Inviterer til foredrag om Haldenkeramikk

Halden Kunstforening inviterer til foredrag om Haldenkeramikk 4.mai på Fabian Restaurant og Pannekakeri. Det vil også bli en liten utstilling av AWF-keramikk.

På 1940 tallet «poppet» det opp med keramikkfabrikker/verksteder i Halden. Det ble Haldenkeramikkens tredje gullalder. Det var et stort behov for både bruksgjenstander og brukskunst. Flere hundre menn og kvinner fikk sin arbeidsplass i denne produksjonen og flere kunstnere kom til byen for å formgi keramikken.

Dette er kulturminner som har satt sitt preg på Halden. Nå kan du høre om sporene keramikken fra Halden har satt på historien.

Du får høre de unike historiene fra keramikkverkstedene i gamle Halden og om arbeidet med å arrangere en stor keramikkutstilling i 2019. Det vil også bli en liten AWF-utstilling i lokalene.

Hanne Røed vil fortelle om de forskjellige fabrikkene/verkstedene i Halden, å presentere noen viktige dekoratører og formgivere som har satt sitt preg på keramikken som ble laget i Halden.

Hun har tatt initiativ til å starte faggruppa «Haldenkeramikk» som består av 9 personer, som representerer historielag, biblioteket, høgskolens K&H avdeling, Halden historiske samlinger, kulturskolen, grunnskolen, fortidsminneforeningen og Halden kunstforening. Sammen skal de samle og dokumenter Haldens keramikkindustri/kunst historie fra 1940 årene og opp til i dag.

Marianne Puvatcha (høgskolelektor i Kunst & Håndverk) vil foredra om hvor den kunstneriske ledelsen hentet sine ideer om form, farge og dekor.

Marianne underviser i kunst og håndverk på lærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold. Der jobber hun sammen med studentene i et kreativt miljø hvor de tar i bruk mange ulike materialer, medier og uttrykksmåter. Marianne er ansvarlig for keramikkverkstedet, og underviser lærerstudentene i å uttrykke seg i keramikk. Fagkretsen består også av kunsthistorie. I eget skapende arbeid bruker hun ofte fotografi og akrylmaleri, men jobber også en del i tredimensjonale materialer.

Britt Johansen Hauge vil fortelle om hvordan det var å starte sin kunstneriske bane som lærling i Otto Mulders keramikkverksted.

Britt var lærling hos den hollandske keramikeren Otto Mulders i 4 år. Hun har eget verksted på Gården Vesttorp i Rokke. Hun arbeider med stengods og porselen, og alle arbeidene er unike – dreiet for hånd.

Møtet avholdes 4.mai kl 18.

Teksten er levert av Halden kunstforening.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer