Kinky Way på Bamses vis

I over ti år har Kinky Way covret det legendariske Londonbandet The Kinks. I februar inviterer bandet til storstilt konsert i kultursalen for å feire jubileet, og samtidig minnes og hedre sin kjære venn og bandkamerat Bamse Mork-Knutsen, som gikk bort i januar i fjor. 

I over ti år har vennegjengen i Kinky Way covret Kinks sammen. I ti år har de delt musikk, opplevelser, sorger og gleder. Den første lørdagen i februar inviterer Kinky Way venner, familie og musikkelskere til å feire ti-årsjubileet med bandet i kultursalen. Men det er én som vil mangle på scenen lørdag 1. februar. Da gitarist, vokalist og medgrunnlegger i Kinky Way Bamse Mork-Knutsen døde i fjor tok han med seg en bit av bandets grunnmur.

Jeg møter Magne Skibsted Jensen, Jørn Back og Marit Østli Trønnes i Kinky Way på Erlandsen for å høre hva bandet har planlagt for jubileumskonserten i Bamses navn. Det er Marit som kommer først. Magne og Jørn er litt forsinket begge to. Magne fordi han bestemte seg for å  til byen med juletreet på slep, og Jørn fordi han plutselig ble sittende i telefonen i en Pop Quiz-runde med Finn Bjelke.

-Nå fikk jeg faktisk reklamert litt for konserten også, sier Jørn når han endelig ankommer kafeen, jeg passa på å fortelle om denne Kinky Way-konserten i februar. Finn Bjelke er jo Kinks-fan, og det kan tenkes han kommer på konserten altså. Jeg kjenner jo Finn litt fra før, han vet godt hvem Kinky Way er.

Et forsinket jubileum

Kinky Way så dagens lys i 2009. Alle som kan regne kan også regne seg frem til at bandet egentlig fyller 11 år i år.

-Opprinnelig snakket vi om at vi skulle ha en jubileumskonsert i 2019, forteller Magne. Men så ble Bamse syk. Han hadde jo vært syk lenge, men vi forsto nok ikke hvor syk han var før utpå senhøsten.

Høsten 2018 inviterte Kinky Way til British Invasion-konsert i Fredrikshalds Teater, med både Rolling Stones-coverband og Beatles-coverband som gjester på scenen. Bamse gjennomførte både den konserten og de to påfølgende opptredenene på henholdsvis Herregårdskafeen og kultursalen med stil. Men i slutten januar gikk han bort. En jubileumskonsert for Kinky Way var det siste bandkameratene klarte å tenke på.

-Vi bestemte oss for å vente med jubileumskonserten til februar 2020, forteller Magne, bandet trengte et hvileår etter at Bamse døde.

Bamse spiller på British Invasion i Fredrikshalds Teater høsten 2018. Foto: Ellen Midtfjeld.

En ellevill drøm blir sann

Kinky Way ble til backstage på en Veslefrikk-oppsetning i 2008. Jørn, Magne og Bamse skulle alle stå på scenen sammen med Veslefrikk-barna i musikalen Annie, men i kulissene ble det lagt helt andre planer. Der ble gutta enige om å starte Kinks-coverband.

-Det starta med en ellevill drøm hos meg, forteller Jørn, og så hang de andre seg på. Det var bare det at vi ikke hadde noe utstyr. Men Bamse hadde utstyr! Han hadde forsterker, han hadde mikrofoner og stativer, gitarer, PA-anlegg og miksepult. Han lånte ut alt, og det utstyret har vi brukt siden.

Kast Off Kinks 

Kinky Way gikk raskt fra å være et fanbasert coverband til noe mye større. Bamse var den som sørget for forbindelsen Kinky Way etter hver fikk til Kinks-fanklubben i Oslo, som de har blitt godt kjent med opp gjennom årene. Det var også Bamse som var initiativtager til at gjengen i Kinky Way fikk stifte bekjentskap med noen helt spesielle musikere i London.

