«Jakten» av Tom Kristensen

Månedens bok er ungdomsboken Jakten, skrevet av Tom Kristensen. Boken tar for seg et høyaktuelt tema, nemlig deling av bilder i sosiale medier. -En bok som alle ungdommer og foreldre bør lese, mener Anne Jorid Akselsen ved Halden bibliotek.

Bokserien World of Spycraft handler om Live og Eric. Live er en ungdomsskolejente som bor i et fosterhjem på østkanten i Oslo, og Eric går på videregående på Ullern. Erics far driver spionasjebutikken World of Spycraft, noe som kommer til nytte når Live og Eric skal ut og løse mysterier. Jakten er andre bok i serien.

I Jakten starter historien med at Lives venninne Hanna begår selvmord. Lærerne og elevene på Hanna og Lives skole er i sjokk, og ingen forstår hvorfor Hanna tok sitt eget liv. På et besøk hos Hannas far finner Live Hannas dagbok, og der finner hun også årsaken til selvmordet.

I dagboken leser Live at en falsk profil på Facebook har lurt Hanna til å sende flere nakenbilder av seg selv. Den falske profilen har truet Hanna med å legge ut bildene på nettet. Eric og Live tar opp jakten på utpresseren, og det viser seg å bli en farlig jakt. Det legges ut feller for etterforskerne, og Erics Facebookside blir hacket. I tillegg roter Eric og Live seg borti en skummel motorsykkelgjeng.

-Her synes jeg Tom Kristensen treffer, forteller Anne Jorid, temaet er veldig aktuelt og denne boken er lett for ungdom å kjenne seg igjen i. Forfatteren bruker et lett og fint språk, og det er spenning og driv gjennom hele boken. Boken er heller ikke så lang, den er på rundt 150 sider og lett å komme seg gjennom. Boken er også nominert til U-prisen, og her er det ungdommene selv som nominerer og kårer vinnerboken. Det forteller oss jo at dette er en bok for ungdom som virkelig treffer publikummet sitt!

-Noe av det som gjør boken ekstra spennende å lese er at synsvinkelen stadig varierer, fortsetter Anne Jorid. Eric, Live, og den avdøde Hanna forteller deler av historien. Og plutselig får vi også høre utpresseren selv fortelle.

Idéen til Jakten kom til Tom Kristensen etter at han hadde sett en episode av Uppdrag Granskning på STV1. Episoden handlet om en fyr som hadde stjålet identiteten til en populær gutt på en svensk skole og opprettet en falsk Facebookprofil. Gjennom profilen addet han unge jenter til vennelisten og lurte dem til å sende stadig mer komprimerende bilder av seg selv. Når han først hadde fått et nakenbilde av jentene truet han med å dele dette med alle hvis han ikke fikk flere bilder. På denne måten klarte han å skaffe seg bilder fra flere titalls jenter, noen av dem helt ned i åtte års alder. Gjerningsmannen ba om stadig mer seksualiserte og drøye bilder. En av jentene han utsatte dette for tok sitt eget liv.

Dette inspirerte Kristensen til å la en av bøkene i sin ungdomsserie World of Spycraft handle om nettopp dette viktige temaet.

Anne Jorid Akselsen er utdannet lærer, men jobber i barneavdelingen på Halden bibliotek. For tiden er hun i gang med ett ettårs-studium i bibliotek- og informasjonsvitenskap på nett.

 

Kommentarer

kommentarer