Klesbyttedag på Folkets Hus!

Den store klesbyttedagen kommer til Halden!

Bytt de gamle klesskattene du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet! Lørdag 26. mars 2022 kommer Den store klesbyttedagen og Fikselaug til Halden!

Mange av oss har alt for mye klær allerede. Samtidig ønsker vi oss nye klær. Lørdag 26. mars arrangeres det klesbyttefest og reparasjonsverksted på Folkets hus i Halden fra klokken 11.00- 15.00.  Klesbyttefesten er for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Hun er prosjektleder for Den store klesbyttedagen.

På klesbyttedagen blir det arrangert reparasjonsverksted, Fikselaug, hvor du kan du få hjelp til å fikse plagg som er slitte og ødelagte. Det er åpent for alle uansett ferdighetsnivå, og Halden husflidslag stiller med gode tips, veiledning og utstyr.

Bilde fra klesbyttedag på Vannvogna.

– Husflid og bærekraft går hånd i hånd. Det handler om å ta vare på det man har, lage ting av varig kvalitet og bruke ressurser på en god måte. Å reparere klærne våre er en enkel og konkret ting hver og en av oss kan gjøre som er bra for miljøet, sier Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag.

Klesbyttedagen løfter frem viktigheten av reparasjon for å forlenge klærnes levetid. Bruker vi klærne våre dobbelt så lenge, halveres klimautslippet fra plaggene. Derfor er reparasjon et viktig klimatiltak.

– Klesforbruket står for en viktig del av vårt miljøfotavtrykk. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Hvis vi bytter klær, får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye klær. Dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen. Faktisk kommer så mye som 8 prosent av de globale klimagassutslippene fra tekstilproduksjon, og det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen. Kjøper du et kvalitetsplagg som du bruker dobbelt så lenge, istedenfor å kjøpe to plagg, halverer du miljøbelastningen, sier Gillgren.

Fra klesbyttedagen på Vannvogna.

Klesbyttekonseptet er enkelt: Lørdag 26. mars kan du gi andre glede av dine gamle plagg, samtidig som du selv kan oppdatere garderoben på en miljøvennlig måte. Ta med deg rene og pene plagg som du ikke bruker lenger, og bytt de til noe annet.

Innlevering av klær: For de som ønsker å levere klær før arrangementet starter, holder vi også Folkets hus åpent fredag 25. mars fra 19:00 til 20:00.

Vi deler under arrangementet ut bonger hvor vi skriver på det antall klær dere har levert, og deretter er det fritt fram for å finne «bytteklær»!
(I Halden har vi ikke satt noe maks antall plagg man kan levere, men alle klær må være RENE OG PENE).

I tillegg til klær tar vi også imot sko og hatter, til glede for alle sko- og hatteglade haldensere.

– Klesbytting og fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og gode alternativ til shopping. Det er meningsfylt å fikse klær sine, og vi ser hvor glade folk blir når de får det til, sier Stine Ramdal, leder for Naturvernforbundet i Halden.

 

Vel møtt – med dine rene bytteklær!

Kommentarer

kommentarer