Hylles for sin kreativitet

Lørdag kveld mottok Det Norske Blåseensemble utmerkelsen  ”Årets utøvere 2015” av Norsk Komponistforening.  I begrunnelsen oppsummeres det med at det  ”ikke er tradisjonelle konsertmål som legges til grunn når Det Norske Blåseensemble planlegger sine fremføringer”. De hylles for sin kreativitet.

I perioder blåser det ganske mye rundt Det Norske Blåseensemble i Halden, oftest rundt kommunens budsjett. Men de siste årene har det blåst mer og mer i den positive retningen med haldensere som er begeistret for byens ensemble, spennende konserter og utradisjonelle vinklinger.
Direktør Geir Rebbestad var i Oslo og mottok prisen.
– Det er en stor ære og svært viktig for oss. Prisen setter fokus på at det i Halden er et orkester som er banebrytende så vel nasjonalt som internasjonalt.

Heidi Raude, produksjonssjef i Det Norske Blåseensemble syns det var hyggelig å få utmerkelsen fra fagmiljøet i Norsk Komponistforening.
– Vi har jobbet målrettet over lengre tid med å skape noe unikt og være en spydspiss innenfor våre satsingsområder. At vi får anerkjennelse for nettopp dette er en stor oppmuntring for oss, sier hun.
Raude forteller at ensemblet har begynt å trekke mye publikum i utlandet innenfor sine spesialfelt. Hun håper at flere av haldenserne og østfoldingene også vil ta sjansen på å oppleve noen av deres helt unike konserter i fremtiden.

12244702_10153638350972200_6936561305704512463_o

I juryens begrunnelse fremheves ensemblets forhold til sin kurator innen Sanntidsmusikk, Geir Lysne.
Karakteristisk nok kaller de sin kunstneriske mentor Geir Lysne for kurator, for det er ikke tradisjonelle konsertmål som legges til grunn når Det Norske Blåseensemble planlegger sine fremføringer, de samarbeider med andre kunstnere og ensembler innenfor et bredt uttrykksspekter. Og med et bredt publikumsmessig forankret tilbud.

Geir Lysne skrev følgende på facebook etter utdelingen:
“DNBE er orkesteret som tør. En honnør til et unikt klassisk orkester som også kan reise på turne uten noter eller andre ideer om hva som skal spilles før konsertene er over. En viktig oppmuntring og hyllest til at klassiske musikere også kan friimprovisere med sitt eget stilmessige språk som rammeverk. DNBE tar festtalenes uttrykk ‘den medskapende musiker’ på alvor.

Som kurator i DNBE oppfordrer jeg norske komponister til å bruke denne fantastiske kompetansen for hva det er verd i enhver styrt/fri sammenheng.

Tusen takk for utmerkelsen.”

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer