– Kjemp for alt hva du har kjært

De fleste kjenner igjen ansiktet hennes fra pressekonferanser på nyhetene der hun forteller om drap, drapsforsøk og voldtekter. Hanne Kristin Rohde bærer på erfaringer etter mange år i politiet som de færreste av oss klarer å se rekkevidden av. 28. Februar kommer hun til Brygga kultursal for å fortelle om sårbarhet, trakassering og hverdagen i en av politiets tøffeste avdelinger.
Foto: Trond Heggelund / NettCoach.no

Det er ikke uten grunn at foredraget hennes heter ”Tøffe år” med undertittelen ”Kjemp for alt hva du har kjært”. Rohde har 25 år i politiet bak seg og letter nå på sløret om hva som egentlig foregår på innsiden i en relativt lukket etat og om konsekvensene av redselen for å snakke i forsamlinger. Lederskap kommer til å være et stikkord for det hun skal fortelle.
– Jeg har vært leder i til sammen 20 år og jeg brukte hver eneste dag i løpet av de 20 årene på å tenke ”Hvordan kan jeg bli bedre?”. Å være leder er en enorm etisk forpliktelse, men det fokuseres det minimalt på i de fleste bedrifter. Jeg måtte gjøre jobben selv, forteller hun.
– Dessuten er det ingen som opplever kun medvind i sitt lederskap. Det er beinhardt arbeid og lurt å ha diverse verktøy når det gjelder å opptre og kommunisere med voksne oppegående mennesker for at de skal trives, blomstre og yte sitt beste for bedriften.

Hun snakker om viktigheten av påfyll av ”lederens surstoff”.
– Det er viktig at jeg får surstoff, bygger immunforsvar, at jeg tåler en støyt og at jeg snakker positivt til meg selv om meg selv. Og det er nettopp det med å snakke positivt om seg selv jeg vil snakke mye om i Halden. Hvordan bygger jeg meg selv sterk. Hvordan fikk jeg den indre dialogen på parti og hva gjorde jeg når det røynet på og jeg aller helst ville krype under dyna og bli der.

Det er ingen tvil om at hun har vært gjennom mange tøffe situasjoner der det har vært mange som har ment mye og  det har vært utfordringer når det gjelder kommunikasjon.
Erfaringene ønsker hun å dele slik at flere kan få tips om hvordan de kan være en god leder.
– Ledelse er ingen forfremmelse, det er et valg. Man må lære seg forskjell på diskusjon og dialog, og vite når man skal bruke dialog. Lær deg å lytte og dybdebore i dialogens irrganger, for da oppnår du mental berøring på veien mot resultater, forklarer hun.
– Vit at i norsk arbeidsliv og norsk kultur blir balanse og likeverd høyt verdsatt. Det går ikke på bekostning av evnen til å skjære gjennom og ta en beslutning om du evner å gi og ta tilbakemeldinger på en ærlig måte.

Hva kan haldenserne forvente av foredraget?
– 
Masse godfølelse og humor på mine egne vegne, men også tøffe historier om alt fra da terroren rammet til da 16 år gamle Sigrid forsvant og senere ble funnet drept. Hvordan det var å være leder da, med to langtidssyke sønner . Jeg byr på meg selv og viser hva jeg måtte gjøre for å puste, sier hun.

Rohde har stått fjellstøtt gjennom mange av Norges mest alvorlige forbrytelser. Hun har loset nordmenn gjennom pressekonferanser, tilegnet seg erfaringer som leder og funnet frem til det hun kaller urkraften i seg selv.
Men hva tenker hun er vår tids største samfunnsutfordring? Svaret trengte hun ikke lang tid på å komme med.
– Å slutte å krige.

Foredraget med Hanne Kristine Rohde er 28.februar i Brygga kultursal.
Billetter kan kjøpes her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer