Ikke tro alt du hører!

Ytring av Trond Henriksen

I dag overhørte jeg en samtale hvor den ene sa; – Jeg går ikke på kafeen til Kirkens Bymisjon, for der er det bare narkomane…! Det var vondt å høre av flere grunner.

For det første, narkomane er ikke BARE noen ting…, det er mennesker av kjøtt og blod. Hvorfor de har havnet i en slik situasjon er helt uinteressant, hvordan dem skal komme tilbake er det viktigste. Da må i det minste noen holde døra åpen, og Kirkens Bymisjon gjør det for alle.

For det andre, så er det direkte feil at de fleste gjestene hos oss er rusmisbrukere. De fleste som kommer innom Møtestedet i Halden, ja…, det er folk flest. En advokat, lege eller politiker på vei til toget. De stopper gjerne opp for en kaffe og hyggelig prat. Ordfører Thor Edquist er titt og ofte innom. Det samme er Ole Evenrud og Henning Kvitnes, og da kan det vel ikke være så farlig…?

Seks dager i uka kommer en hyggelig ”Gubbegjeng” som elsker å sitte på kafeen. De bestiller en kanne kaffe, noen vafler og så setter de seg ned et par timer på benken i sola. Vi har faste brukere av kafeen, fordi de trives der. Det er mange av oss som spiser gratis lunsj sammen tre dager i uka og da kan diskusjoner gå heftig rundt bordet, men det er bare berikende. Sikkert en eller annen som hadde blitt nektet adgang et annet sted i byen, men hos oss er det bokstavelig talt høyt under taket, og slik må grensene til Kirkens Bymisjon være, ellers blir det vanskelig å lage et inkluderende og varmere samfunn. Noen av de fineste opplevelsene er når jeg ser togpassasjerer og ”lavterskel” spiser sammen. Det kan bli noen magiske øyeblikk, som alle har godt av!

Mange av sperrene man møter i livet er dessverre fordommer. De er svært ødeleggende og har ikke annen funksjon enn å være en vegg mot et eller annet. Man blir ikke klokere av å dyrke fordommer, heller tvert imot. Man blir ofte blind og da finner man heller ingen løsning, bare frykt og avstand.

Jeg tror den beste måten å hente klokskap på er å oppsøke fordommer. Se hva som befinner seg bak, og ofte blir man overrasket. Ingen er jo bare det man ser, eller hører om…! De fleste er flotte mennesker som har en historie på godt og vondt. Hos oss møter man noe fint i hvert enkelt individ, selv når det er en dårlig dag. En kopp kaffe og vaffel gjør godt for de fleste, får man en prat eller noen som bare vil lytte… da kan dagen være redda. Det finnes ikke sykehus som kan reparere slike dager, det må vi gjøre i fellesskap.

I år er det Kirkens Bymisjon som har fått tildelt NRK sin TV-aksjon. Pengene går til å gjøre Norge til et varmere samfunn, som tusenvis av mennesker gjør hver eneste dag. Jeg håper de som er litt skepsis til mennesker som lever på skyggesiden kan utfordre seg selv dette året. Gi en dag til frivilligheten, bli med å se hvor mye du kan bety for andre. Den gleden finner du garantert ikke på lønnslippen din!

Trond Henriksen – Mindre alene sammen!

Kommentarer

kommentarer