KG Skjeklesæther stiller ut på Kulturhuset

Fredag 7. oktober åpner Knut Gustav Ravn Skjeggfagre Valand Skjeklesæther en ny salgsutstilling på Kulturhuset.

Knut Gustav Skjeklesæther begynte å male i 2019, men har allerede rukket å ha flere utstillinger i Halden. Nå har han våknet igjen etter pandemien, og produserer nye bilder på løpende bånd.

– Jeg maler mye i samme leia som før, forteller Knut Gustav. Det er mye farger, og litt i den psykedeliske i stilen. Noen landskaper, noen portretter.

Akkurat dette portrettet kan du imidlertid ikke få kjøpt på utstillinga på Kulturhuset i oktober. Dette var nemlig en spesialbestilling til pappa Toms jubileumsvinylplate.

Knut Gustav har vært veldig inspirert av musiker og kunstner Tom Russell, som maler fargesterke bilder med western-tematikk. Høsten 2019 hadde KG malt så mange bilder at han kunne invitere til salgsutstilling på Vannvogna. Dit kom det mange, og Knut Gustav solgte mange bilder. Høsten etter hadde han en utstilling på Coconut-festivalen på Rød Herregård.

Knut Gustav på utstilling på Coconut i september 2020.
Portrett av Freddy Holm fra Coconut-utstillinga. Fint, eller hva?

 

 

Så fulgte to år med pandemi, og Knut Gustav mista piffen.

– Jeg får ikke til å male når det ikke skjer noe, og jeg ikke treffer folk. Det blir et vakuum. Jeg får ikke helt schwungen over det når jeg sitter hjemme alene. Jeg trenger human interaction.

Når det ble snakk om en ny utstilling i høst, fant Knut Gustav tilbake til pensel og lerret, og begynte å male. Tretten bilder er sendt til innramming.

Noen av bildene Knut Gustav skal stille ut er av samme slag som tidligere arbeider. Fargerike bilder, både i den abstrakte og den naturalistiske gata.

KG er like glad i farger som før.

– Det er et lite utdrag av hva jeg har holdt på med siden sist. Jeg følte at jeg ikke hadde malt noen ting de siste årene, men når jeg tok frem bildene så ser jeg jo at jeg faktisk har produsert litt.

Knut Gustav er engasjert i politikk. Veldig. Med denne utstillingen vil han si noe med kunsten sin.

– Jeg har engasjert meg veldig på twitter i det siste. Norge mener at vi har funnet løsningen på rusproblematikken, for vi kan vise til så lav bruk i Norge. Samtidig så topper vi overdosestatistikken. Folka som bruker i dette landet, blir behandla jævlig dårlig. Legalisering er den eneste løsningen, det er ganske åpenbart.

Et lite av knippe av maleriene i utstillingen er innlegg i rusdebatten.

Bildet er ikke helt ferdig, men dere skjønner tegninga. Det kommer et kjent ansikt inn over uniformen snart.

– Når det kommer til ruspolitikken, gjør vi alt feil. Vi gjør det motsatte av det absolutt all forskning anbefaler. Den måten politiet opererer på, det er så korrupt. Jeg mener at hele greia er gjennomkorrupt. Vi er på vei til å skli inn i en politistat. Og propagandaen forteller oss stadig at hvis man røyker marihuana én gang, så ender man som heroinist etterpå. Det trodde jo jeg også, da jeg var liten. Sånt ble vi fora med hele barndommen. Det er helt fucka.

KG leter etter det riktige uttrykket på fotografier.

Knut Gustav har deltatt i debatten, men ikke under eget navn. Han har ikke orka tanken på alt det kan medføre. Men nå tar han altså bladet fra munnen, eller penselen da.

– Det er jo ganske sterke saker, noen vil kanskje bli støtt. Jeg håper folk vil bli støtt! Jeg er ikke helt ferdig ennå, men jeg er i ferd med å male portretter av noen store, sentrale figurer som jeg tenker har mye av skylda for at vi er der vi er i Norge i dag. Jeg vil at de skal bli sure og sinte når de ser dette, det skal være stygt og provoserende.

Kan du oppsummere hva du kjemper for i én setning?

– Jeg kjemper for en vitenskapelig basert ruspolitikk. Jeg ønsker at vi skal lytte til forskningen. Ikke noe mer enn det.

Knut Gustavs utstilling åpner fredag 7. oktober klokka

Kommentarer

kommentarer