Jaget av festningens hvileløse sjeler…

Så du hadde tenkt å legge deg og sove etter en runde på Fredriksten Festning med Marita Kaldestad Rognøys nye Ghost Guide Theatre? Lykke til…

Her sitter jeg, lysvåken og gira etter å ha vandret rundt med en gjeng nøye utvalgte sjeler fra Haldens bedrifter og reiselivsnæring. Det var nemlig ikke bare vi som vandret rundt på festningen i kveld…

Det guidede spøkelsesteateret starter ved turistkontoret og derifra jages gruppen fra sted til sted av festningens hvileløse sjeler, gjennom trange mørke ganger og over gresskledde festningsvoller, stadig med et blikk over skulderen for å se hvem, eller hva, som går bak deg og driver deg videre. Stadig på vakt for hva som kommer rundt neste sving eller bak neste dør. Det er en fare for at jeg sto for både høyeste og fleste skrik i kveld, etterfulgt av latter.

Gruppen som var invitert på spøkelsestur på festingen i går gikk ikke alene rundt mellom murene. Legg merke til den skumle skikkelsen bakerst i bildet….Nattmannen følger etter…

Her er det bare å la seg rive med og glede seg over å bli skremt i møtet med kjente og ukjente sjeler som har Festningen som sitt evige hjemsted. Det er lagt inn øl-smaking på turen. Nytt øl brygget av Halden Mikrobryggeri med mål om å ha samme farge som Tista hadde på 70-tallet. Jeg kjente nesa automatisk rynka seg så den nesten gikk innover, men det hadde den ingen grunn til. Smaksprøvene var fantastiske og vitner om stor kunnskap og kjærlighet til faget. Nervene ble roet før det igjen bar ut over festningsmurene.

Ølsmakingen roer nervene på spøkelsestur.

Marita har skrevet Ghost Guide Theater som er en oppfølger til familiemusikalen «Den Hvite dame». Hun ønsker å vise fram Festningen ved å bruke den, og med murer hvor slaver ble brukt som fyllmasse har hun den perfekte settingen for en spøkelsesvandring.

Marita har skrevet spøkelsesteateret som en oppfølging av Den Hvite Dame.

Den hvite dame er en historie de fleste kjenner, nå får vi møte enda flere karakterer som har hatt sitt virke i og rundt Fredriksten festning. For en festning med respekt for seg selv har mer enn ett spøkelse må vite! Her finner vi også  nattmannen, slaven, fangevokteren og giftmordersken Sofia Johannesdotter.

Deres historier flettes sammen med festningens og resultatet blir en times lang, skremmende og fantastisk underholdning. «Jag ska hem till Jesus nu» var Sofia Johannesdotters siste ord før hun ble henrettet på plassen som nå er vaktbua til Norske Skog Saugbrugsforeningen. Helt ærlig føltes det som om jeg var på god vei til Jesus selv da jeg helt alene i mørket med min ikke-eksisterende kondis satte kroppen i høygir for å komme meg fortest mulig opp bakkene i indre festning. Eller, jeg var kanskje ikke alene…..

Man kan få følelsen av at noen puster en i nakken når man forlater spøkelsesvandringen til Marita. Da er det best å ikke snu seg. Finner du Nattmannen i bildet eller?

Manus av Marita Kaldestad Rognøy, regi Maren Eikli Hjort, mask: Ida Marie Høybakk, kostyme: Marita Kaldestad Rognøy og Ida Marie Høybakk.

Skuespillere: Frank Skovrand (guide) Aasmund Rognøy Kaldestad (guide), Solveig Johansen (Sofia og Den Hvite Dame), Kristoffer Nicolaysen (Fangevokter og Soldat Lange), Erik Aarum (Slave og Soldat Amundsen) og Daniel Sandvik (Nattmannen). Skuespillerne er en blanding av profesjonelle og elever fra dramlina ved Risum vgs.

Det vil bli mulig å melde seg på Ghost Guiding Theatre i sommer og det jobbes med å få ferdig oversettelser til engelsk og tysk. Dette blir et event som ikke har noen begrensning på årstid.

Spøkelsene på Fredriksten Festning er alltid på jobb, sommer som vinter…..

Alle foto: Hanne Bærkas-Buer.

Kommentarer

kommentarer