Jørn Sundby stiller ut på Kulturhuset

Fredag 1. april åpnes en kunstutstilling med Jørn Sundbys fotografier på Kulturhuset i Halden.

Rett før pandemien kjøpte fotograf Jørn Sundby seg et lite fritidshus i Sverige. Der innredet han et atelier, og et lite lydstudio. Så pendlet han til Oslo, der han hadde sitt daglige virke som TV-fotograf. Så kom pandemien.

– Det var ikke bare grensene som stengte, forteller Jørn. Togene sluttet å gå også.

På dette tidspunktet jobbet Jørn som TV-fotograf i Skal vi danse.

– Det var da det skjedde. Jeg bestemte meg for å slutte som TV-fotograf. Og jeg merka med en gang hvor letta jeg ble. Så tok jeg en beslutning på å oppgradere dette med foto, og vie mer tid til det.

For Jørn er det underlig å ikke jobbe, selv om det også er en stor lettelse. Han starta sin TV-karriere i 1977. Da gikk han programingeniørkurset på NRK, og siden har han filma alt mulig. Og da mener jeg alt mulig. Jørn har filmet Skomakergata for eksempel. Og Halvsju. Mot i Brøstet. Karl & Co. Senkveld. Torsdag kveld fra Nydalen. Et utall Live-konserter. For å nevne en liten brøkdel.

– Jeg er mett nå. Det var ikke så leit å slutte.

Den kommende utstillingen på Kulturhuset er på ingen måte Jørns første fotoutstilling. Han deltok i Fotografisk Vårutstilling allerede i 1978, og i 1979 fikk han antatt bilder på Statens Høstutstilling. Han har vært med på flerekollektivutstillinger, men har også hatt separatutstillinger både her hjemme og i Sverige.

Når lysten til å fotografere kommer, går Jørn ut med kameraet og finner sine motiver. Han har tatt massevis av bilder under pandemien. Men fotointeressen har vært til stede i Jørns liv helt siden han var barn.

– Jeg oppdaget magien med foto sittende på skuldrene til far min i mørkerommet, og fikk mitt første kamera da jeg var sju. Allerede da var bildene noe som hjalp meg i livet, en stor del av min psykiske helse, jeg var ellers sterkt preget av astma. Jeg tok bilder av mormor, jeg hadde antagelig et behov for å gjøre henne svarthvitt og klemme henne flat. Det kunne jeg jo ikke gjøre i virkeligheten.

Foto kan fremdeles være en slags flukt fra virkeligheten for Jørn.

– Det er jo godt å forsvinne inn i en verden der jeg har full kontroll. Jeg liker å gå ut og finne utsnitt av virkeligheten, og ta det med hjem.

Jørn fotograferer forlatte industribygg, men også naturmotiver. Noen ganger går han nært på. Virkelig nært på. Han kan fotografere sprekker i isen for eksempel, legge seg på magen og gå så nært han bare kommer:

 Er det et behov for å uttrykke seg som melder seg når du vil fotografere?

– Nei, ikke nødvendigvis. Det gir en indre glede bare. Passion, terapi.

Format og komposisjon har stor betydning for Jørn når han fotograferer.

– TV er 16:9 format. Så nå er det kvadrat som gjelder. Som da jeg var sju med «Instamaticen». Det er spennende å komponere i kvadrat, jeg finner andre motiver. Jeg nyter det å sette ting sammen, få linjene til å stemme perfekt. Ting som andre kanskje ikke ser. Fange energien i et utsnitt.

Fredag 1. april er første utstillingsdag på Kulturhuset. Da kan du komme og se hva Jørn har holdt på med under pandemien. Og se om du også kan se det fine i det grelle. Det tror jeg du kommer til å gjøre. For Jørn er nemlig innmari god på det der, å få det stygge til å bli noe fint. Bare vent og se.

Alle foto: Jørn Sundby.

Kommentarer

kommentarer