«Ishavspirater» av Frida Nilsson

I vinterferien passer det fint å lese høyt for barna. Månedens bok i februar er en høytlesningsbok anbefalt av bibliotekar ved Halden bibliotek; Hedvig Grønlund Moen.

Ishavspirater er et eventyr for barn, skrevet av den svenske forfatteren Frida Nilsson. Boken er anbefalt for barn fra åtte til tolv år.

Handlingen i Ishavspirater utspinner seg langt ute i Ishavet, der det ligger mange øyer i en klynge. På en av øyene bor hovedpersonen i boken, Siri, på et lite sted som heter Blåvik. I Ishavet lever folk litt som vi levde omkring århundreskiftet, de lever av naturen, og av å sanke.

-Frida Nilsson ble inspirert til å skrive denne boken etter en reise til Nord-Norge, forteller Hedvig. Omgivelsene er derfor ganske gjenkjennelige for oss. Men forfatteren har også innlemmet noen fantastiske elementer, som for eksempel havfruer, og havedderkopper på størrelse med fiskekaker!

I Ishavet finnes det både havfruer og sjørøvere.

Siri mistet moren sin da lillesøsteren Miki ble født. Faren er gammel, og det er Siri som må ta ansvaret for familien og styre husholdningen.

-Siri har lært seg å respektere og leve av naturen i Ishavet, forteller Hedvig. Lillesøsteren Miki elsker at Siri forteller historier, og favoritthistorien er den om kaptein Hvithode, som røver barn til å jobbe i diamantgruven sin. En dag reiser de ut til en liten holme for å plukke snøbær, og Siri sender Miki av gårde til den andre siden av øya. Til tross for at Miki egentlig ikke vil. Plutselig hører Siri et skrik, og løper for å se hva som har skjedd. Da ser hun Miki i en båt med fire pirater, på vei ut til Kaptein Hvithodes skip. Miki har blitt røvet av pirater.

Siri skynder seg hjem, men finner ingen voksne som tør å hjelpe henne. De voksne sier bare at barna som er tatt av Hvithode er tapt for alltid. Faren er for svak for å hjelpe Siri, enda så fortvilet han er. På natten pakker Siri sekken sin for å dra av gårde og redde søsteren sin.

-Ishavspirater er et eventyr om en jente som må være modig enda hun er kjemperedd, sier Hedvig. Siri skjønner at hun må være modig for Mikis skyld. Miki er jo enda reddere.

Siri må være modig, enda hun er kjemperedd. Illustrasjon: Alexander Jansson.

På veien møter Siri mange voksenpersoner som verken er gode eller modige.

-Et av temaene i boken er det godes kamp mot det onde, forteller Hedvig.  Hvor langt er noen villig til å gå for egen vinnings skyld? Er alt så svart/hvitt som vi tror? Boken handler også om å ta vare på naturressursene, og om å ta vare på hverandre.

Hedvig synes høytlesning er et bra konsept. Hun liker det å få oppleve en historie sammen med noen.

-Mange tenker at de må slutte med høytlesning når barna har lært seg å lese, sier Hedvig, men man må bare fortsette å lese for dem! Jo mer man leser høyt for barna, jo mer vil de bli inspirert til å lese på egen hånd. Noen bøker, slik som Ishavspirater, egner seg spesielt for høytlesning.  Astrid Lindgrens bøker faller også i denne kategorien, som for eksempel Ronja Røverdatter eller Brødrene Løvehjerte. Anmelderne trakk nettopp frem Astrid Lindgren da Frida Nilsson kom med Ishavspirater, hun skriver litt i samme ånd. Det handler om barn som må være mer modige enn de egentlig er, om søskenkjærlighet, feighet og ondskap. Ishavspirater er både eventyrlig og fantastisk.

«Det gjorde vondt å tenke på Miki. Den stakkars lille søsteren min. Akkurat nå krøp hun vel rundt nede i Hvithodes gruve, mens hun bar så mye diamanter på ryggen at den snart kom til å knekke. Eller hadde hun allerede blitt lungesyk av fuktigheten? Hun kanskje lå i en grop et sted og rallet og hostet så voldsomt at blodet piplet ut av munnen? Var hun død?»  

(Utdrag fra Ishavspirater)

Kommentarer

kommentarer