Jeg leter, jeg finner, jeg mister – hendene er verktøyet, leiren er materialet

Førstkommende lørdag 9. Februar har Halden Kunstforening gleden av å presentere nok en spennende kunstner på Galleri Rød. Denne gangen er det kunstner og keramiker Hanne Haukom sin tur.

For Halden Kunstforening er det spesielt spennende å kunne presentere en kunstner med fokus på keramikk. Med vår egen historie i tankene virker det riktig å kunne dele noe med slektskap til det som var starten på en helt spesiell epoke i Haldenindustrien.

– Mitt hovedfokus har i mange år vært ornamentikk, mønster og komposisjon av flater. Jeg har jobbet med gipsformer og flytende porselen, og jeg har forsøkt å utvikle meg selv og mitt kunstnerskap innenfor disse rammene, sier Hanne.

Lang fartstid

Med over 20 år som aktiv kunstner i inn og utland har hun med årene opparbeidet seg mye erfaring, og en stø hånd i arbeidet hun stadig jobber for å utvikle. Hun er innkjøpt av større museer, og har hatt mange utsmykningsoppdrag i flere av landets byer.

Storm av Hanne Haukom.

– Jeg har kjent på porselenets muligheter og begrensinger. De siste årene har jeg imidlertid gått tilbake til det som startet min interesse for keramikk, den plastiske leiren som er formbar med hendene, og enkelt verktøy, fortsetter hun.  Hun mener det er en måte å gå tilbake til keramikkens basis ved å håndbygge objekter der materiale og form spiller hovedrollen, og hendenes avtrykk er synlige.

Fliser og krukker

Utstillingen på Rød vil i all hovedsak omfatte keramiske fliser hvor Haukom har jobbet frem ulike uttrykk som tilnærmer seg det den maleriske formen, samt forskjellige håndbygde, fargerike krukker .

De blå brødrene, av Hanne Haukom.

– Det handler om å fortelle en historie. Gjennom et materiale kan det formidles og fortelles. Ved å komponere sammen proselensbilder og håndbygde krukker ønsker jeg å si noe om hvordan man ved hjelp av kontraster og ulikheter kan danne helhet og slektskap, forteller hun. I denne serien ønsker hun å skape individuelle historier, men fremhever at utstillingen også kan fremstå som en sammenhengende fortelling.

– Jeg vil gjerne gi et øyeblikk av noe vakkert, noe vennlig, men også synlig og overraskende, forklarer hun.

Utstillingen på Galleri Rød åpner 9. februar og står til 17.februar.  Åpningstider er 12.00-16.00, med vernissage 9. februar kl 12.00.

Kommentarer

kommentarer