-En av de største opplevelsene for oss i Kinky Way har nok vært å møte originalmedlemmer fra The Kinks, forteller Jørn.

Bandet Kast Off Kinks består av flere av originalmedlemmer fra The Kinks. Bandet har vært her i Halden og spilt, og Kinky Way har besøkt Kast Off Kinks i London og spilt med bandet der. Det musikalske samarbeidet utviklet seg etter hvert til et vennskap.

-Det å få komme inn kretsen rundt The Kinks og bli kjent med originalmedlemmer fra bandet er helt utrolig, sier Jørn. Vi har fått høre om bakgrunnen for tekster, om hvordan låtene har blitt til. Det er helt spesielt. Vi tok sjansen på å tolke Kinks, og endte opp med å få tommel opp fra folk som har deltatt på innspillingene på Kinks-platene selv. Det er litt av en anerkjennelse.

Kast Off Kinks spiller i kultursalen. Foto: Cliff James.

En motor er borte

Kinky Way blir aldri helt det samme igjen. Bandet har mista en motor, og bandmedlemmene har mista en god venn.

-Det har vært litt tungt på øvinger, sier Jørn, spesielt på de første øvingene i høst. Det merkes godt at han ikke er der. Bamse hadde en greie med at han alltid kom et litt for seint til øvinger. På øvingene nå i høst har vi vi blitt sittende og se mot døra, jeg forventer på en måte at han skal komme inn døra når som helst.

-Bamse var en motor i bandet, sier Magne. Alle vi som har vært med på Kinky Way har lagt ned mye jobb i prosjektet, men Bamse har virkelig vært en motor. Noe av grunnlaget er borte nå.

1. august i fjor døde også keyboardist i Kast Off Kinks Ian Gibbons.

-Det var utrolig trist, sier Magne. Vi mista en i hver leir, om vi skal se på oss alle som én stor Kinks-familie.

Keyboardist i Kast Off Kinks Ian Gibbons spiller i kultursalen. Foto: Cliff James.

En Kinks-fest i Bamses navn

Den aller første konserten Kinky Way holdt i 2009 fikk navnet Doin’ it the Kinky Way. Jubileumskonserten har passende nok fått navnet Doin’ it the Bamse way. Dette blir en musikkfest i Bamses navn. Det skal være enn feiring av ti år med Kinky Way, men det skal også være en anledning for bandet til å hylle og minnes Bamse.

Hva slags rolle hadde Bamse i bandet?

-Han var samlingspunktet, sier Jørn. Og han var en humørspreder.

Magne og Marit nikker. Men Bamse var ikke bare en humørspreder og et knutepunkt i bandet.

-Bamse ble på mange måter vår musikalske regissør, forteller Marit. Han hadde bestemte meninger om hvordan vi skulle låte, og han var en veldig god sparringspartner. Og så gjorde han jo mye av det organisatoriske, og samla en del tråder inn mot konsertene. Det er et savn.

Bamse og Kinky Way delte scene med Kast Off Kinks i kultursalen. Foto: Cliff James.

Konserten planlegges i samråd med Bamses kone Ellen og Bamses barn. Et felles ønske fra alle er å gjøre konserten til en glad og oppstemt anledning, til tross for de triste omstendighetene.

-Det er en hyllest til Bamse dette her, sier Magne, og han var jo en glad gutt. Det er viktig for oss at det ikke blir en trist konsert.

-Han hadde ikke ønsket at vi skulle være triste, sier Marit, for han var jo så positiv selv. Han så alltid positivt på ting. Og det skal være en feiring, vi har hatt en lang reise på disse ti årene og opplevd masse.

Ti fantastiske år

Hva har Kinky Way betydd for dere?

-Disse ti åra med Kinky Way har vært helt fantastiske, forteller Magne. For meg er Kinky Way et slags comeback. Jeg drev med rock da jeg var ung, men så var jeg borte fra det i lang tid. Så for meg har dette vært en ny sjanse til å vise meg frem.

