Juleselskap på Rød

Årets er 1814, og Prins Carl Johan av Sverige gjester ekteparet Tanks fasjonable juleselskap på Rød Herregård. Til helgen kan du også få gå i juleselskap med prinsen og familien Tank.

Det er desember 1814, og ekteparet Tank åpner nok en gang dørene for både kongelige og skolebarn på ærverdige Rød Herregård. Anledningen er naturligvis Prins Carl Johans besøk. Heldige skolebarn fra Halden får nemlig være med i juleselskap på Rød denne uken.

Det er det tredje og siste gangen den lokale kulturelle skolesekken inviterer haldenbarn til skoleforestilling og levende historietime på Rød Herregård. For initiativtager Kirsti Andersen er målet at barna skal få oppleve historie, ikke bare bli fortalt den. I dag er det imidlertid ikke barn, men ungdommer som får være med og oppleve skuespillet. Det er elever fra musikk dans og drama på Risum som skal være gjester i selskapet i dag.

-Dette er en fin måte for elevene på Risum å få se hvordan man kan jobbe med kultur på, sier Kirsti Andersen.

Gjestene får kle seg ut i tidsriktig finstas i anledning juleselskapet på Rød, og så skal de til bords i Røds formidable ballsal. Før festlighetene begynner får gjestene en liten omvisning av formidler ved Østfoldmuseene Halden historiske samlinger, Kristin Søhoel, i en julepyntet herregård.

Kristin Søhoel forteller Risum-elevene om den noe spesielle lysekronen i herregårdens hall.
Spisestuen på herregården er pyntet slik den ble pyntet i Borghild Tanks dager.

Kristin Søhoel synes det har blitt en fin førjulstradisjon å holde Juleselskap på Rød for store og små på herregården.

-Vi føler at vi har truffet med denne forestillingen, sier Kristin, vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra skolene og fra barna selv. Det å levendegjøre historien på denne måten, og få bli tatt tilbake til en svunnen tid tror jeg er en veldig spennende måte å lære historie på.

Så er det på tide å sette seg til bords, ekteparet Tank er klare for å ta i mot festpyntede ungdommer i ballsalen. Men først skal det danses.

Trykk for større bilder:

Elisabeth Stenvard og Marcus Hannestad spiller fru Cathrine Tank og herr Carsten Tank.

Politikk først, kultur etterpå

Når alle har satt seg til bords blir det en julesang og en skål før prinsen ankommer. Så dukker Carl Johan opp. Prinsen diskuterer gjerne politikk med vertskapet, eller nærmere bestemt med herr Carsten Tank. Politiske diskusjoner var nok først og fremst forbehold mannfolk. Tank og prinsen snakker om nye tider i Norge og Sverige.

Prins Carl Johan er ganske fjong. Til vanlig kalles prinsen Frank.

-Nå er Norge og Sverige på samme side, sier Carsten Tank til prinsen, sammen mot fred!

-Ni är poetisk, herr Tank, svarer prinsen til dette.

-Ja, nå er det freden som er viktig, repliserer Tank, etter alle disse lange årene med krig. Freden er målet, unionen er middelet.

Dernest forteller Tank litt om hva han ønsker for Norge. Prinsen kan gi ham det han vil ha. Når herrene føler seg ferdigsnakket er det klart for litt kultur. Carsten Tank synes at han selv kan spille fiolin, og vil gjerne imponere gjestene med et lite stykke. Heldigvis for gjestene nøyer Tank seg med et par strøk på fiolinen, og overlater siden saken til Inger Marie. Hun kan jo faktisk spille fiolin.

Trykk for større bilder:

Husorkesteret: Ole Hermann Huth, Sven Lundestad og Pontus Berglund.

Prinsen haster videre, og selskapet går mot slutten. Den egenrådige og lettsjarmerte husjomfru Benzen vil gjerne være med prinsen videre, og prøver å snike seg med – men det setter hans soldater en effektiv stopper for.

Prinsens soldater kommer tilbake med husjomfruen. Ola Berglund, Monia Berger og Pontus Berglund spiller henholdvis soldat, husjomfrue og soldat.

Åpne forestillinger til helgen

Denne uka skal flere skoleklasser få gå i fjongt juleselskap på Rød, både torsdag og fredag inviteres skolebarn i Halden til selskap på herregården. Førstkommende helg kan imidlertid også du få gå i selskap hos ekteparet Tank på herregården. I tillegg til å få gå i selskap med Tanks og prins Johan kan du få se deg om i en julepyntet herregård, samt trille ditt eget julelys i juleverkstedet på herregården. Det blir sikkert ganske så fint.

Så får vi bare håpe at man kan finne penger til å fortsette denne fine førjulstradisjonen på Rød herregård!

Program og tidspunkter for juleåpen herregård  1. og 2 desember:

Kl. 11-15: Åpent julehus på herregården
Kl. 11-14: Juleverksted. Her kan du trille ditt eget lille julelys.
Kl. 15-15.45: Teaterforestilling: Juleselskap hos familien Tank.

Billetter finner du her.

Regi: Morten Milde

Kostymene er sydd av Bernadeta Mazur og Natalie Wiig.

Danseinstruktør: Carl André Johansson og Mona Baekken.

Inspisient: Synnøve Sørland

Nå er det julepyntet på Rød Herregård.

 

Kommentarer

kommentarer