Karolinerne kommer!

11.juni skal 150 soldater i tidsriktige uniformer gjenskape angrepet på Borgerskansen. Kommandant på Fredriksten festning, Dag Strømsæther, ser frem til markeringen og håper mange setter av datoen.
Foto: Fredriksten Artillerie Compagnie

Sommeren for 300 år siden, i 1716, prøvde svenskene å erobre det som da var Fredrikshald. Kommandant Dag Strømsæther gir oss kortversjonen på hva som skjedde.
– Svenske soldater vil storme de ytre palisadene og tvinge seg inn i den ytre borgerskansen, mens de norske vaktsoldatene må løpe for livet. I siste liten får de slengt igjen porten til indre borgerskanse, der karolinerne flere ganger forsøker å slå seg gjennom uten å lykkes. Det er store tap på begge sider.

1897764_855710841125019_9219436765986015475_n
Kommandant Dag Strømsæther

Halden har en lang og innholdsrik historie, og det er god tradisjon blant haldenserne å møte opp på markering av historiske begivenheter.
Markeringen 11.juni blir antagelig ikke noe unntak, arrangørene venter stort publikum.
– Dette er en av de mest dramatiske hendelser i festningens og byens historie, som gjenskapes så naturtro som mulig. Her vil det være mye smell og kruttrøyk og stor dramatikk. En enestående sjanse til å oppleve festningens og byens historie på nært hold.

Angrepet på Borgerskansen skal gjenskapes med Fredriksten kommandantskap, Fredriksten festnings venner og Fredriksten Artillerie Compagnie som arrangører.

Arrangementet starter kl. 14, og det er anbefalt å møte et kvarter før.
Strømsæther anbefaler inngang fra byen gjennom Borgerskansen, gjennom festningen eller langs Slyngveien.
Under selve arrangementet vil inngangen gjennom Borgerskansen og Slyngveien fra byen være stengt.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer