-Jeg får det ikke til å henge sammen

Kommentar til Thor Edquist sin Veien videre del 3 av 3.

De største utfordringene fremover sier du er sentrumsutvikling, skole og deltakelse i arbeidslivet. Da må du forklare meg en ting jeg ikke forstår Thor.

Kanskje omtrent samtidig som du skrev denne innledning til «siste del i trilogien» stemte din egen posisjon ned et forslag om et godt levende bymuseum i Busterudparken. Etter min mening en virkelig lavt hengende frukt innenfor det du mener det viktigste fremover.

Jeg har vært så heldig å fått lov til å jobbe med dette prosjektet og syns at jeg på veien har lært meg mye om museet og hva et slikt kan bidra med i samfunnet vårt.

Et relevant og et vel besøkt museum bidrar til byliv og byutvikling og museet arbeider i tillegg mye sammen med skolen i Halden. Museet bidrar til undervisningen i skolen ved å ta imot mange elever på sine arenaer gjennom et skoleår. Jul på Rød et et eksempel på et slik samarbeid med skolen. Elevene får der et forhold til det du selv er svært stolt av og ofte løfter frem i ulike sammenhenger, byens egen historie. Fayegården kunne blitt en god slik arena, med god tilgjengelighet for skolene, ikke minst sentrumsskolen, men forutsetningene for dette er ikke lenger like gode som vi hadde håpet på. Ikke for gjentakende besøk som bidrar til byliv heller.

Jeg skulle gjerne sett at flere fikk en grunn til å besøke sentrum en søndag, eller andre dager i uken. For mange Haldensere, også en grunn til å besøke parken i flere av årets dager enn kun på 17.mai.

Alt dette til en kostnad for kommunen som i stort sett er lik eller kanskje til og med lavere enn det som allerede var planlagt.

Illustrasjoner fra SG Arkitekter v/ Hanna Hovland Johanson.

Om de tre punktene du nevner i innledningen til din tekst er de viktigste fremover kan jeg faktisk ikke forstå gårsdagens avgjørelse i hovedutvalget for samfunn og kultur, HSK. Kan du forklare dette for meg, og for andre innbyggere i Halden? Når det attpåtil ikke koster mer eller kanskje til og med mindre enn det som allerede er planlagt. Jeg får det ikke til å henge sammen.

Visste du forresten at Østfoldmuseene jobber med et prosjekt med bla. forskning og utstilling som handler om hvordan man blir noe i arbeidslivet? Altså ditt tredje punkt. Jeg hadde håpet å få se dette prosjektet i full sving i den nye laben på bymuseet, med god involvering av både skoleelever og innbyggere generelt, men nå er jeg usikker om det blir plass til det.

PS. Visste du også at Østfoldmuseene er en av tre nominerte til årets museum av Norges Museumsforbund?

Patrik Bergman SG Arkitekter 28.mars 2019
Les Thor Edquists innlegg Veien videre, del III her:

Kommentarer

kommentarer