– Hver detalj betyr noe

Ingeniørstudent Helene Ekroth Svarød falt for industriell design på grunn av detaljene.
Toppbilde: Haldenser og blomsterdekoratør Helene Ekroth Svarød (26) begynt på bachelorstudium i ingeniørfag – industriell design fordi hun ønsket en utfordring. Foto: Mari Kristine Buckholm/Høgskolen i Østfold

– Jeg trengte en utfordring. Derfor begynte jeg å lete etter studier ved Høgskolen i Østfold.
Helene Ekroth Svarød (26) fra Halden jobbet egentlig som blomsterdekoratør da hun innså at hun ville prøve noe nytt. I dag er hun i ferd med å fullføre sin ingeniørbachelor i industriell design ved HiØ.

– Design er viktig
– Jeg hadde aldri hørt om det før. Men da jeg leste om studiet, vekket det stor interesse med én gang. Jeg liker at det er både realfag og design. Aller mest liker jeg det kreative, forteller hun. Og legger til:
– Jeg blir ofte spurt om hva studiet går ut på, og syntes det kan være vanskelig å forklare. Men jeg har fått bedre forståelse for hvor viktig design er. I industriell design handler det ikke bare om at det skal se pent ut. Det skal være funksjonelt og brukervennlig. Hvis man umiddelbart forstår hva man skal gjøre med et produkt, har man et godt design.

Mange prosjekter
Studentene jobber med flere prosjekter i løpet av ett semester, og Svarød har blant annet vært med på å utvikle en slags treningshanske for løpere.
– Det var mitt siste prosjekt, i interaksjonsdesign, som handler om hvordan menneske og maskin interagerer med hverandre. Vi gjorde mange tester, filmet og observerte, og fant ut at de fleste vil ha noe å se på for å finne ut hvor i treningsøkten man er. Og hvis man skal ha en skjerm å se på, bør den være plassert på håndbaken. I tillegg ville vi at man skulle kunne føle informasjon, så vi kom opp med en type rytmepute du har inni hånda. Her kan du på forhånd stille inn hvor langt du vil løpe, slik at om du følger takta, når du målet, forklarer ingeniørstudenten og smiler.

DSC_0059
NYTT KONSEPT: Svarød har designet en slags treningshanske som del av et skoleprosjekt. Foto: Mari Kristine Buckholm/Høgskolen i Østfold

Treningshansken er imidlertid ikke et ferdigutviklet produkt, men heller en idé til noe som kan jobbes videre med.
– Vi kom fram til et konsept, men det er en lang vei videre før det blir et ferdig produkt, understreker Svarød.

– Fascinerende
Hun forteller at studiet i stor grad består av prosjekter, men også en del rapportskriving og presentasjoner.
– Vi skal jo selge produktene. Du må ut, gjøre tester, snakke med folk og vi samarbeider gjerne med andre bedrifter. Du får prøvd deg litt!

26-åringen skriver i disse dager bacheloroppgave, men kan ikke røpe for mye om hva den går ut på. Etter endte studier håper hun å få jobbe innen tjenestedesign eller interaksjonsdesign.
– Enten det har med apper eller skjerm å gjøre. Det er fascinerende hva hver minste detalj har å si, at de skal kommunisere med oss. Spennende!

Praktisk og kreativt studium
Til potensielle nye studenter, sier Svarød følgende:
– Det er et kjempefint studium. Vi er ikke så mange i klassen og blir godt fulgt opp av lærerne. Du må være glad i å være kreativ, men samtidig være obs på at det er fokus på funksjonalitet og brukervennlighet. Det er ikke et kunstnerisk studium sånn sett, men mer praktisk.

Tekst er levert av HiØ v/Mari Kristine Buckholm.

Kommentarer

kommentarer