-Det har vært en glede, sier Jørn. Jeg har opplevd ting jeg ikke kunne ha drømt om en gang. Vi har fått mange nye venner i London, og har blitt kjent med originalmedlemmer fra Kinks. Det er ganske utrolig.

Kinky Way-korist Marit kan takke bandet for at hun tok steget ut i på scenen for fullt.

-Jeg hadde ikke stått på scenen hadde det ikke vært for Kinks. Men Magne og Bamse hadde veldig trua på meg. Bamse var god på å oppmuntre og si «dette fikser du». Han var så flink til å gi andre trua på seg sjøl. Kinky Way har vært en berikelse for meg, og jeg har vokst veldig personlig på det. Det har vært mye glede, men også litt frustrasjon!

Det har blitt noen diskusjoner i bandet underveis?

-Hehe, åja, ler Jørn, det har det vært. Men vi kom alltid godt ut av det.

Kinky Ladies korer på Kinky Way-konsert i kultursalen. Fra venstre; Lise Ørnelund, Marit Østli Trønnes og Camilla Bjørke. Foto: Cliff James.

Kinky Way med gjester

Det er ikke bare Kinky Way som skal stå på scenen i kultursalen lørdag 1. februar. Bandet har invitert artister og band som har spilt en rolle i Kinky Ways tiårige liv til å bidra på jubileumskonserten. Øyvind Hartmann og Dag Eriksen i Kinky Horns blant annet, er blåserne som har sørga for en utvidet blåserekke på Kinky Way-konserter. De dukker opp på konserten i februar.

-Dette er meritterte gutter, sier Magne, vi snakker om utrolig dyktige folk. De har spilt med mange store og kjente artister i Norge gjennom 70 og 80 årene.

Westby Bluesband står også på plakaten.

-Noen av gutta i Westby Blues band var med oss i starten, forteller Marit, så det er derfor de er med på konserten. De spilte med oss i et par år før de ga seg.

Frank Skovrand er en familievenn av Bamse, og har kjent ham hele livet. Frank skal synge noen sanger på jubileumskonserten sammen med Bamses skolekamerat Kai Andersen, kjent fra Athletic Sound. Bamses tannlegeband Hæla i Taket skal spille, og Halden-koret PicoCanto dukker opp for å synge Kinks med bandet atter en gang. Tor Brynildsen er også invitert til å gjøre noen låter på konserten.

-Det var naturlig å ta med Tor Brynildsen fordi det var den siste artisten Bamse delte scene med, forteller Marit. De spilte jo sammen på Folk i Halden i desember 2018.

PicoCanto har koret Kinky Way før, de dukker også opp på kultursalen fredag 1. februar. Foto: Cliff James.

Bamses barn, Peer, Paal, Ingeborg og Astrid er musikalske talenter akkurat som sin far, og skal alle være med på jubileumskonserten.

-Peer har vært med Kinky Way det meste av tiden og spilt både gitar og bass, forteller Magne. Bror Paal blir også med på gitar denne gangen. Dessuten medvirker døtrene Ingeborg og Astrid med kor på en av sangene.

Kast Off Kinks har dessverre ikke anledning til å stille på konserten i februar.

Overskuddet til kreftsaken

Kreftsaken var veldig viktig for Bamse Mork-Knutsen, han la ned mye tid og energi i sitt arbeide for Kreftforeningen før han døde. Derfor har familie og band bestemt at overskuddet fra jubileumskonserten skal gå til Kreftforeningen. Trond Henriksen skal være kveldens konferansier.

Har du lyst til å lese mer om Kinky Way og hva de har opplevd siden 2009? Det kan du lese om i dette intervjuet.

Og vet dere hva? Jørn Back, han vant faktisk hele den Pop Quiz-runden på Radio Vinyl han! Vil dere høre Jørn briljere i musikk-quiz på radio så må dere slå på Radio Vinyl førstkommende lørdag, klokka 11.

Konserten Doin’ it the Bamse Way – Kinky Way & Friends spilles på Brygga kultursal lørdag 1. februar klokken 19.30. Billetter finner dere her.

 

Kommentarer

kommentarer