på Kandusis Facebookside!

 


 

Kommentarer

kommentarer