Hva skjer med ”skrotet” på Skriverøya?

Før sommeren kjøpte Halden kommune Skriverøya. Målet var å sikre stedet for at allmenheten skal få tilgang til friluftsområdene. Tidligere denne uken var Oslofjordens Friluftsråd på befaring for å se på området.
Foto: Thor Edquist

Skriverøya er et friluftsområde som er rikt på kulturminner og det ligger vakkert til ved Iddefjorden. I området er det kulturminner fra jernalderen, den store nordiske krigen og stenhoggernes glansdager.
I juni ble stenhoggerne hyllet med en egen Stenhoggerfestival ved Skriverøya.

1.september tok ordføreren imot en delegasjon fra Oslofjorden Friluftsråd. Rådet var delaktig i prosessen med å kjøpe Skriverøya. I en henvendelse før kjøpet skrev de om å sikre allmenhetens tilgang.
– Erfaringsmessig er det sjelden at et såpass stort område med regionale friluftsinteresser i Oslofjorden legges ut for salg. Det at grunneier har henvendt seg til kommunen med tilbud om å erverve Skriverøya er også å anse som positivt med tanke på realisme og mulighetene for å få det til.

14233124_1072738772774799_7442130667144657012_n
Foto: Thor Edquist

På Skriverøya ligger det mange ”rester” fra stenhoggerne. Noen vil kanskje kalle det skrot, men de fleste ser at det dreier seg om kulturminner. Idd og Enningdalen Historielag har gjort en jobb for å merke noe av det. Ordføreren stiller på sin facebookside Glad i Halden spørsmål om det bør gjøres mer.
– Alle som var med i dag var nok enige med meg i at dette «skrotet», som er rester etter steinindustrien, bør ligge der det ligger. Men kanskje merkes slik at folk kan få vite hva det er. For det hører til her og er en del av stenhoggerhistorien.

Foto: Thor Edquist

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer