Kan vi ikke bare snakke om det?

3. klasse drama ved Halden videregående har laget et aldeles nydelig teaterstykke som tar utgangspunkt i det ordløse, og hva som skjer i rommet der språket ikke eksisterer. 

Hva er det vi sier når vi ikke snakker? Hva ligger mellom linjene i det vi faktisk sier? Og hvordan kan man si noe uten ord? Alt dette og mye mer utforsker tredjeklassingene på dramalinja i sitt egenlagde, bevegende teaterstykke: Kan vi ikke bare snakke om det?

Kommunikasjon er en fin bil.

Det er et imponerende og rørende stykke teater jeg får se når tredjeklassingene på dramalinja har en privat liten gjennomgang for meg på Porsnes onsdag ettermiddag. Gjennom å utforske ordenes verden, i alt fra øredøvende stillhet til bablende, rablende enetaler viser de hvor mange måter vi mennesker kommuniserer på. Og ikke kommuniserer på.

Hvor kom den veggen egentlig fra? Når mor og datter skal kommunisere, bygger det seg opp en ugjennomtrengelig vegg mellom dem.
Nydelig koreografi og fremførelse når jentene danser frem vennskapelig kjærlighet og omsorg.

Startstedet for stykket er en venninnegjeng på overnatting. Scenen er naken, med unntak av et par benker og noen dyner og puter. Ut fra denne enkle settingen vokser mange ulike situasjoner frem: en mor og datter som krangler, en skyteglad gjeng i en skrensende bil, den siste nattverden med en tvist, dårlig nattesøvn på overnatting, og en ulykkelig slutt på et ungt menneskeliv. Blant annet. Skuespillerne formidler like godt med og uten ord. Gjennom uttrykksfull dans, vanskelige telefonsamtaler, kroppsspråk i Caps Lock, og rabiate, vittige og allittererende monologer.

Disse fine jentene har blitt så flinke på scenen i løpet av sine tre år på dramalinja. Jeg blir revet med fra første stund, dette vesle ensemblet er både samspilt og uttrykksfullt. Tablåene glir elegant og sømløst over i hverandre, det ene øyeblikket ler vi – før smilet plutselig stivner, og en klump i halsen vokser frem. Kjærligheten mellom disse jentene må da være ekte? Jeg tror på alt, hele veien. Sorgen, smerten, frustrasjonen og gleden.

Babling, rabling. Ukjente ord, men en veldig kjent følelse.
Venner som tar i mot deg når du trenger å falle er ganske ålreit.

Dette stykket er for alle. For alle bruker ord, og alle bruker ikke ord. På den måten blir dette evig aktuelt. Og jammen har jentene laget dette alene, i tett dialog med lærer Cecilie selvfølgelig.

Et overnattingsbesøk som springbrett for alle mulige slags følelser og stemninger.

Etter stykket viser jentene meg prosjektskissen; fra den spede idémyldringen og til ferdig produkt.

Den magiske rullen, i følge Emma.

Det har vært en lang prosess, dette her. Elevene har jobbet med stykket i hele høst.

– Det har vært moro, sier Emma. Det har vært gøy å jobbe med, selv om det også har vært en lang og til tider slitsom prosess.

Oppsetningen er en del av Det Norske Teaters DUS-prosjekt (Den Unge Scene), der de sender ut teaterstykker som ungdom mellom 13 og 19 kan sette opp. I år hadde de sendt ut flere ferdigskrevne manus, men også ett, ganske åpent prosjekt. En liten ramme var satt via en tekst elevene fikk i forkant, men ellers skulle ungdommene selv skrive stykket.

Med dette som utgangspunkt skulle dramaelevene lage et teaterstykke.

– Vi kom ganske fort frem til at temaet skulle være overnatting, med senger og dyner og puter, forteller Hannah.

Derfra begynte jentene å jobbe seg frem til et produkt.

– Dette stykket handler jo først og fremst om kommunikasjon, sier Hanna, og hvor mye makt som ligger i kommunikasjon. Det ligger for eksempel mye i det som vi ikke sier.

– Ja, det handler jo om alle sider ved kommunikasjon, legger Emma til, alt som er over, under og mellom.

Jentene er fornøyde med sluttproduktet. I morgen torsdag er det premiere, og på søndag vises stykket på den regionale DUS-festivalen i Fredrikstad.

– Det er gøy å spille det her, sier Emma, det går så utrolig fort hver gang.

Jeg anbefaler deg å gå for å se dette flotte teaterstykket! Forestillingen vises i Black Box på Porsnes, i det nye skolebygget, klokken 19 i morgen torsdag.

Billettene er gratis, men gå gjerne inn i  Facebook-arrangementet og trykk på «skal», sånn at jentene vet cirka hvor mange publikummere de kan forvente!

 

 


På scenen:

Hannah Adolfsen Fjeldbraaten

Gio Kraghe Storgärds

Frida Osen Lillestølen

Martyna Barbara Kemmling

Emma Coote

Emma Rose Bentseng


Regi og pedagogisk veiledning: Cecilie Jørstad

Lyddesign og regiassistent: Bjørn Edvard Fast

Koreografi/koreografisk veiledning: Sverre Magnus Heidenberg


 

Kommentarer

kommentarer