-Jeg tenker på Varg Veum hver eneste dag

Torsdag kveld gjestet en celeber bergenser Bryggerhuset Syd. Varg Veums «far» Gunnar Staalesen beæret oss med en time av sin tid for å snakke om den siste Varg Veum-boken Hundene er utenfor.

De fleste nordmenn kjenner til den rufsete privatdetektiven Varg Veum. Har du ikke lest en av bøkene om Veum, har du mest sannsynlig sett en av filmene basert på Gunnar Staalesens mange bøker om antihelten fra Bergen. Torsdag fikk et fullpakket Bryggerhus møte forfatteren selv, og høre ham fortelle om den nittende boken i serien om Varg Veum.

Gunnar Staalesen er ikke en vanskelig mann å bokbade. Bokbader Camilla Bjørke rakk kun å skyte inn noen raske spørsmål hist og her i løpet av bokseansen. Gunnar Staalesen hadde mye han skulle ha sagt. En time er snau, men Staalesen rakk å formidle ganske mye om sitt forfatterskap allikevel. Timen på Bryggerhuset ble et slags Staalesen-destillat, til glede for de oppmøtte.

Gunnar og Camilla; begge bergensere. Camilla hadde fikset bergensk vær torsdag kveld – til ære for gjesten.

Det var spennende å høre om hvordan Varg Veum-eventyret startet. Sterkt inspirert av den amerikanske forfatteren Raymond Chandler satte Staalesen seg fore å skape en norsk versjon av den hardkokte, amerikanske detektivhelten på slutten av 70-tallet.

-Det hele var et eksperiment, forteller Staalesen, jeg visste jo ikke om det kom til å bli godt mottatt. Lite ante jeg om den suksessen det skulle komme til å bli.

Tenker på Varg Veum hver eneste dag

Suksessen var snart et faktum, Norge tok antihelten Varg til sitt hjerte. Femti år senere har Staalesen forfattet totalt nitten bøker om den rappkjefta og drikkfeldige privatdetektiven. I 2006 startet prosjektet med å filmatisere Varg Veum-bøkene, og i løpet av de påfølgende årene ble tolv Veum-filmer spilt inn. Flere Varg Veum-bøker har også blitt spilt inn som hørespill. I 2004 ble Varg Veum ble kåret til tidenes norske krimhelt av Dagbladets lesere, og privatdetektiven fra Bergen har sågar sin egen Wikipedia-side. Man kan trygt si at Varg Veum er et husholdsnavn i Norge.

Staalesen har levd med Varg Veum i over femti år. De har blitt godt kjent nå, forfatteren og privatdetektiven.

-Jeg tenker på Varg Veum hver eneste dag, forteller Staalesen. Ikke hele tiden, men tankene mine er innom ham minst en gang hver dag.

Kuul på skjermen

Seksti minutter fyker raskt av gårde i spennende selskap, og forfatteren rakk ikke å snakke så mye om det siste Varg Veum-eventyret «Utenfor er hundene». En liten introduksjon fikk vi dog, samt litt høytlesning fra fjorårets bokslipp.

Gunnar Staalesen leser høyt fra «Utenfor er hundene».

Mot slutten av bokbadet åpner Litteraturforeningens Mons Hvattum for spørsmål fra publikum. En publikummer undrer på hva Staalesen tenker om filmatiseringen av Varg Veum-bøkene.

-Han ble kanskje litt for kuul for mange av oss som har lest bøkene, sier hun, ble han det for deg også?

Forfatteren smiler lurt.

-Du vet, svarer han, til latter fra salen: i Bergen er man jo mest fornærmet over den åpenbare talefeilen han har.

Nærmere forklarer forfatteren at det å selge manusrettighetene til et produksjonsselskap innebærer å la karakteren gå og utvikle seg videre på egen hånd.

-Du har i prinsippet ingen ting å si når avtalene er underskrevet, forteller Staalesen. Jeg hadde en god kontakt med filmselskapet gjennom prosessen, men hadde ikke noe jeg skulle ha sagt. Filmselskapet ønsket å gjøre Veum litt tøffere og røffere, og litt yngre enn det han var i bøkene. Trond Espen Seim har forøvrig gjort en veldig bra Varg Veum, selv om han er litt annerledes enn han er i bøkene. For å bruke en musikalsk analogi: Hvis bøkene om Varg Veum er originalmelodien er filmene en slags variasjon over samme melodi. Men originalen er jo den Veum man finner i bøkene selvfølgelig.

Takk til Halden litteraturforening, som lager så mange spennende forfattermøter og bokbad for oss her i Halden!

Kommentarer

kommentarer