-Jeg blir rørt hver kveld

Det er det bitre oppgjøret mellom to brødre som står i sentrum i Arthur Millers samtidsdrama Prisen

I Prisen møter vi brødrene Victor og Walter, som treffer hverandre for første gang på seksten år. De møtes på et loft for å fordele arven etter foreldrene. Brødrene har gjort ulike veivalg i livet, Victor valgte familien mens Walter valgte karrieren. Når de møtes over verdivurderingen på barndomshjemmets gamle møbler er det duket for et bittert oppgjør mellom brødrene. Hvorfor valgte den ene broren å droppe ut av studiene for å bli hjemme og ta vare på faren, mens den andre stakk og gjorde karriere som lege?

Alle i dette familiedramaet ønsker seg forskjellige ting. Victor ønsker seg forsoning, mens Walter vil ha et oppgjør – og et annet liv. Midt oppe i dette dukker den 89-årige møbelforhandleren Gregory Solomon opp. Han har sine egne ønsker. Møbelforhandleren gestaltes av ingen ringere enn teaterveteranen Helge Jordal.

Helge Jordal spiller den skruppelløse møbelforhandleren Gregory Solomon i Arthur Millers samtidsdrama “Prisen”. Her med Kim Haugen, som spiller den resignerte politimannen Victor. Foto: Riksteatret.

-Solomon er en mann som har gått ut på dato, forteller Helge Jordal, og kommer inn i dette med en helt annen livsfilosofi enn de andre i stykket. Han lever i nuet. Han gir aldri opp å leve, i motsetning til noen av de andre karakterene, som kanskje har gitt opp livet litt. Solomon har en helt annen holdning til livet, og utfordrer brødrene gjennom sin unike tilnærming til ting.

Gregory Solomons måte å gå gjennom livet på står i sterk kontrast til brødrenes måte å se ting på. Der de er pliktoppfyllende, forsakende og fortiende er Solomon skruppelløs, egennyttig og frittalende.

-Han er  en handlingens mann, og så er han jo en livsnyter også, sier Jordal, og han kommer inn i dette og ser ting. Han provoserer frem reaksjoner fra brødrene. Men han står også for mye av humoren i stykket, han prøver jo å få møblene billigst mulig. Det blir en del argumentasjon fra hans side her som er ganske gjennomsiktig, det blir litt humor ut av det.

Helge Jordal er en bauta innen norsk kulturliv, mannen har hatt en omfattende karriere både på lerrettet og på scenen.  De siste årene har han vært opptatt med Riksteatrets oppsetning Førstereis, en teaterhistorie om guttehjemsbarnet Martin som rømmer til sjøs. Jordal ble glad da Riksteatret ringte med tilbud om en rolle i Prisen.

-Jeg har jo spilt både Ibsen og Shakespeare, og vært borti det meste innen teater. Det er forfriskende å få være med i et ensemble igjen, og spille godt, “gammeldags” teater. Kollegene mine har gjort en utrolig flott jobb med denne produksjonen.

Kim Haugen med Per Frisch, som spiller Victors suksessfulle legebror Walter. Foto: Riksteatret.

Arthur Miller skrev Prisen i 1968. Mener Helge Jordal det er noe i Millers stykke som er aktuelt også i dag?

-Ja det vil jeg absolutt si. Dette stykket ble jo skrevet midt i Vietnamkrigen, og USA var i oppbrudd. De spurte seg hvilke verdier de egentlig skulle stå for, det var jo løgn og bedrag hele veien. Det er  mange linker til dagens Amerika i det her, og den oppbruddstemningen som er der borte nå. Men det handler jo også om familie. Og plikt. Alle som har en bror, eller familie i det hele tatt, kan jo relatere. Hvordan behandler vi våre nærmeste, og hvilke veivalg tar vi på vei mot det å bli et voksent, selvstendig menneske?

Til tross for at han må ha hørt replikkene hundrevis av ganger nå blir ikke Helge Jordal lei av Prisen mens han er på turné.

-Jeg sitter bak og ser den siste delen av stykket stort sett hver kveld vi er på scenen, forteller han, og jeg blir like rørt hver gang.

Riksteatret kommer til Brygga kultursal med Prisen onsdag 21. mars. Billetter finner du her

I rollene finner vi Per Frisch som Walter, den sukessrike legebroren til politimannen Victor, som spilles av Kim Haugen. Iren Reppen spiller Victors kone Esther. Og så har vi Helge Jordal da, som møbelforhandleren Gregory Solomon.

Resten av teamet rundt Prisen er:

Regissør: Kjetil Bang-Hansen

Scenograf: John-Kristian Alsaker

Lyddesigner: Øyvind Wangensteen

Produsent: Anita Basmo Bjørnstad

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer