Ikke enkelt å skrive enkelt

Det er lett å se for seg at Haldens aller ferskeste barnebok blir et selvfølgelig innslag i bokhyllene byen over. Men det er ikke enkelt å skrive enkelt, skal man tro forfatterne bak Fredriksten – i 1718 datt’n.

Mange haldensere har lenge savnet en barnebok som tar for seg vår flotte festning og dens historie. Inger Lise Skauge og Jens Bakke tok saken i egne hender, og skrev en barnebok om festningens tilblivelse og historie.

-Flere Halden-barnehager har Fredriksten som tema, forteller Inger Lise, men problemet var at det ikke fantes barnebøker som tok for seg dette temaet. Det var en barnehage som utfordret meg til å skrive en bok om festningen, det var sånn dette startet.

Vi har ikke hatt noen barnebok om Fredriksten festning før, men nå har vi en! Alle illustrasjoner i boken er ved Pontus Berglund.

En lang prosess

Fire år tok det, fra tanken ble sådd til de sto med boken i hånda. Inger Lise tok utfordringen på alvor. Hun gikk til Mons Hvattum og Ask forlag, for å høre om han var interessert i å gi ut en barnebok om festningen. Mons Hvattum sa ja.

-Da tok jeg kontakt med Jens Bakke, forteller Inger Lise, og han ville være med og skrive barnebok. Når forfatterne begynte å snakke om illustrasjoner ble det naturlig å henvende seg til den dyktige Pontus Berglund.

Inger Lise og Jens hadde veldig mye stoff de hadde tenkt å ha med i boken, mens Mons skar vekk med skarp kniv.

-Vi ble litt fornærmet innimellom, ler Inger Lise, men vi ser jo nå hvor godt resultatet har blitt!

Inger Lise og Jens synes prosessen med boken har vært svært morsom.

-Vi har sittet sammen og smakt på ordene vet du, forteller Inger Lise, og diskutert oss frem til hvilke ord vi skal bruke.

Under Fredrikshaldfest var hele gjengen rundt boken samlet for å signere og selge bøker på torget. På bildet ser vi, bak den festkledde soldaten, Mons Hvattum, Jo Køhn, Pontus Berglund, Inger Lise Skauge og Jens Bakke.

Enkelt kan være vanskelig

Forfatterne var enige om at det måtte være et enkelt språk.

-Vi ville gjerne ha med noen vanskelige ord også, føyer Jens til, ellers blir det jo ikke noe gøy! Så vi prøvde oss på et enkelt språk, men med noen avanserte ord innimellom. Men det å skrive enkelt er ikke så enkelt!

Jens Bakke hadde heller aldri skrevet barnebok før, så for ham var dette helt nytt. De har vært gjennom flere skriverunder. Jens og Inger Lise jobbet seg frem til et førsteforslag til tekst før de hadde fått Pontus’ tegninger. Da tegningene dukket opp ble det en ny runde med skriving og ordsmaking.

-Da vi fikk tegningene og så de morsomme detaljene måtte vi skrive litt om på teksten, så da ble det en ny runde. Det ble en lang prosess. Men vi har hatt det veldig morsomt underveis! 

Illustrasjonene til Pontus Berglund gjorde at forfatterne måtte ta en ny runde ved skrivebordet.

Et godt resultat

Begge forfatterne, samt illustratør Pontus, er fornøyd med sluttresultatet. Det er forlagssjefen også.

-Boken er flott, sier en meget fornøyd Mons Hvattum, jeg synes resultatet ble over all forventning! Vi har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk som har kjøpt boken, og vi har faktisk solgt ganske mange.

Vil du kjøpe Fredriksten – i 1718 datt’n? Den får du kjøpt hos Køhn i gågata, og på Ark på Tista senter.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer