-Jeg har lagt en bit av sjelen min i hvert bilde

På onsdag åpner en ny, spennende salgsutstilling på Den gamle kommandant! Pontus Berglund har malt seg gjennom Fredrikstens dramatiske historie, og resultatet ble seksti besnærende akvareller som skal levendegjøre festningens historie i en ny barnebok.

Han begynte å male i januar, og først i mai var han ferdig. Da var seksti bilder fra festningens dramatiske historie klare. I sitt atelier i Galleri 59, med store vinduer ut mot Lommelanda Kulles åkre og vide himmel har Pontus Berglund stått og skapt sine bilder av Fredrikstens spennende historie.

En historisk barnebok

Det var Jens Bakke som ringte Pontus med oppdraget. Jens ville at Pontus skulle male illustrasjoner til den historiske barneboken om Fredriksten: Fredriksten – i 1718 datt’n. Det er Jens selv som er forfatter, sammen med Inger Lise Skauge. Boken utgis på Ask forlag, og lanseres offisielt på FredrikshaldFest-lørdagen den 25. august i samarbeid med Køhn Libris.

-Det har vært et spennende prosjekt, forteller Pontus,  jeg har gått inn i det med sjel og hjerte.

Vi befinner oss i hans atelier, omgitt av barnebokbildene som snart skal plukkes ned fra veggene og fraktes til kommandantens indre gemakker. Pontus har valgt ut tretti bilder til salgsutstillingen hos kommandanten. Resten forblir i galleriet hans.

Pontus Berglund i sitt Galleri 59. Han har levert seksti illustrasjoner til boken, men bare tretti blir med til salgsutstillingen hos Kommandanten.

-Jeg har lagt en bit av sjelen min i hver eneste tegning, sier Pontus, og ser på akvarellene som henger rundt ham.

Fredriksten festning som motiv

Mange haldensere har sett Pontus’ fantastiske skapelser før. Det forrige store prosjektet hans var et maleoppdrag han gjorde sammen med sin tvillingbror, Ola. Brødrene sto i flere måneder på gamle Iddevang skole og malte teaterkulissene til fjorårets oppsetning med Jeppe på Berget.

Nå er det Fredriksten festning og Karl XII som er motiver.

-Festningen er fantastisk, sier Pontus, den er helt makeløs. Jeg elsker å gå der oppe og kikke, og jeg liker festningen som motiv.

Pontus har foreviget festningen på lerret før, men han har aldri malt for et så ungt publikum før.

-Jeg har jo malt for historiske tidsskrifter før, men aldri for barn.

Er det annerledes å male for barn?

-Ja, det er det. Man forenkler seg litt. Men barn skal ha kvalitet synes jeg, så jeg maler realistisk – men med en naiv strek.

Har du noen favoritter blant akvarellene?

-Ja, det er klart. Vinterbildet er min favoritt.

Vil du ta en kikk på Pontus’ flotte akvareller? De henger hos Den gamle kommandant fra onsdag 15. august til fredag 31. august.

Utstillingen har vernissage onsdag klokken 12, og kan ellers beskues – og kjøpes – i kaféens åpningstider mellom 11 og 16.

Se flere av bildene fra boken her:

Boken Fredriksten – i 1718 datt’n får du kjøpt på Køhn Libris.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer