-It’s good to be here

Torsdag kveld var Manfred Mann’s Earth Band på Brygga kultursal! Hilde Kristin Gustavsen var på konserten, og jammen møtte hun ikke selveste Mr. Mann backstage etter konserten også.

Det er 60 år siden Manfred Mann startet sitt første band, The Vikings, men størst suksess har han hatt med sitt siste bandprosjekt; hans Manfred Mann’s Earth Band, som ble stiftet i 1971.

Gjennom alle disse tiårene har det blitt mange studiotimer, mange konserter og mange turnèer på Mr. Mann, og i kveld var det faktisk Halden som var på kartet igjen for legenden Manfred Mann. Musikkmessig har han vært innom både jazz og prog-musikk, før det ble popmusikk og rockelåter. Mange hits har det blitt, flere av dem skrevet av andre kjente artister som Springsteen og Dylan, men det har vært Manfred Mann som har gjort låtene verdenskjente.

Mr Mann. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

37 millioner strømminger

Sjekker vi Spotify og Bruce Springsteen’s ‘Blinded by the light’ er den streamet over 37 millioner ganger, og en god nr to, kun èn million bak, er ‘Davy’s on the Road Again’, som er skrevet av bl.a Robbie Robertson. Det er dermed ingen hvem som helst som gjestet byens storstue. Selv om mange kaller dem for et av verdens største coverband, så er og blir Manfred Mann en legende som har holdt det gående i musikkens tegn i 60 år.

«Davys on the Road again»:

Bandet har en lang liste over album og utgivelser, og en nesten like lang liste over antall medlemmer bandet har hatt gjennom nesten 50 år. Hovedpersonen selv bikker 79 år senere i oktober, dog intet hinder for et fortsatt turnèliv. Kom du deg ikke på konserten, kanskje ikke kjenner bandet så godt heller, og/eller ikke har noen utgivelser i hylla, da kan du jo investere i livealbumet fra Budapest. Vil du høre en mer ukjent side av bandet kan kanskje deres første utgivelse fra 1972 være et tips, det anbefales.

God stemning, flørt med publikum

Det var god stemning og allsang i Brygga Kultursal, kultursalen kan være stolte over å ha vært på spillelista til et band som har satt sine spor i musikkens verden i mange tiår der 70-tallet troner øverst på MMEBs suksesstopp.

Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Bandmedlemmene smiler, flørter med publikum, og er rutinerte musikere som leverer det publikum vil ha. De løfter hverandre frem, klapper for gitarsoloer, og er selvfølgelig entusiastiske hver gang sjefen Manfred kommer frem på scenen med sitt bærbare keyboard eller briljerer bakom tangentene fra sidelinjen der han sitter med alle sine »brett» godt plassert.

Så kommer låtene på rekke og rad. Det klappes fra noen i salen når prog-tonene lyder velkjent, mens andre klapper når de rolige balladene lander mykt i øret. MMEB bjuder på, ingen tvil om det. Setlista starter med Captain Bobby Stout, og videre får vi høre Martha’s Madman. Så den vakre Father of Day, Father of Night, og så til sist, tre hits i rekkefølge: Blinded by the light, Davy’s on the road again, og til slutt Bob Mighty Quinn. Alle tre gode coverlåter som har blitt en suksess takket være MMEB.

KanDusi møter legenden

KanDusi fikk et møte med legenden Mann, backstage etter konserten, og han er ikke kjent for å være verken pratsom eller selskapssyk. Men – møtet ble både hyggelig og interessant. Manfred Mann sitter i en sofa, fortsatt sitter hatten på hodet, og kroppen er i ro som vanlig.

– It’s good to be here, and it’s been a very good evening, sier Mann, like rolig, yes, I think it was great.

Han forteller at han liker å spille i små saler, liker best slike sittekonserter der folk sitter og lytter, og ikke flyr rundt og oppsøker baren hele tiden.

– It’s the main difference between sitting and standing, konstaterer artisten bestemt.

Han forteller videre at de i dag har vært en tur i byen, og spist en god omelett på, det vi forstår av forklaringen, er Pollys Tearoom.

-Very nice place, nikker vokalist Roger Hart, som nå har tatt plass i sofaen ved sjefens side.

Inn døra kom en annen sjef, nemlig husets Martin Gundersen. Han går fram til Mr. Mann, presenterer seg, og gjesten utbryter:

– Yeah, you look like the guy that runs this place!

Manfred Mann, Martin Gundersen og Robert Hart. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Praten går, Gundersen takker for en fantastisk aften, og er nærmest starstruck når han spør om han kan få sitte mellom dem for et kjapt foto. KanDusis utsendte fortsetter som fotograf.

Fra en gjeng til en annen, og de møter vi i foajèen. Noe sier oss at dette er blodfans, alle gutta har nemlig t-shirts med bandlogo’s. Vi får vite at noen er nybegynnere, andre er wannabees, mens to av gutta leder an i flokken med over 150 konserter med nettopp: MMEB. Vi må jo spørre hvorfor!?

– Musikken, kameratskapet, fanklubben, konsertene, unikt sound…..

Argumentene strømmer på, så vi tviler ikke på at dette er en gjeng genuint interesserte i dette bandet.

Svenske Ari Manninen fra Göteborg forteller at fanklubben ble stiftet i 2000, og den heter ‘The Vikings Refreshment Company’.

-Vi kjenner bandet gjennom 20 år, forteller Manninen.

Det blir mange turer og konserter, og vi drar videre til Karlstad for det er ny konsert på lørdag. Så kommer bandet, først vokalisten, så bassisten. Det klemmes og prates, musikerne takker fansen, og vil snart ses igjen. Manfred Mann kommer så ruslende, ny runde med klemming og prat, og han stiller opp på et bilde sammen med gamle kjente, gode fans.

I en annen sofagruppe sitter det et trekløver som også har funnet veien til Brygga Kultursal. De er gjestearbeidere på den nye fabrikken til Petterson som reises på Svinesundsparken, og de er superfornøyd med å ha fått med seg denne konserten.

– It’s been 30 years since last time, forteller en av dem.

Alt i alt; en god konsert, bra lyd, god stemning, og en herlig avslutning der blodfans kunne øse ut superlativer om sitt favorittband.

Navn på fanklubbmedlemmer er fra venstre Ari Manninen, Tove Arntzen, Ole Kristian Dietz, Per-Otto Bjørnebekk, Mona Kallerød og til slutt på høyre side Rino Torp.

 

På Brygga Kultursal for KanDusi: Hilde Kristin Gustavsen.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer