Karl XII-helgen er i gang!

Dette blir en Haldenhelg i historiens tegn. I dag er det 300 år siden Karl XII ble skutt og drept på Fredriksten festning, etter svensk tidsregning. 

I dag er det er 300 år siden krigerkongen Karl falt utenfor festningens murer. Dødsdagen til Karl XII blir behørig markert i Halden denne helgen. Det hele startet med Østfoldmuseenes avduking av en byste av kong Karl i festningsmuseet klokken ett i dag. Et koppel museumsfolk, et stort pressekorps og andre interesserte møtte opp for å se avdukingen. Og så var Fredriksten Artillerie Compagnie der selvfølgelig.

Helge Warberg og Comagniet hans stilte opp for å smelle av en salutt før avdukingen.
Svenskene var også der.
Dag Strømsæther ønsker velkommen inn sammen med avdelingsdirektør ved Østfoldmuseene Lillian Nyborg.

Et nytt utstillingsrom i museet ble også innviet i samme slengen. Dette rommet er viet Karl XII og mytene rundt ham. Midt i rommet står bysten, som er en gave fra Foreningen Ryttmästarbostället i Skövde. Kunstneren bak bysten, Bernhard Englund, talte kort om arbeidet med å lage bysten.

Lillian Nyborg snakker litt før bysten avdukes. Til venstre har hun Alf Sandqvist fra Foreningen Ryttmästarbostället, som får æren av å overrekke bysten på vegne av foreningen. Bak Lillian ser vi kunstneren sjøl, Bernhard Englund.
Thor får æren av å dra av duken.
Bernhard Englund forteller om arbeidet med bysten.

Prosjektansvarlig for utstillingen Det store fallet Andreas Skauen Pedersen er svært fornøyd med oppmøtet på avdukingen.

-Det er veldig gøy at det kommer så mange! Men vi opplever at det er stor interesse for Karl XII, og denne utstillingen  har vært godt besøkt. I så stor grad faktisk at vi vurderer å ha mer åpent i skuldersesongene her på museet. Denne utstillingen skal bli enda litt større, vi skal ha med noe nytt her til sesongåpningen i april.

Avdelingsdirektør Lillian Nyborg var også fornøyd.

-Oppmøtet i dag er fantastisk, men ikke uventet. Vi vet jo at det er veldig stor interesse rundt Karl XIIs fall på Fredriksten festning. Det er stor interesse fra Sverige, for der er det ikke så mange markeringer av Karl XIIs dødsdag. Han var nok ikke en veldig populær konge i Sverige. Men det er aldri vanskelig å få folk til å komme på slike arrangementer. Folk er interessert i festningens historie, og i krigshistorie.

Dødsdagen til Karl XII skal markeres over hele fjøla i kveld. Denne fredagen skal det avholdes to konserter for å markere kong Karls fall på Fredriksten; én i Immanuels kirke og én i kultursalen. Etter konsertene blir det gjenskapelse av situasjonen rundt Karl XIIs fall der han faktisk falt utenfor murene til Fredriksten festning. Arrangementet starter klokka åtte, og her skal både svenske og norske avdelinger være med i gjenskapelsen.

Også i morgen er det arrangementer for å markere Karl XIIs fall. For eksempel skal svenskene storme Gyldeløve fort klokka 13 i morgen lørdag.

Se flere bilder fra åpningen på KanDusis Facebookside.

Kommentarer

kommentarer