Jens lager historievideoer til NRK

Jens Hofgaard Eikre fra Halden sitter i Trondheim og lager historievideoer sammen med medstudenter på dugnad. Nå skal videoene vises på NRK skole!

Jens vokste opp i Halden, men i 2015 flytta han til Trondheim fra å studere. At valget falt på Trondheim er ikke tilfeldig.

– Med tanke på at jeg kommer fra den gamle festningsbyen Halden er det kanskje ikke så overraskende at jeg er utrolig interessert i historie, sier Jens. Siden jeg gikk på ungdomsskolen har jeg skrevet flere historieartikler som frilanser, og jeg har til og med vært så heldig å få jobbet som sommervert hos Halden historiske Samlinger ved flere anledninger. Her i Trondheim også har historieinteressen formet hverdagen min. Jeg flyttet opp hit for å gå lektorutdanning i historie, en utdanning jeg fullførte nå i høst.

I 2016 dannet Jens og noen medstudenter Skaldene studentforening. Formålet med foreningen er å formidle historie på en enkel og interessant måte til elever i den norske skole.

Skaldene ble grunnlagt av Jens (til venstre) og Andreas Nistad. I dag er Jens leder av foreningen. Foto: Synne Falch.

– Da vi startet opp fant vi ut at det ikke var så mange norske historievideoer på YouTube, forteller Jens, og siden da har vi laget historievideoer som kan brukes av elever og lærere. Det siste året har vi også jobbet med en egen podcast.

De fleste som blir med i Skaldene har ikke laget videoer før, så foreningen arrangerer kurs og opplæring i kunsten. Storyboardkurs fra 2019. Foto: Jens Hofgaard Eikre.

Internt er Skaldene delt inn i grupper som jobber med forskjellige ting. «Sosialgruppa» er ansvarlig for sosiale arrangementer, «Podcastgruppa» lager podcast, og «Opphavsrettgjengen» ordner alt relatert til opphavsrett og åndsverkloven.

– De fleste av foreningens 20 aktive medlemmer er dog med i «Arbeidsgruppe 1» og «Arbeidsgruppe 2», som produserer videoene våre, forteller Jens.

Illustrasjon: Jens Hofgaard Eikre.

HER finner du videoene på NRK.

Ved siden av arbeidet Skaldene gjør er foreningen også en sosial arena.

– Foreninga tiltrekker seg jo folk som syns historie er dødskult, forteller Jens, eller som bare liker denne formen for kreativt arbeid. Mange av de jeg kjenner fra studietida har jeg møtt gjennom alt arbeidet jeg har gjort her, noe som også gjelder for mange andre som har vært med!

Gruppene møtes ukentlig! Her ses (fra venstre) Mari-Anne Tuterud Nordølum, Ingrid Meland og Robert Johansen. Foto: Jens Hofgaard Eikre.

I sommer underskrev Skaldene en avtale med NRK om å lansere videoene deres på statskanalens nettsider.

– Avtalen med NRK Skole var et initiativ fra vår side, hvor vi tilbød NRK Skole å få historievideoene vi har laget og skal lage i fremtiden. Å komme i kontakt var ganske enkelt: Vi sendte rett og slett en epost og spurte om de var interessert, noe de heldigvis var!

Manuset til filmen «Opplysningstiden» spilles inn. Fra foran til bak: Mari-Anne Tuterud Nordølum, Robert Johansen og Martin Eilertsen. Foto: Jens Hofgaard Eikre.

Avtalen med NRK krevde at Skaldene i Trondheim oppdaterte materialet sitt. Det krevde noen timers innsats, ikke minst for Jens som er prosjektleder. I tillegg falt all oppgraderingsjobben samtidig med innspurten på Jens’ masteroppgave!

– Likevel har ting gått kjempebra, og personlig har jeg lært veldig mye av hele prosessen. Og ikke minst er det moro å kunne si til folk at de kan finne videoene jeg har vært sentral i å lage på statskanalen!

Soldater fra Skaldenes første verdenskrig-videoer. Det er Oline Bergebakken Sundt, Markus Grimsgaard Forsmo og Maria Konow som står bak illustrasjonene.

Eksamen gikk åpenbart greit for Jens, for nå er han ferdig utdannet historielektor!

– Til sommeren er jeg også ferdig med det ekstra årsstudiet jeg holder på med, forteller Jens. Så nå går det mye i jobbsøknader for ulike lærerstillinger, så det blir spennende å se hvor det fører hen. Samtidig kan jeg tenke meg å lage flere historievideoer. Det kan jo ikke bli på samme måte som jeg gjør nå, men kanskje det fins noen der ute som ville vært interessert i å lage noe på si!

Skaldenes logo! Fin, ikke sant? Illustrasjon: Oline Bergebakken Sundt.

Her kan du se en av Skaldenes historievideoer:

Det er ugreit å være student i koronatid.

– Smittetallet er på vei nedover i Trondheim, forteller Jens, men det er fortsatt begrensninger på fysiske forelesninger og hvor mange man kan møte. Uten fysisk undervisning er det lett å sitte for seg selv hjemme, noe som går utover motivasjonen og produktiviteten.

Koronafjes? Jens på Skaldenes kontor på campus Dragvoll i høst. Det har stort sett vært digital jobbing siden mars, men i høst var det et lite vindu der man kunne møtes fysisk. I bakgrunnen sitter kasserer Andreas Haraldstad.

– Konsekvensene av koronaen merker jeg dobbelt opp siden jeg også er leder for en studentforening, forteller Jens. Restriksjoner på bruk av campus, hvor mange som kan møtes, etc. ødelegger veldig for studentfrivilligheten, som til vanlig er den beste delen av studentlivet her oppe. Så parallelt med at studiene er vanskeligere har jeg også et ekstra ansvar for at foreningsmedlemmene mine har det bra.

Fra den gangen da det var lov å været sammen på fest! Skaldenes julebord. Fra venstre: Madeleine Siggestrøm, Kjetil Sørensen, Maria Konow, Martin Eilertsen, Hedda Solberg, Jens Hofgaard Eikre, Andreas Haraldstad. Foto: Synne Falch (bildet er fra 2018).

 

Her kan du følge Skaldenes YouTube-kanal!

 

Kommentarer

kommentarer