Hva velger du?

Lørdag 24.oktober er det Donasjonsdagen. Har du tenkt over hva du vil gjøre med organene dine når livet er slutt? 

Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer alle til å bruke noen sekunder av lørdagen til å ta stilling til spørsmålet om donasjon.
Det står til enhver tid 300-400 personer på venteliste for transplantasjon. Situasjonen er at det i dag ikke er mange nok organer til å dekke behovet, og pasienter dør mens de venter på en donor.

I Halden er det mange som sier ja til å donere organene sine, men det er alltid behov for flere.
Lise Stenersen (toppbildet) forteller at hun tok valget når hun ble mamma.
– Mye endrer seg når man blir mamma, og tanker og bekymringer blir noe helt annet enn det var tidligere. En av tingene jeg  tenkte på var hva som kunne skjedd med meg eller sønnen min, sier hun.
Det var en dag hun satt på legekontoret og så brosjyren om organdonasjon som hun feide all tvil til side og bestemte seg. Da tok hun valget for både seg selv og sønnen sin.
– Selvfølgelig ville jeg bli donor. Om det kan hjelpe en annen mamma slik at hun kan bli hos sine barn hvis jeg skulle være så uheldig å dø, så vil det være en glede å kunne bidra til det. Det samme gjelder for sønnen min, Timian, selv om tanken er uutholdelig. Jeg ville selvfølgelig være uendelig takknemlig om en annen organdonor hadde reddet livet mitt eller hans om vi skulle trenge det.

12170318_10156194112365084_1353636411_n

Sara Kristina Langbråten er en annen haldenser som sier ja til organdonasjon.
Hun var i begynnelsen av 20-årene da hun tok valget.
– Jeg syns det var et enkelt valg å ta. Hvis jeg blir utsatt for en ulykke er det viktig for meg at organene mine skal kunne brukes videre, forteller hun.
– Med flere organdonorer vil ventetiden for de som trenger nye organer kortes ned og sjansen for at flere overlever blir naturlig nok større.

11705820_10153029313217101_9184977640117950807_o

Bjørn Ronny Andersen tok valget for mange år siden.
– Det er over 30 år siden jeg bestemte meg for å bli donor. Det gangen jobbet jeg som praktikant på sykehuset, og det fikk meg til å reflektere. Jeg ga tidlig beskjed til mine foreldre og etterhvert min kone om mitt valg, forteller Andersen.
– Jeg ser ingen grunn til å ta med meg lunger, hjerte, nyre og lever to meter under bakken når de kan gi andre mennesker et nytt og bedre liv.

Ønsker du å vite mer om organdonasjon bør du lese på sidene til Stiftelsen Organdonasjon.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer