Kulturnatt i Halden

Fredag kveld var det kultur over hele fjøla i Halden by. Fra Herregårdskaféen, via gågata og sydsiden, opp til festningen og ytterst ut på Huth løp det en lang rød kulturtråd. Og haldenserne, de tok jammen på seg regnjakka og gikk ut. Ut for å oppleve den tiende kulturnatten i Halden.

Kultur er limet i samfunnet, sa operasjef Pål Scott Hagen til en fullsatt sal på Galleri Lille Martine under åpningen av årets Kulturnatt. Det limet må minst være vannfast, for det pøste ned hele kvelden uten at det stoppet haldenserne fra å traske fra den ene kulturhendelsen til den neste hele kulturnatten.

Etter at Kulturnatt i Halden var offisielt åpnet på Galleri Lille Martine var det på Kulturskolen det skjedde. Trommelyden fylte hele kulturkvartalet da elever fra Halden kulturskole rundet hjørnet med trommene på magen. Regnet smadret i takt med trommene på tilskuernes paraplyer, men ingen hang med hue av den grunn. Etter en kort, men fengende trommeoppvisning forsvant trommerne inn i ly for regnet.

Tagging og dansing i Neder Bankegate.

Videre gikk turen til taggeveggen på brannstasjonen. Folk ga blaffen i regnet der også, de danset til DJ Øivind Strøms musikk og prøvde seg som taggere uten å ense været. I liften sto grafittikunstner Dennis Creiser Karlsson og jobbet ufortrødent videre med kunstverket sitt.

Siden regnet var i ferd med å trenge gjennom paraplyen på dette tidspunktet i Kulturnatten kunne det passe med en innendørs pause. På Halden bibliotek satt en engasjert Tonje Gjems Vangberg og fortalte historier om elefanter og snabler for et svært lydhørt publikum.

Hysj! Tonje forteller om elefanten og snabelen.

Klokka åtte var Bakgården restaurant fylt til randen av musikkglade sjeler som hadde møtt opp for å få høre Svein Bjørneby Kvartett spille. Thorkild Lindskog var på plass med Kulturnattkrus til kvartetten, og kunne fornøyd konstatere at det knapt var en stol ledig i lokalet.

Svein Bjørneby kvartett underholdt på Bakgården restaurant. Der var det virkelig fullt hus.

Familien Røsnæs hadde pakket instrumentene og seg selv i en bil og forflyttet seg opp til Den Gamle Kommandant. De hadde to konserter på agendaen denne kulturnatten. Dag Brandth svinset fornøyd mellom bordene. Folk måtte ha øl, og folk måtte ha vin.

– Det er så hyggelig å jobbe her på kveldstid, sier han når han løper forbi.

Eirin Finnanger fra Frivilligsentralen kom inn fra pøsregnet og deklarerte at hun også syntes det var hyggelig at Dag holdt åpent på Kulturnatten. Så overrakte hun et krus til Kommandanten og la igjen en blomst til hver av artistene.

Dag Brandth får et kulturkrus for kulturinnsatsen.

Og jaggu forserte ikke Eirin den glatte brosteinsbakken opp til Huth også, for der satt jo Mona Espelien og Co. med sine kunstverk ine i kruttlaboratoriet. I hvelvene på Huth var det fyr på peisen og kunst på veggene.

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor koselig vi har det her oppe, sier kunstner og utstiller Inger Giske Arnesen.

Magisk stemning i hvelvene på Huth. Fra venstre: Hilde Myhre, Anette Hammerbeck og Inger Giske Arnesen.
Vått, glatt og mørkt på Huth.

Det var ikke så fristende å forlate den varme peisen og traske ut i regn og vind, men hupp. Man må videre.

For på Herregårdskaféen hadde nemlig Oscar Danielson kommet for å spille lavmælt visepop for haldenserne på Kulturnatten. Herregårdskaféen var stapp full av glade gjester, og det var tydelig at det var mange fans til stede. Pausepraten bråstoppet da Danielson gjeninntok plassen foran mikrofonen.

Oscar Danielson på Herregårdskaféen.

På Mikrobryggeriet var det også godt med folk. Her holdt Malin Møller hoff med gitaren på magen, og i baren var stemningen mildt sagt stigende. Det tenderte mot allsang i baren allerede når klokken nærmet seg halv ti, så her lå det an til hæla i taket før midnatt.

Kultur av den mer nedtonede typen kunne man finne på Frivilligsentralen omtrent ved ti-slaget.  Her var det lavmælt og lun stemning rundt bordene, og klassisk musisering på scenen. Eirik Haug Stømner (piano) og tenor Eirik Grøtvedt sto for underholdningen.

Når de klassiske guttene forlot mikrofon og klavér var det allerede rigget klart til neste konsert i naborommet på Frivilligsentralen. Nå var det Westby Blues bands tur, og her ble det så fullt at frivilliggjengen måtte sette ut ekstrastoler i gangen utenfor. Og det var vanskelig å gå fra Frivilligsentralen når disse gutta først hadde kommet seg på scenen. Men er det kulturmaraton så får man bare henge i stroppen.

Det blir vanskelig å gå når Westby spiller blues. Geir Arne Westby på bildet.

Og stroppen strakk seg helt bort til torget, der folkeviserocken strømmet ut av åpne dører på Bryggerhuset Syd. Store Norske Seeger Sessions Band hadde var godt i gang med kveldens konsert, og det til et fullpakket Bryggerhus. Trampeklapptendenser og hoiing allerede i 11-slaget lovet godt for en heidundrendes kveld, akkurat som SNSS hadde lovet på forhånd.

Store Norske Seeger Sessions Band på Bryggerhuset. Raskt oppadgående stemning.

Det føltes helt riktig å avslutte kulturmaratonet med litt sart nattjazz i en vakkert pyntet kirke. Immanuels Kirke var et syn når man kom gående opp kirkebakken, hele frontveggen var et gedigent lysshow og inne i kirken hadde man også gått lysmessig til verks for å skape jazzstemning.

Vakker nattjazz i vakkert lys i Immanuels kirke. På bildet: Jenny Marie Norheim.

Vel ute på kirketrappa igjen er det bare å konstatere: For en kulturnatt! Stående applaus og hatten av til Kulturnattkomitéen, og tre ganger tre hurra for Kulturnattens tiårsjubileum.

Gratulerer med 10-årsdagen!

Kommentarer

kommentarer