Jørund Vålandsmyr & Menigheten på Bryggerhuset

Lørdag 7. mars dukker Jørund Vålandsmyr og Menigheten opp på Bryggerhuset Syd for å spille americana på norsk for haldenserne.

Jørund Vålandsmyr er kanskje først og fremst kjent som låtskriver og vokalist i det Oslobaserte countrybandet Country Heroes, som ble starta i 2014. I høst slapp Vålandsmyr skiva Til dere som er lykkelige, i samarbeid med sin nye bandkonstellasjon: Menigheten. Sjangeren er i følge bandet selv «americana for viderekomne», men på denne skiva har Vålandsmyr laga låter med norske tekster.

-Vi skulle i utgangspunktet gjøre plata kjapt på to dager og bare spille den inn på øvingslokalet, forteller Vålandsmyr, men Ole Øvstedal som eier studioet ble så gira på musikken at han tilbød seg å produsere og gav oss adskillig mer enn vi hadde i budsjettet. Det endte med at den ble gjort på 8 dager, inkludert mix og mastring. Planen var ikke å nødvendigvis å gå så nye veier, men ikke gjøre Country Heroes på norsk. Eneste dogmen jeg hadde var at alle låtene jeg lagde skulle kunne brukes. Likte vi låta gjorde vi den, uavhengig av sjanger. Vi gav oss selv fritt spillerom når vi gjorde arrangementet.

Vålandsmyr hadde opprinnelig tenkt denne plata som en rent soloprosjekt, men sånn ble det ikke.

-Jeg har vel aldri samarbeidet så mye med de andre medlemmene før i utformingen av musikken. Halvparten av tekstene har jeg skrevet sammen med Bernhard Vigen også, så jeg må vel si navnet ‘Jørund Vålandsmyr & Menigheten’ er et bandnavn og ikke et soloprosjekt. Det er vel fortsatt jeg som er sjefen, selv om jeg ikke tar noen avgjørelser alene.

Hør » Til dere som er lykkelige» på Spotify: 

Vålandsmyrs nye Menighet består av både nye og gamle musikervenner av prosjektsjefen.

Jørn Raknes ble jeg kjent med på Sprø Musikk festival i Arendal på slutten av 90-tallet da han spilte med ‘The Smell of Incense’. Vi spilte sammen i ‘Hanks a lot’ (Hank Williams på norsk orkester) også. Jørn bidrar på begge Country Heroes platene og har gjort flere jobber med oss der. Han var mitt førstevalg når jeg skulle sette sammen bandet fordi jeg visste han kunne spille alt mulig og er en veldig kreativ musiker. Finn Håkon Werner Borgi har jeg spilt med på diverse country og Elvis tributer, en stødig og kreativ trommeslager som er av typen trommis som vet tonearten på låtene han spiller. Han har bakgrunn som heavy trommis så jeg visste han var rundt i kantene. Hans Wagner har jeg spilt med i Frank Znort Quartet i flere år, han kom inn etter vi bandet hadde eksistert et lite år og var den siste brikken vi mangla. Han har jazzbakgrunn og tilførte enda mer frihet. Spesielt når han nekta å spille vekselbass.

Ole Øvstedal skulle egentlig bare leie ut studioet til Vålandsmyr.

-Ole tilbød seg å produsere etter en halv dag. Han la på keys og litt gitar på flere spor og når plata var ferdig ville han gjerne være med, det ville vi også. Ole holder oss strukturert på scene og i studio. Silje Huleboer ble ringt av Ole når vi trengte kor på noen låter, i løpet av en time la hun all vokalen. Hun ble, som Ole medlem etter at skiva var klar. Jon Hagevik på sax er også fra Znort. Vi skulle først bruke han i studio på skive nr. 2 men han spiller såpass tøft at vi inviterte han til å krydre oss live også. Vi er sannsynligvis Norges raskest voksende menighet.

Nå er Vålandsmyr og Menigheten hans ute på veien for å spille fra den nye plata. Lørdag kommer de altså hit til Halden.

-Live er vi hakket mer rocka enn på skiva og kan til tider dra låtene litt lenger i både tid og arrangement. De som ikke kjenner musikken vår tror jeg vil få en spennende musikkopplevelse. Vi holder på at vi spiller Americana for viderekommende. Det blir neppe så mye tid til dans, men desto mer rytmikk i hjertemuskelen. Det vil komme noen låter fra neste skive, som vi har jobbet inn i studio. Men vi låter fortsatt som menigheten gud glemte.

I februar ble Jørund Vålandsmyr og Menigheten nominert til Spellemannsprisen for årets beste countryskive:

Jørund Vålandsmyr og Menigheten altså dere, de kommer til Bryggerhuset Syd lørdag 7. mars klokka 22. Billetter finner du HER.

Følg Jørund Vålandsmyr og Menigheten på Facebook.

Kommentarer

kommentarer