Inviterer små og store på tur

Søndag 7.februar arrangeres Kom Deg Ut-dagen over hele landet. I Halden inviterer Barnas Turlag Tistedal/Halden små og store med på tur.
Foto: Vegard Svanberg 

Gry-Heidi Brynjulvsen Montelius forteller at de opprinnelig planla aktiviteter ved skianlegget i Ertemarka, men værgudene har gjort at planene er endret. Nå er det tur til jettegrytene i Ertemarka som står på planen.
– Vi legger opp til en tur som passer for hele familien. Oppmøte er på parkeringsplassen ved Lille Erte, og derfra går vi til jettegrytene, forteller hun.
Turlaget kommer til å tenne bål ved jettegrytene, så alle oppfordres til å ha med mat og drikke selv. Værmeldingen forteller om regn, men tur blir det uansett.
– Det er meldt øsende regn hele helga, så alle må passe på å kle seg etter forholdene.

Turlaget kommer også til å sette opp en natursti, og det blir trukket ut noen heldige vinnere ved jettegrytene.

Turen starter kl 11 søndag 7.februar.

Fakta om Jettegryter:

Navnet «Jettegryte» kommer av «Jette» som betyr troll eller kjempe. En jettegryte er et glatt og rundt hull/grop i fjell. Dette oppstår ved at en breelv har satt stein og grus i rotasjon under isen. Dybden kan variere fra 10cm til flere meter. Nord-Europas dypeste og bredeste jettegryte finner du i Helvete i Oppland.

Fjellet på stedet ved koordinatene er preget av mye granitt. Det er jo også mye granitt ellers rundt om i Halden. Den er som oftest middels kornet, hovedsakelig gråhvit og med noen korn i svart og grått. Den kan også være rødlig. Mest kjent er nok Iddefjordsgranitten, som også er brukt i bl.a. Monolitten i Vigelandsparken. Granitten i Østfold er valgt som fylkesstein/fylkesbergart. Det er ofte attraktivt å bade i jettegryter da vannet blir oppvarmet på fjellet for så å samles i grytene.

På 1700-tallet var folk åpne for muligheten om at jettegryter kunne skyldes geologiske fenomener, men da sogneprest Johan Nicolai Wilse omtalte dem i 1779, hellet han mer til den tanken at de var menneskeskapte siden de fantes på steder der det ikke var vann.

I Sverige forbandt man dem med Olav den hellige og kalte dem ofte «St. Oles gryter», og de var kjent for å kunne helbrede sykdom om man kastet penger nedi, forteller Wilse.

Ingeniøroffiser E.H. Hoff forteller i sin beskrivelse av Halden at distriktet er rikt på jettegryter. Spesielt den ved gården Nærsrød forbauser ham, for den er ca. 340 fot over havoverflaten. Da ser heller ikke han annen mulig forklaring enn at den må være menneskeskapt: «De ellers dovne og ørkesløse Munke vare dog visstnok flittige, og flittige med Vittighed, saa snart samme kunde forøge deres Fordele, hvorpaa haves altfor mange Exempler.»

GletscherGarten i Sveits er kjent for sine enorme jettegryter. Der er det 32 stk, og den største er 8m bred og 9m dyp. Jettegryter er også vanlige i Sverige, Finland, Tyskland og Moss Island i U.S.A.

Kilde: geocaching.com

 

Kommentarer

kommentarer