-Jeg har utviklet meg som musiker dette året

Lørdag 9. juni skal Monne og bandet hennes spille på Bryggerhuset. 

Monne har vært i studio i et års tid, og resultatet er faktisk fiks ferdig. Men plata slippes ikke før til høsten. Hvorfor? Fordi det er en høstplate, synes Monne.

-Stemningen på denne plata passer bedre til høsten enn sommeren, sier Monne. På høsten trekker vi oss inn i husene og lener oss tilbake i stolen, og lytter til annen musikk enn vi lytter til på sommeren.

Men selv om vi ikke får kjøpe plata helt ennå, kan vi få lytte til noen av de nye låtene på konserten den 9. juni. Det blir både nye og gamle sanger fra Monne denne lørdagen. Monne har med seg bandet sitt på Bryggerhuset. Bandet har ikke fått noe navn ennå, i hvert fall ikke noe offisielt navn.

-Vi har tullet med at vi kaller bandet Monne and the Bestefars, forteller Monne, siden alle i bandet er bestefedre. De er jo ganske mye eldre enn meg. Men det gjør jo ingen ting, jeg har en gammel sjel.

Bandet hennes er relativt nysammensatt. Det eneste bandmedlemmet Monne har hatt med seg siden den spede starten er gitarist Markus Linge. Nå har hun fått med seg Terje Støldal på bass og Andre Fjørtoft på perkusjon.

-Jeg er veldig fornøyd med den besetningen jeg har nå, de er veldig flinke musikere og vi har det gøy sammen. Vi er veldig forskjellige musikere, satt sammen til et rart og fint band. Vi funker veldig bra sammen, og selv om det er et mindre band enn det jeg har hatt før synes jeg det lyder større. Og så er det mer plass til alle, og ikke minst mer plass til improvisasjon. Jeg synes musikken skal være jordnær, men jeg liker eksperimentelle elementer.

Året i studio har vært en modningsprosess for Monne.

Foto: Johannes Granseth.

-Jeg har utviklet meg som musiker dette året, forteller hun, jeg har blitt mye mer bevisst på hva jeg liker og hva jeg ikke liker. Jeg føler at musikken og soundet har dreid enda mer i den retningen den skal være. Dette er musikk jeg innestår for. Jeg har blitt mer kritisk i løpet av dette året også, og reflekterer mye mer rundt det jeg skriver. Før skrev jeg bare med hjertet, mens nå skriver jeg med både hjerte og hode.

Kjærlighet er den røde tråden i plata. Men Monne liker ikke å skrive sanger om kjærlighetssorg.

-Jeg liker låter om kjærlighet der man ikke helt kan identifisere budskapet, og kanskje må spørre seg: Er dette en glad eller trist låt? Stemningen kan godt være vemodig, men vemod kan jo også være en god følelse. Nitriste kjærlighetssanger er litt kjedelig synes jeg.

Låtene kommer til Monne når hun opplever noe som berører henne. Kanskje kommer det en sang mens hun står i dusjen.

-Sangene blir aldri akkurat like som det første opptaket på mobilen, forteller hun, det skjer ganske mye i løpet av prosessen. 

Hva slags sjanger vil du putte den musikken du lager nå i?

-Hm, det er litt vanskelig å sette ett navn på det men man kan kanskje kalle det svevende, rytmisk og drømmende eksperimentell folkrock.

Har du lyst til å høre Monnes nye sound? Kom på Bryggerhuset da vel, den 9. juni, klokken 22.00. Billetter finner du her

Forsidefoto: Johannes Granseth. Make up på bildet: Varg Kjeholt.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer