Kjørte ut 7 tonn mat til haldenserne i koronaperioden

Kirkens Bymisjon måtte stenge dørene da Covid 19 kom til Norge, men bak lukkede dører var folk i full gang. Kaféen var stengt, men de ansatte og et koppel med frivillige kjørte mat ut til 150 haldenhjem under lockdown-perioden.

Fredag 13. mars ble det bestemt at Kirkens Bymisjon måtte stenge.

-Det var dramatisk, sier Dag Brandth. Mennesker som ikke har så mange andre steder å gå til, kommer jo hit. Det å stenge et sånt møtested føles ikke godt.

-Nei, det var ikke gøy, stemmer Trond Henriksen i. Noe av det vondeste jeg har gjort her i livet, var å stå her i døra fredag 13. mars og stoppe folk og si at det er stengt. Den datoen er nesten som en undergangsdag i Norge. Vi skjønte fort at vi måtte finne på noe, og begynte å planlegge med en gang.

Dag, Trond og kollega Ingar Bisseberg Andersen snudde seg raskt rundt og ble enige om at de måtte få mat ut til folk selv om kaféen var stengt. Var det noen gang Kirkens Bymisjon skulle tråkke til så var det nå. Utkjøringen av mat startet bare tre dager etter at Norge ble lukka ned. 16. mars var frivillige for Bymisjonen ute på veiene med matbeholdere i bagasjerommene, og kjørte mat ut til haldensere over hele kommunen.

-Vi kjørte ut mat til folk som er syke, sier Dag, til folk som var redde, folk i risikogruppene, og folk som slet for å få endene til å møtes. Vi hadde flere barnefamilier på listene våre. Vi kjørte ut mat til alle som ba om det. Dette fylte vi dagene våre med i koronatiden. Det var godt å få gjøre noe som føltes meningsfylt, å faktisk få lov til å hjelpe folk. Men det er veldig viktig å nevne de frivillige sjåførene våre her, det er veldig mange som har hjulpet til med å kjøre. Med egne biler!

Dag Brandth, flankert av Karianne Isaachsen Stenbock og Mona Ertsås.

Dette gikk ikke ubemerket hen. Da Jensen & Scheele hørte om de frivillige som kjørte ut mat til sultne haldensere med egne biler ringte de til Trond og tilbød ham en lånebil fra butikken. Mellom 16. mars og 16. mai kjørte Kirkens Bymisjon ut over 1000 bæreposer med 7 tonn mat til 150 ulike husstander i Halden! Råvarene har de fått fra lokale butikker og kjøttprodusenter.

-Kiwi og Coop Extra har gitt oss masse mat, forteller Trond.  Nortura Hærland har også bidratt med veldig mye mat. De har gitt bort ti tonn kjøtt bare her i Østfold, det er utrolig raust.

I tillegg til at Dag, Trond og et koppel med frivillige kjørte ut mat til folk i Halden bemanna Ingar en hjelpetelefon for Bymisjonen.

-Dit kunne man ringe hvis man var bekymra eller trengte noen å snakke med, forteller Trond. Ingar lånte bort et øre til dem som trengte det. Vi er faktisk veldig stolte av det vi fikk til her i koronaperioden, hvis det er lov å si.

Vi kan vel alle være enige om at det er lov å si.

Nå er kaféen på stasjonen åpen igjen, men det er visse restriksjoner selvfølgelig. Ikke for mange inne samtidig for eksempel, og håndvask påkrevd! Det selges baguetter, kaffe og mineralvann i disken. Og så er det varm lunsj mandag, onsdag og fredag.

-Husk at lunsjene er for alle! sier Dag. Vi lager litt ekstra mat, sånn at alle som ønsker det kan komme innom og få seg en matbit. Da serverer vi gratis mat, lunsj og kaffe. Vårt ønske er å skape møter mellom mennesker fra alle samfunnslag og livssituasjoner, og disse lunsjene er et perfekt verktøy for det. Det er vår misjon å skape disse møtene. Vår bymisjon.

Iris kommer ofte innom kafeen på stasjonen.

Iris er ofte å se på Møtestedet kafé.

-Dette er mitt andre hjem, forteller Iris, hit kommer jeg ofte for å prate og treffe mennesker. Jeg er et fellesskapsmenneske, jeg trives best blant folk. Koronaperioden var ikke noen bra periode for meg. Jeg har grått mye, både for ensomheten og for alle skjebnene. Bare tenk på alle barna som ikke får treffe vennene sine, og alle de eldre som sitter hjemme alene. Den dagen det åpna her igjen var jeg utrolig glad. Jeg elsker å være her, og jeg går ikke før jeg må.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer