Ibsen på fransk

På søndag kan du få oppleve Henrik Ibsens Fruen fra Havetfransk i Fredrikshald teater. Den franske amatørteatergruppen Théâtre Passion Partage reiser helt til Norge for å spille Ibsen på fransk. Med undertekster!

Den franske amatørteatergruppen Théâtre Passion Partage har satt opp Ibsens drama Fruen fra Havet før. De har imidlertid aldri fremført Ibsen for et norsk publikum før.

-Ibsen er jo den mest spilte dramatikeren etter Shakespeare, sier regissør i Théâtre Passion Partage, Hervé Combemorel, så han fortjener jo å spilles over hele verden. Ibsen endret teateret og til dels samfunnet for øvrig med sine sosialrealistiske skildringer.

Det var Hervé selv som hadde et ønske om å reise til Norge med teatertruppen sin. Han brukte litt tid på å overtale de andre skuespillerne i truppen til å bli med. Men hvorfor vil en fransk regissør reise til Norge for å spille teater på fransk?

-Jeg elsker Norge, forteller Hervé, jeg kom hit første gang da jeg var tretten. Da jeg var tyve reiste jeg tilbake, og fikk mange gode venner i Østfold, noen av dem har jeg kjent i snart femti år nå. Jeg besøkte Norge i 2016, og var med mine venner i Fredrikshalds teater. Jeg ble bergtatt av hvor vakkert det var, og følte det hadde en helt spesiell sjel. Da tenkte jeg at jeg bare måtte spille teater der, til og med hvis ingen kommer for å se!

Franske Théâtre Passion Partage setter opp Ibsen på fransk i Fredrikshalds teater. Bildet er fra en tidligere forestilling.

Teaterstykket skal altså fremføres på fransk, men det skal faktisk være tekstet på norsk. Med projektor. Dette krever litt forarbeid! Regissøren tok kontakt med den norske forfatteren Kathrine Nedrejord, som for tiden bor i Paris. Kathrine oversatte Hervés versjon av teaterstykket til norsk. Dernest måtte Hervé gjøre klar alle undertekstene slik at de skulle passe til fremførelsen.

-Jeg ante ikke hvilken jobb som lå foran meg da jeg tok på meg å tekste stykket på norsk, forteller Hervé, det tok meg mange, mange timer! Det er over 1200 replikker, og bare for å gjøre klar tretti replikker trenger jeg en time. Du kan jo selv regne ut hvor mange timer det blir!

Replikkene vil vises på skjerm under forestillingen.

Hervé spilte amatørteater i flere ulike amatørteatergrupper i over femten år før han gikk over til å regissere. Den sju mann store teatergruppa Théâtre Passion Partage reiser rundt i Frankrike for å sette opp teaterstykker, for de har ingen egen scene. De arrangerer også workshopper for folk som gjerne vil drive med skuespill. Valget av teaterstykket Fruen fra Havet var ikke tilfeldig.

-Av alle Ibsens stykker liker jeg Fruen fra Havet best, forteller Hervé, ikke minst fordi det har en ganske fin slutt – i motsetning til stykker som Hedda Gabler og Byggmester Solness.

Ta deg en tur på Fredrikshalds teater søndag kveld og opplev Théâtre Passion Partages versjon av Ibsens Fruen fra Havet! Forestillingen begynner klokken halv åtte og varer til ni. Det blir ikke noe forhåndssalg av billetter, man kjøper billetter i døren rett før forestillingen.

Fruen fra Havet er altså regissert av Hervé Combemorel, og i teatertruppen finner du:

Adil Ait Tamaldou
Chauffeton Hélène
Hervé Combemorel
Harmony Delouise
Thierry Faure
Philippe Guyon
Fanny Passelaigue

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer