Hyller Tom Skjeklesæther med konsert

Onsdag 21. september blir det konsert av typen fet forundringspose i Brygga kultursal, til ære for musikkmann og bransjelegende Tom Skjeklesæthers 65-årsdag.

Noen mennesker er bevegere. Folk som får ting til å skje. Tom Skjeklesæther er en sånn fyr. Gjennom hele sitt voksne liv har han fått ting til å skje på musikkscenen i Norge.

– Han er jo en helt, sier en av arrangørene bak konserten; Christer Falck. Og det som er helt spesielt med Tom, er at han er en sånn fyr som aldri ber om noe tilbake. Han driver ikke med dette for å tjene penger, han dyrker musikk som hobby. Det er ganske unikt.

Christer husker den første gangen han gjorde affærer med Tom i sin forhenværende platebutikk på Aker Brygge.

– Han kom inn i butikken med en ferdig innspilt Corazon-plate og sa; «denne skal du gi ut på ditt plateselskap». Men da jeg spurte ham om hva slags honorar han skulle ha, skjønte han ikke hva jeg mente. «Jeg spiller ikke i bandet» sa han, jeg skal ikke ha noe». Det er jo ikke helt vanlig. Men penger har aldri vært en drivkraft for Tom.

Corazon anno 2019. Foto: Ellen Midtfjeld.

Christer ga ut Corazon-plata, og angret aldri på det.

– Den plata førte til masse kult. Ikke bare er det en plate jeg elsker, men det satte meg i kontakt med Freddy Holm, som jeg har brukt i alle mulige sammenhenger etterpå. Hvor starta det? Alt starta med Tom. Det er nesten ingen ting som ikke starter med Tom. Jeg husker jeg tenkte den gangen at jeg ville bli en sånn person; en som kun tenker musikk, og ikke fokuserer på resultater.

Tom har vært fødselshjelper for X antall plateprosjekter, konserter, festivaler og band. Og dessuten mange spesielle konsertprosjekter. Christer synes det er gøy med folk som tenker utenfor boksen.

– Tom har gjort så mange unike ting. Fengselskonsertene med datteren til Johnny Cash for eksempel. Jeg hadde en artist som heter Karen Jo Fields, og hun ble invitert inn i det prosjektet av Tom fordi han likte stemmen hennes. Plutselig står Karen og synger duett med Sivert Høyem på en Roseanna Cash-konsert på Godsfengselet i Oslo. Hvordan havna hun der, og kommer man på sånne koko ideer? Jeg er en kreativ fyr, men det Tom holder på med, det er beyond alt.

Tom S. arrangerte bursdagskonsertfesten «Springsteen er fra Halden» da Bruce Springsteen fylte 70 i 2019. Bruce var ikke der, men vi fikk kake! Foto: Ellen Midtfjeld.

Nå er det payback time. Tom skal få tilbake. Han som, har aldri bedt om noen som helst form for oppmerksomhet, anerkjennelse eller belønning for alle platene han har lansert, alle festivalene og konsertene han har vært med å arrangere, eller alle artistene han har dratt frem i lyset. Han har aldri bedt om noe, ei heller dette.

– Jeg kan tenke meg at han synes dette er skikkelig kleint. Han kommer til å digge konserten, for det er jo musikk han elsker. Men det å sitte på første rad og være hovedperson, det er jo ikke hans greie. Jeg må innrømme at det gjør dette ekstra gøy, jeg kommer til å nyte at han har det litt vondt den kvelden, det gir meg litt glede faktisk.

Lineupen er hemmelig. Det eneste vi vet helt sikkert om denne konserten er at Salmon Smokers er husband for kvelden. Men vi vet vi noe annet også; nemlig at det blir mye bra musikk. Artister og band som har hatt med Tom å gjøre gjennom hans karriere kommer for å hylle ham, og de er mange.

Freddy Holm i The Salmon Smokers. Her på Americanafestivalen på Aladdin scene i august. Foto: Ellen Midtfjeld.

 

– Vi har lyst til at innholdet på konserten skal være en overraskelse, men vi regner med at folk har en mistanke om hvem som kan komme til å dukke opp den kvelden. Det blir ikke Kygo, for å si det sånn. Det som er gøy, er at vi får et par unike varianter av noen låter. Det blir en del rare ting denne kvelden. Sikkert et par låter som folk ikke forbinder med Tom også, han har jo vært borti ganske mye rart.

Tom på Woodstockvarianten av festivalen «The never ending mind expanding coconut experience» i 2018. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det er Christer Falck og Morten Ståle Nilsen som har satt i gang dette prosjektet, og med seg har de et kobbel frivillige som driver dugnadsarbeid for å lage konsert for Tom. Og da nyheten om at Tom S skulle hylles med konsert spredde seg i musikkretser, var det mange som meldte interesse.

– Det er mange som har lyst til å være med og spille denne kvelden, vi har faktisk måttet si nei til flere. Folk stiller opp. Brygga kultursal har også stilt opp, de har vært utrolig hjelpsomme og gitt oss en veldig god deal. Det er mye velvilje.

Hvis konsertprosjektet går i pluss, går hver krone av overskuddet til New Noise. For Christer & Co er det naturlig at pengene går til noe Tom brenner for.

– Jeg føler meg helt skamløs, når jeg går rundt på tiggerunder på vegne av New Noise. Tom hadde sikkert ikke likt fremgangsmåten min, men så lenge det skjer bak ryggen hans så får han bare leve med det. Forresten, hvis noen har lyst til å donere penger til New Noise, så er det bare å ta kontakt. Jeg sier ikke nei til noen, jeg er som sagt skamløs. Det hadde vært gøy om dette kunne bli et lite løft for New Noise. Vi gjør jo ikke dette fordi New Noise har dårlig økonomi, det er ment som en bonus til plateselskapet. Et lite bidrag som kanskje kan brukes til morsomme prosjekter i fremtiden.

Freddy Mathisen og Tom S. i 2019, da New Noise sto opp fra asken som plateselskap.

I tillegg til konsert, kommer det en dobbel LP-plate i anledning Tom Skjeklesæthers 65-årsdag. Nå ble riktig nok Tom 65 i fjor, men av pandemiske årsaker måtte hyllesten utsettes ett år. Plata består av låter som Tom på ett eller annet vis har hatt tilknytning til, enten som manager, plateselskapeier eller i heiagjengen

– Det er Morten Ståle som har vært mest hands on på plata, han hadde mange tanker om hvilke låter og artister som måtte med på plata.

Dette blir en opplevelse folkens, en konsert dere ikke vil gå glipp av! Og halve moroa er jo å undres og spekulere på hvem som kommer for å synge og spille, eller hva? Vi vet jo at det blir store ting!

– Vi har også fått flere videohilsener som vi skal vise den kvelden, forteller Christer. Fra store navn – internasjonale navn. Jeg vil ikke blåse hvem de er nå, men det kommer til å bli gøy å se. Jeg tror dette kommer til å bli en utrolig morsom kveld, jeg gleder meg skikkelig! Det er ikke ofte jeg gleder meg til konsert på den måten som jeg gjør nå. Dessuten er det du får se på scenen denne kvelden ting du aldri vil få se igjen. Det synes jeg er skikkelig gøy.

Onsdag 21. september altså folkens, klokka 19 i Brygga kultursal. Vær der, eller vær firkant.

Billetter og plate kan du kjøpe her!

Kommentarer

kommentarer