-Hva om det vi frykter faktisk skjer?

I kveld kan du få oppleve performance på Vannvogna når Teater Leikhus inntar scenen med sitt stykke Hazard under årets Kulturnatt i Halden. Temaet for visningen er frykt.

I kveld braker det løs med Kulturnatt i Halden, og det vil være små og store kulturhappenings over hele sentrum. Et av innslagene på årets Kulturnatt er en performance med teaterkompaniet Teater Leikhus, som skal rigge seg til på Vannvogna sammen med Halden kunstforening i morgen kveld.

Teater Leikhus er et kunstnerisk kollektiv som skaper og produserer teater. Det er Irene Nessa Bjørnevik, Lise Andrea Grimelund-Kjelsen og Eva Rosemarijn som står bak Hazard.

-I denne produksjonen er det Irene og jeg som er utøvere og konseptutviklere, forteller Lise, mens Eva Rosemarijn har designet lydbildet. Vi møttes alle tre på studiet drama og teaterkommunikasjon på Høgskolen i Oslo, og senere dro vi alle på utveksling til DAMU i Praha.

Irene og Lise er utøvere på Hazard på Vannvogna fredag kveld. Foto: Teater Leikhus.

Lise jobber med teater på fulltid som instruktør, scenekunstner og produsent i Oslo.

– Teater Leikhus er mitt drømmeprosjekt, forteller Lise, og det er veldig stas å få komme tilbake til Halden å vise litt av arbeidet mitt. Jeg gikk jo her på musikk, dans, drama på Risum videregående og har alltid følt en sterk tilknytning til Halden. Det var i Halden jeg endelig møtte mennesker som jeg opplevde et felleskap med, og det var her jeg skjønte at teater er det jeg ønsker å vie livet mitt til. Så dette gleder jeg meg veldig til!

Det er Halden kunstforening som har invitert Teater Leikhus til å bidra med et innslag på årets Kulturnatt.

-Vi ble invitert av dem til å vise en performance, forteller Lise, og det hadde vi jo kjempelyst til. Som regel så jobber vi mye mer fremtidsrettet og produksjonene våre har en lengre fase med øving og planlegging, noen ganger opptil ett år. Denne gangen var omstendighetene litt annerledes.

Uten rom til betenkningstid eller dveling, måtte teatergruppa stille seg selv spørsmålet: hva tenker vi på akkurat nå? Hva er det som opptar oss? Svaret var enkelt.

-Det ligger en bekymring, en dyp bekymring, sier Lise, som ligger som en svart skygge over alt vi gjør. Naturkatastrofer, Trump, krig, kreft, plast i havet, polarisering, farlige kjemikalier i maten vi spiser, og så videre og så videre. Hva er konsekvensene av alt dette? Hva om alt vi frykter faktisk skjer og vi blir nødt til å starte på null?

Som kompani jobber Lise og de andre ofte ut i fra en tematikk eller en inspirasjon, og eksperimenterer med uttrykk og form for å finne den riktige måten å presentere universet som de ønsker å invitere publikum inn i.

Teater Leikhus viser DADA. Foto: Teater Leikhus.

Hazard handler om tiden etter at disse konsekvensene har inntruffet. Vi har skapt oss en egen verden der frykten for faren hele tiden har regjert og resultatet er Hazard. Vi jobber i et abstrakt univers og vi kommer til å improvisere mye. Og apropos frykt – vi aner jo ikke hvordan publikum kommer til å respondere på det, så frykten er absolutt reell for oss som utøvere i øyeblikket også. Selve performancen varer i under en halvtime, så det er klart at dette er ikke en forestilling som rekker å gå i dybden, og det er heller ikke meningen. Dette er kun et forsøk på gi de som er i rommet med oss litt av den følelsen og stemningen som vi også kjenner på. Vi ønsker på en måte å gi publikum en opplevelse som setter seg i kroppen og som gir en impuls de kan ta med seg videre.

Leder for Halden kunstforening, Mona Espelien, gleder seg til å se Teater Leikhus’ performance fredag kveld.

-Halden Kunstforening har de siste årene ønsket å bruke Kulturnatt til å vise at billedkunst rommer mange forskjellige uttrykksformer, forteller Mona.

I fjor holdt Halden kunstforening en keramikkutstilling med Haldenkeramikk på Kulturnatten, og for to år siden var det grafittikunst som var tema.

Grafittikunstner Dennis Creizer Karlsson var grafittisjef for Halden kunstforenings grafittiprosjekt Kulturnatten 2017.

-Når styret diskuterte årets happening kom performance opp som forslag og vi ble raskt enige om det, forteller Mona.

Styremedlem i kunstforeningen Sara Emilie Nygaard er ansvarlig for U30 – foreningens ungdomssatsning, og hun anbefalte en gruppe hun kjente litt til; nemlig Teater Leikhus fra Oslo.

-De er svært opptatte, så da det lyktes oss å booke dem ble vi veldig glade, forteller Mona. Teater Leikhus er en kreativ gruppe med mange gode ideer! De viser teater og performance som er både interessante, humoristiske og alvorlige. De temaene de tar opp er ofte tankevekkende og får en til å tenke og snakke etter visningen. På Kulturnatt blir det litt skummelt også. Vi gleder oss til å vise performance som kunstform og det blir spennende å se visningene. Før og etter visningene kan publikum svinge malekosten og bidra på vårt fellesbilde. Maling, lerret og pensler er på plass, så velkommen til en fin kveld.

Du kan lese mer om Teater Leikhus på www.teaterleikhus.com eller se på instagrammen vår @teaterleikhus .

Se hele programmet for Kulturnatt i Halden her:

Kommentarer

kommentarer