– Jeg er skarpere enn før

Fredag 10. februar får Halden besøk av en av Norges største komikere. Anne Kat Hærland er på turné med showet ”Gudbedre” og gleder seg til å være sylskarp i kantene når hun møter haldenserne.
Foto: Corinne Alice N. Skau / wickedHOUSE

Anne Kat Hærland er en av de komikerne som har holdt på lengst i stand-up bransjen og hun er over gjennomsnittet godt kjent for sin skarpe satire. Listen over show og tv-programmer hun har medvirket i er lang, men dette er første gangen hun skal stå alene på en scene og fortelle om noe helt personlig.
– Showet handler blant annet om viktigheten av å ha galgenhumor når man møter tøffe tak i livet. Jeg fortalte i fjor om sykdommen min og det snakker jeg om fra scenen, forklarer hun entusiastisk. Hun er åpen om at det har vært stritt å erkjenne alvoret i sykdommen som antagelig kommer til å gjøre henne blind, men hun ønsker å bruke erfaringene i det hun kommuniserer til publikum.
– Det er selvfølgelig et humorshow, men jeg kommer innom flere tema underveis. Som for eksempel hvem vi blir med alle de valgmulighetene vi har. Jo flere valg vi får jo verre er det å plukke ut en ting – det er forskningsmessig bevist. Jeg tror det er sånn vi har det hele tiden, vi jakter hele tiden på noe bedre, forklarer hun.
– Man kan ikke lese gjennom hele internett eller sveipe innom hele tinder før man tar et valg.

Det er absolutt ingen tvil om at Anne Kat gjerne snakker om valgmuligheter som teknologien gir for at publikum skal få noen spørsmål å gruble på.
På showplakaten er hun tegnet som en Helgen med klare referanser til Jomfru Maria-symbolikken. Hvorfor det?
– Det er ingen rød religionstråd gjennom showet. Men på plakaten stråler det ut fra hjertet mitt. Det er min måte å kommunisere at det er bedre å se med hjertet enn med øynene og det er selvfølgelig greit for meg å si siden jeg uansett mister synet, forklarer hun og ler.
– Alle bør se mer med hodet og hjertet. Ingen er så blind som den som ikke lytter!

Det er en særdeles reflektert Anne Kat som snakker engasjert om showet, livet og fremtiden for menneskeheten. Dagsavisen skrev ”Gudbedre, det er fortsatt ikke noen som er bedre enn henne på det beste” om showet. VG beskriver et som ”Krass galgenhumor som kommer fra hjertet”.
Men tør hun fortsatt å tulle med alt hun har tullet med tidligere? Hun er tross alt kjent for å være en av de komikerne i Norge som har færrest grenser.
– Jeg syns selv jeg bare blir skarpere og skarpere i det jeg sier. Alder er bare en fordel når man driver med satire. Da jeg var yngre kunne jeg bare se min egen navle, mens nå tør jeg å løfte blikket. Jeg skulle gjerne ha reist tilbake til den unge utgaven av meg selv og slått meg selv litt.

Med den erfaringen hun har skulle en tro at mye går på autopilot. Men hun snakker om en stadig mer krevende bransje og det er vanskeligere enn noen gang å tilfredsstille et kravstort publikum.
– Det er vanskeligere nå enn  da jeg starta i 2003 fordi folk får underholdningen rett inn i stua. Det er høyere krav og det går fortere og fortere. Om noen år kan du sitte i din egen stue og ta på deg vr-hjelmen og vips så er du tilstede i et arrangement, sier hun.
– Når du får følelsen av at noe er virkelig, spiller det da noen rolle om det faktisk er det?

Er man glad i satire, sylskarpe betraktninger og mye latter så bør man innfinne seg i Brygga fredag 10. februar. Hun er godt kjent i Halden og ser frem til å møte kjentfolk.
– Farmor bodde i Halden så jeg har vært der mye. Jeg husker til og med da festningen fikk lys. Den første 6’ern på et show fikk jeg i Halden!

Billetter til showet kan kjøpes her. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer