Jubileumskonsert for Tis’dærnmusikken

150 års jubileumskonsert

En fanfare for Tis’dærsmusikken

Det skulle «sævvækællæne» ha visst i 1871, da de lærte seg å spille på instrumentene som disponenten i Saugbrugsforeningen hadde gitt penger til. Hvem hadde trodd at Saugbrugets Hornsekstet skulle få et så langt og innholdsrikt janitsjarmusikkliv, og at Oscar Borgs marsjer og musikkstykker fortsatt skulle være en glede å spille og lytte til 150 år senere.

Tistedalens Musikforening har fått være med på en fantastisk musikalsk reise, og denne skal de gi smakebiter på under festkonserten i Brygga. Det er bare å glede seg! Musikalsk leder er Runar Jansen, og det første han og korpset vil ta oss med på er Jernbanegalopp – en humoristisk beskrivelse av en togtur – av Oscar Borg. En av hans marsjer blir også å høre senere i konserten.

Knut Henriksen, klarinettist og mangeårig dirigent for tistedølene, skal være solist på R.O. Viks variasjoner over En liten gutt i fra Tistedal. Knut og korpset kjenner hverandre godt, og tonene og teknikken faller godt på plass.

Husker du kjenningsmelodien for programmet Reiseradioen på NRK? Den heter The Kid from Red Bank og er fra Basie – kjent storbandmusikk fra Count Basies Orchestra. Kontrapunkt i Grukkedalen har også jazz i seg og er skrevet av Sverre Bergh. Dette skjedde under 2. verdenskrig, nærmest som en kommentar til okkupasjonsmaktens syn på hva «korrekt» musikk var.

Britt Sairanen har hatt flere solistoppdrag de siste årene. Hun startet i Idd skolemusikkorps, og nå studerer hun til bachelor i utøvende musikk ved Barrat Due Musikkinstitutt. For tiden er hun på utveksling ved Institut Royal Supérieur de Musique et de Pédagogie. Hun kommer hjem fra Belgia for å være solist med korpset sitt, og hun skal spille Introduction, Theme and Variations, et virtuost stykke av den italienske komponisten G. Rossini. Her får Britt vist fram sine musikalske og tekniske ferdigheter på klarinetten. Britt har vært elev hos Mona og Knut Henriksen.

Britt Sairanen.

Filmmusikken fra How to Train Your Dragon ble oscarnominert, og det er en av de unge musikerne som har foreslått denne på jubileumskonserten. Det vil også bli møte med Kjell Aukrusts persongalleri fra bygda Flåklypa. Det er Flåklypa Medley arrangert for korps av Lars Erik Gudim, og når melodiene kommer på rad og rekke, kan man lett se for seg både Solan Gundersen og           Reodor Felgen.

Solister på tuba er det ikke så mange av, men Tis’dærsmusikken er så heldig å få muligheten til å presentere 2 på denne konserten. Roger Wille Fjeldet og Henrik Anstensen er henholdsvis lærer og elev, og på tubaene sine skal de framføre polkaen De to trompeter av Hans Petter Nielsen. Roger, godt kjent fra Det Norske Blåseensemble, startet i skolemusikken, og Henrik, som er 17 år, begynte sin opplæring i Aremark før han fortsatte i Halden skolemusikkorps.

Jubilanten er stolt av å også ha med seg Showteam fra Halden danseskole. De vil delta på Sweet Carolina Charleston av den nederlandske komponisten Jef Penders.

«Marsjen til Gard er gørfin», sier de i Tis’dærsmusikken. Gard Lindberg-Olsen spiller trompet, har komponert flere marsjer, og denne gangen er det Norske Gardeveteraners defileringsmarsj det gjelder. Som veteran-gardist er Gard med i Norske gardeveteraners drillkontingent. Han tilegnet marsjen til kontingenten, og de har tatt den med i framtidige oppmarsjer og drillprogram.

Opp gjennom årene har Tistedalens Musikforening spilt mange av stykkene til Alfred Read. El Camino Real, skrevet i 1985, ble tilegnet kvinner og menn i det amerikanske luftforsvaret. I stil er den inspirert av den latinamerikanske musikken.

Stedet er Brygga kultursal søndag 13. november kl 18.00, der er det plass til mange, og Tistedalens Musikforening ønsker hjertelig velkommen til en strålende jubileumskonsert!

 

Billetter finner du her!

 

Tekst: Grete Jørstad

Kommentarer

kommentarer